رسانه عمومیکسب و کار سلامتی

دیگ بخار چیست ؟

دیگ بخار آکروپارس با افتخار ساخت ایران است و ما معتقدیم نوآوری عامل اصلی عملکرد عالیست بنابراین در طی سالها فعالیت در این حوزه سعی و تلاش بر این بوده که با استفاده از نوآوری و تکنولوژی روز، بهترین و ایمن ترین دستگاه ها ارائه شود.

دیگ های بخار بر اساس جریان آب به چند دسته تقسیم میشوند؟

  • دیگ بخار فایر تیوب
  • دیگ بخار واتر تیوب

دیگ بخار فایر تیوب چگونه کار میکند؟

در بویلر های لوله آتشی، آتش داخل لوله و آب بیرون آن در جریان است.
این دیگ بخار حاوی لوله های فولادی است که داخل آن حرارت حاصل از احتراق جریان دارد و به بیرون آن انتقال پیدا میکند تا آبی که دور لوله ها می چرخند را به بخار تبدیل کند.

شیر تغذیه دیگ بخار ، تجهیزی است که بعد از پمپ و قبل از دیگ بخار نصب می شود. این شیر یکطرفه وظیفه تغذیه آب ورودی به دیگه بخار را دارد. این ولو در واقع از ترکیب دو شیر کروی(گلاب ولو) و چک ولو ساخته شده است. در نتیجه علاوه بر کنترل جریان آب ورودی و تغذیه دیگ بخار، با توجه به یکطرفه بودن از برگشت آب و بخار جلوگیری می کند.

معمولاً هزینه ساخت این بویلرها پایینتر بوده و جهت فشار کاری های کمتری استفاده می شوند.

این نوع بویلرها بخار تقریبا خشکی به ما نمیدهند اما بخار با کیفیت و متراکمی در اختیار ما می گذارند.

دیگ بخار واتر تیوب چگونه کار میکند؟

در بویلرهای لوله آبی، آب در داخل لوله و آتش بیرون آن در جریان است.

در این مدل حرارت حاصل از احتراق بیرون لوله ها می باشد و آب داخل لوله ها منتقل شده و به بخار تبدیل می شود بنابراین این مدل بویلر ها توانایی تحمل فشار کاری های بالاتری دارند.

این دیگ بخار توانایی تولید گرمای فوق العاده زیادی را دارد و در حیطه های که نیاز به بخار کاملاً خشک و متراکم باشد مورد استفاده واقع می گردد.
این نوع دیگ ها گران قیمت می باشند اما به دلیل اینکه حجم آبگیری پایینی دارند زمان راه اندازی آنها نسبت به دیگ های فایر تیوب کمتر می باشد.
حتی در صورتیکه بخواهیم سطح حرارتی دستگاه ها را بالاتر ببریم می توانیم تعداد تیوب های داخل را بیشتر کنیم.

دسته بندی دیگ های بخار بر اساس پاس حرارتی :

  1. تک پاس
  2. دو پاس
  3. سه پاس
  4. کوره برگشتی
  5. چهار پاس(متداول تولید نمی باشد)

تک پاس :

نسل اول بویلرهای زغال سنگی که محصول احتراق یکبار مسیر کوره را طی میکرد و بعد وارد دودکش می شد.

دو پاس :

در این حالت تولید آب گرم و بخار در دو مرحله انجام می شود و حرارت حاصل از احتراق ۲ بار در دیگ بخار حرکت می کند. (بیشتر جهت تولید )

بویلر دو پاس

کوره برگشتی :

در این مدل از دیگ ها پس از احتراق محصول آن به سمت کوره هدایت شده و پس از رسیدن به انتها به سمت طرفین برگشت میخورد و در نهایت از لوله خروج دودکش خارج میشود. این مدل معمولاً برای تولید آبگرم های ظرفیت پایین استفاده می شود.

کوره برگشتی

دیگ بخار چهار پاس:

دیگ های چهار پاس چهار بار محصول حاصل از احتراق دود را در مسیر کوره جا به جا می کند و برای دیگ های تناژ بالا تولید می شود اما هزینه بسیار بالایی دارد و عموماً متداول نیست. زیرا نوع سوخت و شرایط عملکردی این دیگ دارای محدودیت مهم می باشد. اگر از سوخت سنگین استفاده شود انتقال حرارت از محصول احتراق زیاد خواهد شد.بنابراین دود خروجی به زیر شبنم اسید میرسد و بدنه دودکش حتی خود دیگ را دچار خوردگی می کند و عموماً دیگ دچار تنش است.

شیر تغذیه بعد از پمپ و قبل از دیگ نصب می­ گردد. شیر تخلیه دیگ بخار دارای یک عدد یکطرفه (Check Valve) بوده و از برگشت آب یا بخار به داخل پمپ جلوگیری می نماید.این شیر باید دائما در حالت کاملاً باز بوده تا آب به راحتی وارد دیگ گردد. بعد از آبگیری و قطع پمپ نیز شیر یکطرفه از برگشت آب یا بخار به پمپ جلوگیری می­ نماید.

دسته بندی دیگ بر اساس تماس انتهای محفظه احتراق:

  1. وت بک (WET BACK)
  2. درای بک (DRY BACK)

تحقیق در مورد دیگ بخار | دیگ بخار چیست pdf | دیگ بخار غذا

دیگ بخار وت بک چیست؟

دیگ بخار درای بک چیست؟

دسته بندی دیگ های بخار بر اساس سوخت مصرفی:

سوخت های گاز- گازوییل-مازوت- زغال سنگ می توانند کار کنند.

واحدهای اندازه گیری بخار که قدرت دیگ بخار و ظرفیت تولید دیگ بخار را نشان میدهد:

کیلوگرم بر ساعت:

محاسبه بخار بر اساس کیلوگرم بر ساعت یعنی میزان دبی خروجی بخار با تراکم استاندارد بر ساعت

اسب بخار:

مفهوم اسب بخار در دیگ بخار به صورت زیر میباشد:

تبخیر ۳۴.۵ پوند آب معادل ۱۵.۶ کیلو گرم در ساعت در دمای ۲۱۲ درجه فارنهایت معادل ۱۰۰ درجه سلیسیوس را یک اسب بخار دیگ می نامند.

جهت تبدیل میزان تولید بخار یک دیگ به اسب بخار . کافیست ظرفیت تولید بخار دیگ به کیلوگرم را تقسیم بر ۱۵.۶ نمود.

اساسی ترین کاربرد دیگ بخار در صنایع

  1. ایجاد گرمایش
  2. استریل کردن
  3. نیروی محرکه
  4. اتمیزه کردن
  5. ایجاد رطوبت

کاربرد دیگ بخار در صنایع زیر مورد استفاده قرار میگیرد :

صنایع غذایی، نساجی، شیمیایی، دارویی، آرایشی، بیمارستان، کاغذ سازی، سیمان و دیگ بخار خشکشویی و ….

جهت کسب اطلاعات بیشتری مقاله ی را مطالعه کنید.

مزایای بخار به سایر انرژی ها:

  1. قابلیت ضد عفونی
  2. هزینه تولید کمتر از سایر انرژی ها
  3. قابلیت اندازه گیری و مدیریت
  4. قابلیت کنترل ها
  5. امکان کنترل حرارت
  6. توزیع دمای یک نواخت
  7. توزیع و انتقال آسان
  8. غیر سمی بودن
  9. راندمان بالا
  10. انرژی زیاد

عکس دیگ بخار

بویلر های بخار بر اساس مزیت های بسیار فراوانی که دارد در صنایع گوناگون از جمله صنایعی که نام بردیم کاربرد عمده ای دارد.

بنابر این دستگاه با فشار کاری مختلف تولید شده و بخار های خشک و تر را میتوان به صورت خروجی از آن دریافت کرد.

مخازن تحت فشار در دنیا تعاریف متنوعی دارند که بر اساس سیال و سوخت و …. دسته بندی می شوند اما صورت کلی عملکرد همه آنها بر این اساس است که محصول حاصل از احتراق پس از گردش در کوره می تواند از سیال خروجی بخار ایجاد کند.

در دیگ بخارهای صنعتی نکات متمایز کننده عبارتند از:

  • ابعاد آنها
  • حجم بخار خروجی
  • فشارکاری
  • تجهیزات تصفیه آب
  • اپراتوری صحیح
  • تاسیسات پیش نیاز جهت نصب

بررسی کامل بویلر های صنعتی

در بویلر بخارهای صنعتی ابعاد دستگاه نسبتاً بزرگ بوده و عمدتاً به شکل افقی هستند.

میزان حجم و تراکم خروجی بخار بیشتر از انواع کوچکتر بوده می باشد.

فشار کاری در دیگ بخارهای صنعتی اصولاً psig10  تا psig16  می باشد.

آب ورودی به دستگاه دیگ بخارهای خوابیده صنعتی می بایست حتما از تشکیلات پیش تصفیه عبور کند و سختی آب برطرف شود زیرا آب در نقطه جوش و به صورت بخار، حالت اسیدی خواهد داشت و سبب خوردگی لوله های داخلی و ایجاد رسوب می شود. بنابر این تجهیزات تصفیه نیز بسیار حائز اهمیت می باشد زیرا این دستگاه های دیگ بخار صنعتی دارای قیمت های بالایی می باشند.
در ادامه به بررسی دستگاه های پیش تصفیه آب می پردازیم.

از نظر تاسیسات پیش نیاز محل مورد نظر باید دارای تجهیزات برق و گاز و دودکش و امکان لوله کشی و فونداسیون و ….. باشد تا بتوان دستگاه را در محل نصب کرد.

به لحاظ تامین سوخت می بایست کارخانه مورد نظر امکان تامین سوخت را نیز داشته باشد تا دستگاه دچار مشکل شود.

اعلام ظرفیت های دیگ بخار صنعتی:

دیگ بخار کوچک

دیگ بخار در ظرفیت های پایین با فشار کاری پایین تر و با ابعاد کوچک تر که برای مشاغلی که حجم بخار کمتری مورد استفاده آنها هست نیز تولید می شود.

که این دیگ بخارهای کوچک عمدتاً به صورت ایستاده هستند و به صورت های توضیح داده شده ۲ پاس و ۳ پاس تولید می شوند.

در این مدل های کوچک ابعاد دیگ بخار طوری می باشد که به راحتی در مجموعه های کوچک امکان جانمایی و نگهداری وجود دارد و دیگ بخار کوچک سر و صدا و ایجاد حرارت ندارد بنابراین میتوان آن را در مراکز کوچک نیز نگهداری کرد.

حجم بخار خروجی این دستگاه نیز طی ظرفیت انتخابی مربوطه دقیقا متناسب با دستگاه های مصرف کننده می باشد، در فشار های کاری ۵ psig  و ۱۰ psig  تولید می گردد.

این مدل دیگ بخار کوچک تجهیزات پیش تصفیه آب پیچیده ای نمیخواهد و به راحتی می توان آب ورودی به آنها را اصلاح کرد که در مقاله توضیح داده ایم.

دستگاه های کوچک از لحاظ اپراتوری خیلی دارای پیچیدگی نمیباشد، بنابراین با آموزش شرکت سازنده و توضیحات در دفترچه راهنما و توضیحات درج شده روی پلاک های بویلر می توان از دستگاه استفاده کرد اما نگهداری از بویلر یک مقوله جداست که باید به آن پرداخت و مبحث سلامت بویلر مستقیماً با اپراتوری دستگاه در ارتباط است.

در این خصوص می توانید مقاله ( ) را مطالعه کنید.

جهت امکان سنجی برای نصب دستگاه های دیگ بخار کوچک می توانید از شرکت درخواست کارشناسی کنید تا بدانید در محل نصب این امکان وجود دارد که دستگاه راه اندازی گردد.

زیرا دیگ بخار نیز دارای الزاماتی جهت شروع به کار می باشد که همه آنها می بایست رعایت شود. اما در مدل های کوچک نیز نگران نباشید، امکان کار با سوخت خانگی و برق معمولی و ….. نیز وجود دارد.

اعلام ظرفیت های دیگ بخار کوچک:

دیگ بخار خانگی

عموماً دیگ بخار خانگی در جهت استفاده های سوناهای و یا سونا خشک به کار می رود.

در مدل های خانگی به علت مصرف بسیار پایین سوخت هم به صورت برقی و هم گازی قابل ارائه هست و فشار کاری این دستگاه ها پایین می باشد.

ابعاد این دستگاها نیز پایین تر از مدل های کوچک نیمه صنعتی و صنعتی بوده و امکان جانمایی در موتورخانه و ویلا به راحتی وجود دارد.

بسیاری از آنها نیاز به تصفیه آب ندارند زیرا زیاد روشن نمی شوند ولی آنهایی که زیاد روشن می شوند را میتوان با استفاده از مایع های اصلاح آب کاملاً اصلاح کرد. اپراتوری آسانی دارد و سرویس های دوره ای دستگاه را فقط به تکنسین مربوط به شرکت سازنده بسپارید.

این دستگاه ها پیش نیاز خاصی جهت نصب لازم ندارند و با تاسیسات ساده ی ساختمانی راه اندازی می شوند.

اعلام ظرفیت های خانگی:

اکیدا توصیه میشود به هرگونه تجربه شخصی و آموزش های مربوطه در کتب یا سایت ها در این حیطه متکی نباشید زیرا این کار یک امر بسیار تخصصی و با مسئولیت است

نصب، تنظیم، تعمیر، سرویس و نگهداری یا هرگونه استفاده نادرست از بویلر بخار می‎تواند منجر به مسمومیت، انفجار، آتش‎سوزی یا شوک الکتریکی گردد و صدمات مالی و جانی جبران ناپذیر در پی داشته باشد.

امور مربوط به نصب دستگاه و سرویس و هرگونه رفع عیبی فقط توسط شرکت سازنده دستگاه برطرف شود زیرا شرکت سازنده به ساختار و استراکچر مسلط بوده و تکنسین های خود را جهت این کار اموزش داده است پس برای جلوگیری از رسیدن آسیب به افراد حاضر در موتور خانه یا محل نصب و یا صدمه به کل سیستم حتماً قبل از انجام هر عملی با تکنسین فنی شرکت مربوطه مشورت کنید. برای کسب اطلاعات راجع به شرایط صحیح نصب دیگ های بخار مقاله را مطالعه نمایید.