خواص گوشت گوسفندی در طب سنتی

گوشت گوسفند از جمله پرطرفدارترین و متداول ترین انواع گوشت قرمز در دنیا محسوب می شود. در واقع گوشت گوسفندی همان گوشت گوسفندهای بزرگسال است. اما درصورتی که گوسفند زیر یک سال باشد به گوشت آن گوشت بره می گویند. گوشت گوسفند نرم و ترد است و طعم لذیذ و خوشایندی دارد. این گوشت در مقایسه با گوشت مرغ و ماهی مقادیر بالاتری آهن دارد و دارای فواید و خواصی برای بدن است که در این مطلب با چند مورد از فواید و خواص گوشت گوسفند و ارزش غذایی آن به همراه نکات خرید سوسیس و کالباس و لیست قیمت محصولات پروتئینی آشنا می شویم.

خواص چلو گوشت | خواص گوشت برای معده | خواص گوشت چرخ کرده گوسفندی

ارزش غذایی گوشت گوسفند:

هر صد گرم گوشت گوسفند دارای 243 کیلو کالری است و محتوی 13.5 گرم چربی اشباع و غیر اشباع، 190 میلی گرم امگا 3، 730 میلی گرم امگا 6 و 28.4 گرم پروتئین می باشد. همچنین هر صد گرم گوشت گوسفند دارای انواع ویتامین ها است. این ویتامین ها شامل موارد زیر هستند:

-38 درصد ویتامین B12

-27 درصد ویتامین B3

-11 درصد ویتامین B2

-6 درصد ویتامین B5

-5 درصد ویتامین K2

-5 درصد ویتامین B6

-4 درصد فولات

-3 درصد ویتامین B1

-1 درصد

گوشت گوسفند همچنین دارای انواع مواد معدنی است که این مواد معدنی در هر صد گرم گوشت گوسفند شامل 51 درصد روی، 44 درصد سلنیوم، 17 درصد فسفر، 12 درصد آهن، 7 درصد پتاسیم، 5 درصد مس، 5 درصد منیزیم، 3 درصد سدیم، 2 درصد کلسیم و 1 درصد منگنز است.

فواید و خواص گوشت گوسفند برای بدن:

افزایش انرژی بدن:

همانطور که گفته شد در هر صد گرم گوشت گوسفند حدود 243 کیلو کالری انرژی وجود دارد. بدین ترتیب این گوشت یک منبع خوب انرژی محسوب می شود که مصرف آن سبب افزایش انرژی بدن و تامین انرژی مورد نیاز بدن می شود.

تقویت سیستم ایمنی بدن:

گوشت گوسفند با دارابودن سلنیوم و آنتی اکسیدان ها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن سبب بهبود مبارزه با بیماری ها و باکتری ها می شود.

کاهش وزن:

مصرف منظم و مناسب گوشت گوسفند برای کاهش وزن مفید است. زیرا این گوشت دارای مقادیر بالای پروتئین و چربی پایین است که برای کنترل وزن موثر است. به علاوه مصرف گوشت گوسفند سبب افزایش سوخت و ساز بدن و سوزاندن کالری می شود و از این طریق به کاهش وزن کمک می کند.

مقابله با سرطان:

گوشت گوسفند با دارابودن مقادیر قابل توجه آهن ، ویتامین ب ، کولین و سلنیوم دارای خواص ضد سرطانی است. کولین و سلنیوم موجود گوشت گوسفند از وقوع حملات سلول های سرطانی در بدن جلوگیری می کنند. همچنین این گوشت دربردارنده لینولئیک اسید است که برای مقابله با تومورهای بدخیم مفید است.

پیشگیری از بروز کم خونی:

کمبود گلبول های قرمز در بدن سبب ابتلا به کم خونی می شود. با مصرف گوشت قرمز میزان گلبول های قرمز خون بیشتر می شود که سبب بهبود اکسیژن رسانی به سلول های بدن و جلوگیری از بروز کم خونی می شود. در واقع ویتامین ب دوازده موجود در این گوشت سبب افزایش گلبول های قرمز خون و پیشگیری از کم خونی می شود.

کاهش فشار خون:

گوشت گوسفند با دارابودن مقادیر بالا پتاسیم و مقادیر اندک سدیم به کاهش فشارخون کمک می کند. همچنین برای پیشگیری از بروز سکته ناگهانی نیز موثر و سودمند است.

جلوگیری از بروز اوتیسم:

گوشت گوسفند دارای امگا سه و ویتامین ب دوازده می باشد که برای جلوگیری از ابتلای کودکان به بیماری اوتیسم مفید هستند. این گوشت بر روی سیستم عصب مرکزی کودکان به طور مستقیم اثر می گذارد و سبب آرامش مغز و رفع استرس می شود.

حفظ سلامت پوست:

گوشت گوسفند با دارابودن ویتامین های گروه ب ، کولین و سلنیوم به حفظ سلامت پوست کمک می کند. همچنین مصرف این گوشت، حفظ انسجام پوست را به همراه دارد. سلنیوم موجود در گوشت گوسفند، خطر رادیکال های آزاد بدن را کاهش می دهد و از بروز بیماری های پوستی می کاهد.

تقویت مغز:

گوشت گوسفند دارای مقادیر فراوان فسفر است که علاوه بر جلوگیری از بروز پوکی استخوان در بدن، برای فعالیت های مغزی بسیار سودمند و موثر است.

مفید برای خانم های باردار:

همانطور که گفته شد، گوشت گوسفند مانع بروز کم خونی می شود. مقادیر بالا آهن در بدن سبب جلوگیری از بروز نقص مادرزادی می شود و آهن موجود در بدن مادر به جنین انتقال می یابد و سبب رشد صحیح و مناسب جنین می شود.

 حفظ سلامت چشم و سیستم عصبی:

گوشت گوسفند با دارابودن مقادیر فراوان ریبوفلاوین به حفظ سلامت دستگاه سیستم عصبی و سلامت چشم کمک می کند. ریبوفلاوین همچنین سبب حفظ سیستم ایمنی بدن می شود و از بروز زخم های دهانی و لب های ترک خورده جلوگیری می کند.

مضرات گوشت گوسفند:

زیاده روی در مصرف گوشت گوسفند ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد از جمله:

فشار خون بالا:

زیاده روی در مصرف گوشت گوسفند سبب افزایش ورود آهن به بدن شده و امکان دارد منجر به بروز فشار خون بالا شود.

افزایش کلسترول:

گوشت گوسفند کلسترول بالایی دارد، به طوری که اگر روزانه صد گرم گوشت گوسفند میل کنید، سبب افزایش قابل توجه کلسترول در طول یک هفته می شود.

دیابت:

با توجه به اینکه مصرف گوشت گوسفند می‌تواند سبب افزایش سطح قند خون شود، مصرف آن به افراد دیابتی توصیه نمی شود.

آشنایی با دیگر خواص گوشت گوسفندی

گوشت گوسفندی یا گوشت بره به گوشتی گفته می شود که از گوسفندهای اهلی به دست می آید. گوشت گوسفندهای زیر یک سال ، گوشت بره و گوشت گوسفندهای بزرگسال با نام گوشت گوسفندی شناخته می شود. فواید گوشت گوسفند بیشمار است؛ گوشت گوسفند از اقلام پرمصرف در سبد غذایی خانواده های ایرانی است. این گوشت با داشتن آهن، کلسیم، پروتئین و سلنیوم دارای مواد مغذی مورد نیاز برای بدن است. از مهمترین مزایای گوشت گوسفند می توان جلوگیری از سرطان، کم خونی، کاهش وزن و درمان افسردگی را نام برد.

به دلیل سلنیوم موجود در گوشت گوسفند که حاوی آنتی اکسیدان های فراوان می باشد می توانید برای تقویت سیستم ایمنی بدن خود از آن بهره بگیرید. افزایش سیستم ایمنی بدن به مقابله بهتر با بیماری ها و باکتری ها کمک می کند.

خواص گوشت گردن گوسفندی

گوشت گردن گوسفندی یکی از قسمت های گوشت گوسفند است که بسیار خوشمزه و مطبوع است و می تواند منبع غنی آهن و روی محسوب شود از این اگر می خواهید میزان قابل توجهی آهن جذب بدن شما شود به خوردن انواع غذاها با گوشت گردن گوسفندی بپردازید. بهترین قسمت گوشت گوسفندی که گردن محسوب می شود برای درست کردن انواع خورشت، آبگوشت، پلو از آن استفاده می شود و یکی از خواص و ویژگی های برجسته آن این است که علاوه بر داشتن مقدار زیادی آهن و روی، پروتئین زیادی دارد و حتی سرشار از ویتامین ب است که برای تقویت سیستم بدنی خود و حتی کودکان از آن استفاده کنید.

خواص گوشت گوسفندی برای معده

مصرف سماق با کباب گوشت گوسفندی موجب کاهش کلسترول و جذب چربی موجود در آن می شود. استفاده از آن موجب تقویت دستگاه گوارش و کبد می شود و از سوء هاضمه، تورم معده و التهاب در دستگاه گوارش جلوگیری می کند.گوشت گوسفند به دلیل داشتن پروتئین بالا باعث می شود تا یک انتخاب پروتئینی عالی برای بدن باشد. پروتئین باعث گوارش بهتر و تقویت بنیه بدن می شود.

خواص گوشت راسته گوسفندی

خوشمزه ترین غذایی که همه ما به خوردن آن علاقه مند هستیم، کبابراسته با استخوان گوسفندی است. البته برخی دیگر این قسمت از گوشت راسته گوسفندی را برای پخت استیک استفاده می کنند. که به دلیل داشتن طعم خوش، مورد علاقه مردم زیادی قرار گرفته است. گوشت راسته با استخوان گوسفندی تمام اطراف ستون فقرات گوسفند را فرا گرفته است. از آنجایی که این قسمت از بدن گوسفند تحرک زیادی نداشته و حرکتی نکرده است، بافت نرم و خیلی عالی دارد. از سوی دیگر شما می توانید در قسمت راسته گوسفند با چربی کمی رو به رو شوید.که همین امر باعث می شود گوشتراسته با استخوان گوسفندی بهترین انتخاب برای طبخ استیک یا کباب به شمار رود.

خواص گوشت گوسفندی برای نوزاد و کودکان

گوشت گوسفند به دلیل داشتن امگا سه و ویتامین ب دوازده باعث می شود تا از ابتلای کودکان به بیماری اوتیسم جلوگیری شود. گوشت گوسفند مستقیما بر روی سیستم عصب مرکزی کودکان تاثیر گذاشته و برای آرام کردن مغز و استرس بسیار موثر است.گوشت گوسفند برای استخوان ها و دندان ها بسیار مفید می باشد چرا که دارای ترکیباتی از کلسیم است که باعث می شود رشد استخوان ها در کودک به درستی انجام شود. گوشت گوسفند دارای ۲۷۲ میلی گرم فسفر است.

فواید گوشت گوسفند برای کودکان زیاد است و هر کدام از این خواص از جایگاه بسیار مهمی در تنوع غذایی برخوردار هستند. گوشت گوسفند بسیار پرخاصیت بوده و کاربردهای زیادی دارد که برخی از افراد از این کاربردها غافل هستند. گوشت گوسفند ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و همین عامل سبب شده در تمام رژیم ها و فرهنگ های غذایی در تمام نقاط جهان مورد استفاده قرار گیرد.

رشد سالم، بلندی قد و سلامت جسمی از جمله مهم ترین مزایای مصرف گوشت گوسفند هستند. گوشت گوسفند یک منبع غنی از آهن است همانطور که می دانید آهن جایگاه بسیار ویژه ای در بدن دارد و کمبود آن می تواند مشکلات زیادی برای فرد ایجاد کند. علاوه بر موارد ذکر شده گوشت یک منبع غنی از روی، ویتامین های گروه B و همچنین پروتئین است. پروتئین موجود در گوشت گوسفند بسیار با کیفیت و غنی است به همین دلیل حتما باید در وعده های غذایی گنجانده شود.

گوشت گوساله به دلیل داشتن مقدار کمتری چربی نسبت به گوشت گوسفند برای نوزادان بهتر ومفیدتر است و طبق بررسی های انجام شده میزان آلرژی نوزادان به گوشت گوساله خیلی کمتر از گوشت گوسفند است. اما به دلیل اینکه بدن همه نوزادان مثل هم نیست و ممکن است یکی به گوشت گوساله واکنش نشان بدهد حتما قبل از استفاده از گوشت با پزشک متخصص مشورت کنید، پزشک با توجه به سابقه حساسیت و نوع این آلرژی نوع گوشتی که باید انتخاب کنید را مشخص می کند.مصرف گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس، کالباس و همبرگر برای نوزادان مضر هستند، زیرا این فرآورده‌ها سرشار از نمک و نیترات هستند و باعث بروز مشکلات خاصی برای نوزادان می شوند. انواع سوشی و ماهی خام نیز برای نوزادان ممنوع است.

خواص گوشت گوسفندی در بارداری

یکی از فواید گوشت گوسفند که در بالا اشاره شد پیشگیری از کم خونی می باشد ، آهن بالا در بدن باعث می شود تا از نقص مادرزادی پیشگیری شود. آهن موجود در بدن مادر به جنین منتقل می شود. همین امر باعث می شود تا رشد جنین به درستی صورت پذیرد.

یکی از گوشت های مصرفی رایج در بین ایرانیان گوشت گوسفند است که به علت طعم لذیذ، طبع گرم و سایر خواصی که دارد در طبخ بسیاری از غذاها کاربرد خواهد داشت.گوشت گوسفند که از جمله گوشت های قرمز محسوب می شود و با توجه به علف خوار بودن این جاندار، گوشت آن منبع بسیار مطمئنی از پروتئین است. نواحی ران آن چربی نسبتا کمتری به بخش قلوه گاه داشته و برای مادر باردار مناسب تر است. هرقدر سن گوسفند افزایش یابد لطافت گوشت کمتر شده و انواع نر آن نسبت به جنس ماده گوشت بهتری دارد.

این گوشت غنی از آهن، روی، کلسیم، سلنیوم، مس، پتاسیم و منیزیم است و یک منبع مغذی از ویتامین های گروه B محسوب می شود.یکی از نکات اساسی در طبخ و خوردن گوشت گوسفند، اطمینان از پخت کامل آن است. گوشت های خام و نیم پخته به علت خطر آلودگی لیستریا و توکسوپلاسموز برای مادر باردار ممنوع هستند. این باکتری ها احتمال بروز نقایص هنگام تولد، مرده زایی، وزن کم هنگام تولد و … را افزایش می دهند.

 

منبع:

youtube.com