دندان عقل نهفته و تورم غدد لنفاوی

دندان عقل آخرین دندان است که در داخل فک رویش می کند .

محتوای این مطلب نمایش

زمان در آمدن دندان عقل در افراد متفاوت است اما از 17 تا 25 سالگی می باشد . دندان عقل جز دندان های کرسی محسوب می شود و سومین دندان کرسی است . در شرایطی که دندان عقل به طور کامل رویش کند برای فرد مشکلی به وجود نمی آید و در جویدن غذا به فرد کمک می کند .

رویش ناقص یا عدم رویش دندان عقل چه مشکلاتی ایجاد می کند ؟

-در شرایطی که دندان عقل به صورت نهفته باشد باعث ایجاد درد ، تورم و سفت شدن در اطراف آن ناحیه می شود

-خروج دندان عقل در برخی شرایط باعث می شود دندانهای دیگر دچار بهم ریختگی شوند

-در شرایطی که دندان عقل به طور کامل رویش پیدا نکند باعث می شود باکتریها و مواد غذایی در آن ناحیه قرار بگیرند و باعث بروز عفونت و پوسیدگی دندانهای اطراف آن می شود

-کوچک بودن فک باعث میشود دندان عقل فضای کافی برای رشد نداشته باشد

علائم درد که مربوط به دندان عقل می باشد :

1-فرد نمی تواند دهان خود را به طور کامل باز کند و انجام این عمل به همراه درد است

2-در هنگام خوردن وبلعیدن غذا فرد احساس درد می کند

3-عدم خروج و یا خروج ناقص دندان عقل بر روی غدد لنفاوی گردن تاثیر می گذارد و باعث ایجاد درد در آن ناحیه می شود

4-در اثر بروز عفونت و تجمع باکتری در این نقطه باعث می شد دهان بوی بد داشته باشد

5-فرد دچار گوش درد می شود

راه حل برای درمان دندان عقل :

-جراحی دندان عقل توسط دندانپزشک

-کشیدن دندان عقل

-در صورتیکه دندان عقل دچار عفونت شده باشد باید قبل از هرگونه کاری بر روی آن از آنتی بیوتیک استفاده کنید تا عفونت از بین برود

روشهایی برای کم کردن درد دندان عقل :

1-استفاده از مسکن

2-استفاده از دهانشویه مانند آب ولرم و نمک

3-ماساژ قسمت ملتهب شده

4-در صورت عفونت زیاد از آنتی بیوتیک استفاده شود

برخی افراد به اشتباه تصور می کنند که جراحی و کشیدن دندان عقل درد زیادی دارد به همین دلیل به دندانپزشک مراجعه نمی کنند اما این فکر کاملا اشتباه است زیرا دندانپزشک برای انجام این کار از یک بی حسی بسیار قوی استفاده می کند تا در حین انجام جراحی شما دردی را احساس نکنید و بعد از آن نیز برای بیمار مسکن تجویز می کند تا احساس در نداشته باشد .

برای کاهش درد بعد از عمل جراحی یا کشیدن چه باید کرد ؟

-استفاده از مسکن و چرت خشک کن برای جلوگیری از ایجاد عفونت

-تا یک ساعت از خارج کردن گاز استریل که در داخل دهان است خودداری کنید

-از خارج کردن آب دهان به صورت پی در پی خودداری کنید

-شستشوی دهان بعد از 24 ساعت با آب نمک ولرم

-استفاده از کمپرس یخ بر روی صورت

عفونت دندان عقل یا همان پری کرونیت‌ می‌تواند خیلی ناراحت کننده باشد و موجب التهاب لثه اطراف دندان شود. افرادی که درگیر این مشکل شده‌اند علائمی مانند درد، احساس مزه های ناخوشایند، تورم فک، تورم غدد لنفاوی و گردن را تجربه‌ می‌کنند که به دلیل وجود باکتری‌ها در جرم دندان یا پلاک است.

با توجه به اینکه بیرون آمدن دندان عقل از لثه پروسه طولانی‌تری دارد لثه اطراف آن حساس‌تر شده و بیشتر در معرض عفونت قرار دارد. ازاین‌رو اگر به نکات بهداشتی دهان و دندان توجه نشود‌ می‌تواند عفونت دندان عقل و لثه را به دنبال داشته باشد. اگر‌ می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد دلایل عفونت دندان عقل کسب کنید پیشنهاد‌ می‌کنیم تا پایان این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس با ما همراه باشید.

چرا دندان عقل درگیر عفونت‌ می‌شود؟

دندان عقل با توجه به موقعیت خاصی که در دهان دارد، نسبت به سایر دندان‌ها احتمال عفونی شدن آن بیشتر است. زیرا مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آن دشوارتر است. ازاین‌رو این دندان‌ها معمولا یا به خوبی تمیز نمی‌شوند و یا اینکه کلا فراموش‌ می‌شوند، این مسئله موجب‌ می‌شود که باقیمانده غذا، پلاک و سایر مواد ریز میان دندان‌ها انباشته شوند و به عاملی برای رشد باکتری‌ها تبدیل شوند. این شرایط موجب عفونی شدن دندان عقل‌ می‌گردد.

عفونت دندان عقل چه علائمی دارد؟

عفونت دندان عقل‌ می‌تواند علائم مختلفی داشته باشد اما مهم‌ترین آن‌ها احساس درد در آن ناحیه است. گاهی اوقات عفونی شدن دندان عقل موجب درد در کل فک، گلو، گردن و سردرد‌ می‌شود. تورم غدد لنفاوی زیر فک نیز با این دردها همراه است.

از دیگر علائم پری کرونیت‌ می‌توان به تورم صورت و فک، مزه بد در دهان، عفونت و تب، ترشح چرک، آبسه و احساس بو اشاره کرد. گاهی اوقات حتی خوردن و یا جویدن نیز برای فرد دشوار خواهد شد. اگر شما نیز این علائم را احساس‌ می‌کنید بهتر است که هرچه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه نماییند. پزشک با توجه به این علائم بیماری را تشخیص‌ می‌دهد و بهترین روش درمانی را تجویز‌ می‌کند.

دندانپزشک چگونه عفونت دندان عقل را تشخیص‌ می‌دهد؟

جراح دهان یا دندانپزشک متخصص با بررسی وضعیت دهان و دندان بیمار‌ می‌تواند به خوبی تشخیص دهد که آیا دندان عقل نهفته دچار عفونت شده و یا اینکه این علائم نشان دهنده مشکل دیگری است. برای این منظور  سوالاتی در رابطه با سلامت عمومی و علائم دندانی از بیمار‌ می‌پرسد و با بررسی وضعیت دندان‌ها و لثه و عکس‌برداری از دندان به طور دقیق تشخیص‌ می‌دهد که دندان‌ها یا لثه دچار آسیب شده‌اند و یا اینکه دندان‌های نهفته در فک وجود دارد و باعث ایجاد عفونت در دهان شده‌اند.

روش‌های درمان عفونت دندان عقل

  • هنگامی که بیمار برای درمان پری کرونیت یا عفونت دندان عقل به دندانپزشک مراجعه‌ می‌کند، دندانپزشک با بررسی وضعیت دندان و لثه و میزان عفونتی که وجود دارد بهترین روش درمانی را انتخاب‌ می‌کند و نکات مراقبتی لازم را به بیمار توصیه‌ می‌کند. از بهترین راهکارها برای درمان عفونت عقل‌ می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.
  • در صورتی که عفونت فقط در دندان وجود داشته باشد و تورم و درد چندان زیاد نباشد،‌ می‌توان با شستشوی دهان با آب گرم و نمک از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
  • در برخی مواقع لثه، فک و گونه نیز دچار تورم و درد‌ می‌شود که در چنین شرایطی بیمار باید به دندانپزشک مراجعه کند تا با تجویز آنتی بیوتیک‌هایی مانند پنی سیلین و مسکن‌هایی مثل استامینوفن میزان درد و عفونت کاهش یابد.
  • در مواردی که فرد دوباره درگیر عفونت دندان عقل‌ می‌گردد و یا التهاب و درد شدیدی دارد باید به جراح دهان و دندان مراجعه نماید تا دندان عقل را کاملا از لثه خارج کند. درصورتی‌که به عمل جراحی نیاز باشد باید در جلسه مشاوره دندانپزشک با بیمار صحبت کند تا اطلاعاتی در مورد مشکلات سلامتی، حساسیت‌های دارویی بیمار و سایر موارد به دست آورد تا بتواند جراحی را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. این جراحی معمولا حدود ۴۵ دقیقه طول‌ می‌کشد و همراه با بی حسی موضعی انجام‌ می‌شود.

بعد از عمل نیز نیاز است که بیمار مراقبت های ضروری را رعایت کند تا زخم کاملا بهبود پیدا کند. در چند روز اول بیمار باید از غذاهای نرم استفاده کند تا مانع از فشار آمدن زیاد به زخم شود. علاوه بر این توصیه‌ می‌شود که به مدت یک هفته با استفاده از آب و نمک دهان را شستشو دهد تا باکتری‌های باقیمانده درون دهان کاملا از بین بروند.

عفونت دندان عقل و عفونت لثه دندان:علائم و 5 راهکار درمان خانگی - دکتر سید احمد رضا هاشمی

انواع روش‌های خانگی درمان عفونت دندان عقل

گاهی اوقات فردی که به عفونت دندان عقل مبتلا‌ می‌شود دسترسی به دندانپزشک ندارد و یا اینکه نمی‌تواند سریعا به پزشک مراجعه کند. در چنین شرایطی‌ می‌تواند با استفاده از درمان‌های خانگی زیر میزان علائم عفونت و درد را کاهش دهد و از شدید‌تر شدن عفونت جلوگیری نماید.

حتما بخوانید : انواع برند ایمپلنت

  • ضدعفونی کردن دهان با استفاده از محلول آب نمک

این روش یکی از قدیمی‌ترین روش‌ها برای کاهش التهاب دهان است و موجب توقف رشد باکتری‌ها و ضدعفونی شدن دهان‌ می‌شود. برای این منظور کافی است یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب جوش حل کنید و به مدت ۳۰ ثانیه محلول را در دهان بچرخانید و بیرون بریزید.

  • استفاده از یخ جهت کاهش درد و التهاب

یخ نیز تاثیر بسزایی در کاهش التهاب دارد. برای کاهش درد و التهاب دندان عقل عفونی تکه‌ای یخ را داخل یک کیسه بگذارید و پس از پیچیدن حوله‌ای تمیز و نازک دور آن، ۳-۴ بار آن را حدود ۱۵ دقیقه روی قسمت آسیب دیده و ملتهب قرار دهید.

  • از بین باکتری‌ها با استفاده از دهانشویه گواوا

این دهانشویه کاملا گیاهی است و برگ‌های گواوا دارای خاصیت ضدالتهابی هستند، به‌طوری‌که ویژگی ضد باکتریایی در برابر باکتری‌های پاتوژن دهان دارند. در واقع فلاوونوئیدهایی مانند کوئرستین و گوایجاورین که در این ماده وجود دارد موجب شده که به عنوان ضدباکتری عمل کند.

  • شستشو با دهانشویه ضد التهاب گیاه بشنیزه

این گیاه دارای خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی است و برای درمان دندان درد و خونریزی لثه‌ می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

  • روغن کشی دندان با استفاده از روغن نارگیل

در طب هند باستان برای سلامت دندان خیلی به روغن کشی تاکید شده است. منظور از روغن کشی چرخاندن روغن در دهان برای چند ثانیه و سپس بیرون ریختن آن است. در روغن نارگیل ماده‌ای به نام لوریک اسید وجود دارد که دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی است. تحقیقات صورت گرفته نشان‌ می‌دهد که روغن نارگیل در تسکین التهاب لثه و کاهش جرم دندان خیلی موثر است.

درمان عفونت دندان عقل شدید و حاد

گاهی اوقات برای درمان پری کرونیت شدید و اورژانسی، دندانپزشک جراحی را پیشنهاد‌ می‌کند. زیرا با استفاده از این روش‌ می‌توان به طور کامل درد و عفونت از بین برد و دوره بهبودی خیلی کوتاه‌تر است. در این روش دیگر نیازی به استفاده زیاد آنتی بیوتیک‌ها نیست. البته در برخی مواقع دندانپزشک ترجیح‌ می‌دهد در ابتدا برای بیمار مسکن و آنتی بیوتیک تجویز کند تا درد و عفونت را کنترل نماید و در صورتی که عفونت از بین نرود برای جراحی اقدام‌ می‌کند.

نحوه جراحی دندان عقل برای از بین بردن درد و عفونت

در این جراحی ابتدا قسمت زیر اوپرکلوم شستشو داده‌ می‌شود تا مواد تحریک کننده و اضافی به طور کامل خارج گردد. گاهی اوقات در کنار این شستشو با استفاده از ابزارهای دندانپزشکی دبریدمان دندان که به معنی از بین بردن جرم، رسوب و مواد غذایی میان دندان‌ها است، نیز انجام‌ می‌شود. با انجام شستشو به تنهایی فقط آبسه دندان کاهش‌ می‌یابد اما برای تخلیه آن نیاز است که برشی کوچک ایجاد شود.

همچنین صاف کردن دندان مقابل دندان آسیب دیده که به آن فشار وارد‌ می‌کند موجب از بین بردن منشا زخم‌ می‌شود. در‌صورتی‌که پس از درمان بیمار همچنان علائمی مانند تورم گردن و صورت، ورم غدد لنفاوی گردن، تب و کسالت داشته باشد دندانپزشک یک دوره مصرف آنتی بیوتیک نیز برای او تجویز‌ می‌کند. این آنتی بیوتیک‌ها عمدتا از گروه بتالاکتام مثل مترونیدازول و کلیندامایسین هستند.

درصورتی‌که بیمار در بلع و تنفس با مشکل مواجه شود و به سختی این کار را انجام دهند دچار عفونت مزمن شده است و باید هرچه سریع‌تر به اورژانس بیمارستان مراجعه نماید تا با تزریق محلول‌های خاص و داروهای وریدی وضعیت تنفس او را بهبود ببخشند. در برخی مواقع از جراحی‌های نیمه اورژانسی برای کاهش تورمی که موجب اختلال در  تنفس بیمار شده استفاده‌ می‌کنند.

عفونت دندان عقل چه عوارضی دارد؟

عفونت دندان عقل و نهفتگی آن‌ می‌تواند موجب آسیب رسیدن به سایر دندان‌ها شود. درصورتی‌که دندان عقل به دندان آسیاب دوم فشار وارد نماید احتمال دارد این دندان دچار آسیب دیدگی شود و ریسک عفونت در این قسمت افزایش یابد. دندان عقل همچنین با فشاری که به سایر دندان‌ها وارد‌ می‌کند موجب شلوغی آن‌ها شده، به‌طوری‌که برای منظم کردن دندان‌ها به درمان ارتودنسی نیاز خواهد بود.

درصورتی‌که کیست‌های دندان عقل داخل کیسه‌ای در استخوان فک رشد کند، این کیست‌ می‌تواند موجب آسیب دیدن استخوان فک، اعصاب و دندان‌ها شود. در موارد خیلی نادر نیز حتی ممکن است یک تومور غیر سرطانی و خوش خیم به وجود آورد. در چنین شرایطی باید بافت و استخوان آن ناحیه برداشته شود.

دندان‌های عقل نیمه نهفته در مقایسه با سایر دندان‌ها بیشتر در معرض خطر پوسیدگی هستند. زیرا تمیز کردن آن‌ها دشوار بوده و غذا و باکتری بیشتر بین لثه و دندان باقی‌ می‌ماند. این نیمه نهفتگی حتی‌ می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مانند پریکوروتیت را نیز افزایش دهد.

چگونه از عفونت دندان عقل جلوگیری کنیم؟

نحوه خارج کردن دندان عقل با توجه به موقعیتی که دارد متفاوت است. دندان‌های عقلی که کاملا رشد کرده و از لثه خارج شده‌اند را‌ می‌توان همانند سایر دندان‌ها کشید. اما دندان‌های نهفته و نیمه نهفته نیاز به جراحی دارند تا بتوان آن‌ها را از دهان خارج نمود.

ازاین‌رو بالغ بر ۸۵ درصد افراد به دلایل مختلفی اقدام به کشیدن دندان عقل خود‌ می‌کنند. این جراحی اگر  چه کمی دشوار است اما با مراجعه به یک جراح دهان و دندان مجرب‌ می‌توان جراحی راحت و موفقی را تجربه کرد.

با این حال نمی‌توان از تمامی التهابات لثه جلوگیری نمود ولی کشیدن دندان عقل‌ می‌تواند روشی موثر برای جلوگیری از عفونت دندان عقل یا پری  کرونیت باشد. دندانپزشکان نیز خیلی به کشیدن این دندان برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات ناشی از آن توصیه‌ می‌کنند.

سخن پایانی

عدم رسیدگی به موقع به دندان‌های پوسیده و عفونت دندان عقل یکی از مشکلات جدی است که‌ می‌تواند سلامت افراد را تهدید کند. در واقع عدم توجه به نشانه‌های عفونت دندان عقل و لثه‌ می‌تواند زمینه ساز مشکلات پیچیده‌تری باشد. به‌طوری‌که پروسه درمانی سخت‌تر و پر هزینه‌تر خواهد شد. ازاین‌رو به شما پیشنهاد‌ می‌کنیم که اگر علائم و نشانه‌های عفونت و پوسیدگی دندان را در دهان خود مشاهده کردید هر چه سریع‌تر به دندانپزشک مراجعه کنید تا با بررسی وضعیت دهان و دندانتان و شدت عفونت بهترین روش درمانی را انتخاب کند و این مشکل را برطرف نماید تا از عوارض نجات یابید و سلامت بدن و دندان‌های خود را حفظ کنید.

سوالات متداول

  • چرا دندان عقل دچار عفونت‌ می‌شود؟

در اطراف دندان عقل نیمه نهفته ذرات مواد غذایی و پلاک بیشتری تجمع‌ می‌کند و زمینه را برای به وجود آمدن عفونت فراهم‌ می‌نماید. این اتفاق موجب عفونت و التهاب اطراف دندان عقل نهفته یا به اصطلاح پریکورونیت‌ می‌شود.

  • آیا‌ می‌توان عفونت دندان عقل را از بین برد؟

درصورتی‌که میزان این عفونت خیلی جزئی باشد در طی چند روز معمولا با مصرف ایبوپروفن از بین‌ می‌رود و درد و تورم آن خیلی کاهش‌ می‌یابد. اما با ادامه این روند نیاز است که به دندانپزشک مراجعه شود.

  • آیا راهی برای جلوگیری از بروز عفونت دندان عقل وجود دارد؟

بله‌ می‌توان با رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین حداقل دو بار استفاده از مسواک و نخ دندان در روز، داشتن رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، پرهیز از مصرف دخانیات و کاهش مصرف مواد قندی و نوشیدن آب کافی از عفونت دندان عقل جلوگیری کرد و آن را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

  • آیا احساس گرفتگی یا درد در ناحیه گوش‌ می‌تواند از علائم عفونت دندان باشد؟

بله در اکثر مواقع احساس درد در ناحیه گوش معمولا نشان دهنده عفونت در دندان‌های عقل و یا دندان‌های فک پایین است.

  • چه زمانی نیاز است که به دندانپزشک مراجعه شود؟

اگر در ناحیه دندان عقل و یا لثه احساس درد و یا التهاب داشته باشید باید حتما هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. مشاهده هر یک از علائم و نشانه‌های پوسیدگی دندان نیاز بدندان نهفته یا به عبارت دقیق‌تر دندان عقل نهفته، سومین دندان آسیاب عمیق در پشت دهان است که هر کدام دو دندان در ردیف بالا و پایین قرار دارند؛ این دندان‌ها معمولاً در دوران بزرگسالی انسان، به طور طبیعی و به مرور زمان از لثه‌ها خارج می‌شوند. اما در بسیاری از موارد، دندان نهفته یا در خروج از لثه‌ها ناتوان می‌شود و در داخل لثه‌ها یا در استخوان فک جا می‌ماند. این وضعیت به نهفتگی دندان عقل معروف است.

در گذشته دندان های عقل به دلیل عادات غذایی انسان های ماقبل تاریخ، دارایی مفیدی محسوب می شدند. امروزه، این صفت تکاملی، یک انقباض غیر ضروری است؛ در حالی که قبلا ابزاری برای گرفتن و پاره کردن غذا بودند، اکنون به سادگی منبع مشکلات دندانی هستند که برخی از آنها می تواند جدی باشد. در ادامه بیشتر راجب عوارض دندان نهفته و راه های درمان آن صحبت خواهیم کرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

دندان نهفته (دندان عقل نهفته) چیست؟

برخی از دندانهای عقل کاملاً توسط لثه، استخوان فک و دندان‌های اطراف مسدود می‌شوند و هرگز رویش نمی‌کنند. گاهی اوقات آنها، فقط تا حدی از بین می روند و دروازه ای برای باکتری های عامل عفونت، ایجاد می کنند و منجر به عفونت ها و عوارض دردناک می شوند. دندان عقل، دندان های موجود را به جلو فشار می دهد تا جایی برای خود باز کند و این فشار موجب آسیب به سایر دندانها می شود‌.

دندان‌های عقل، آخرین دندان‌ها در فک‌ هستند و در پشت دهان قرار دارند؛ این امر باعث می شود که دسترسی به مسواک و برای آنها دشوار باشد و این موجب آسیب پذیر شدن آنها در برابر مشکلات دندانی می شود. دندان نهفته کودکان، معمولاً در سن ۱۵ سالگی رویش کرده و در برخی از افراد تا سن ۲۵ سالگی در نمی آیند. اگر دندان عقل نهفته درمان نشود، در لثه پوسیده شده و منجر به بیماری لثه، ایجاد یا پوسیدگی دندان های مجاور می شود. مهم است که علائم دندان عقل نهفته را بشناسید و به موقع به آن رسیدگی کنید و به دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.

علائم دندان عقل نهفته

هنگامی که دندان عقل نهفته می شود، این وضعیت با بسیاری از علائم غیر قابل انکار آشکار می شود؛ به ویژه هنگامی که وضعیت آن وخیم باشد و دندان های اطراف آن تحت تاثیر قرار گیرند.

  • درد ضربان دار در دندان نهفته
  • درد شدید مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) که فک و جمجمه را به هم متصل می کند. این درد ممکن است به نواحی دیگر سر و صورت نیز سرایت کند.
  • فشار در دندان های آسیاب پشتی
  • لثه های متورم، حساس و دارای خونریزی
  • غدد متورم در شانه و گردن
  • آبسه و عفونت در لثه یا دندان
  • به دلیل رشد باکتری و عفونت
  • جویدن سخت و دردناک غذا
  • تورم غدد لنفاوی در گردن
  • ناهماهنگی دندان های مربوطه در فک بالا و پایین

عوارض دندان نهفته

نهفتگی دندان مشکلی است که در بسیاری از افراد وجود دارد و باید هرچه زودتر برای حل این مشکل به جراح دهان و دندان مراجعه کنند؛ حال این سوال پیش می آید که آیا دندان نهفته خطرناک است؟ بله. اگر جراحی دندان نهفته  را به تاخیر بیندازید، عوارض آن ممکن است، موجب مشکلات جدی تر و حتی خطرناک شود‌. در ادامه درباره ی عوارض دندان عقل نهفته توضیح خواهیم داد.

آسیب به دندان های دیگر

دندان عقل نهفته در لثه، دندان های دیگر را در معرض خطر قرار می دهد و به مرور زمان به دندانهایی که در مجاورت آن قرار دارند، فشار وارد کرده و آنها را به جلو حرکت می دهد و سبب آسیب به ریشه ی این دندانها می شود.

ازدحام بیش از حد

زمانی که دندان عقل در لثه نهفته می شود، به دلیل شلوغی و فشاری که در لثه ایجاد می کند، باعث می شود تا دندان های دیگر شما نامرتب شوند. این به نوبه خود جویدن، باز کردن و بستن دهان را به یک کار دردناک تبدیل می کند.

عفونت

دندان نهفته، خطر عفونت مولر دوم و سایر دندان ها را افزایش می دهد؛ تمیز کردن آن دشوار است و به همین دلیل می تواند باعث تجمع و جرم شود که در نتیجه منجر به عفونت، و موارد دیگر می شود.

کیست ها

دندان عقل در کیسه ای در داخل استخوان فک رشد می کند. زمانی که دندان عقل نهفته می شود، این کیسه می تواند پر از مایع شود و در نتیجه کیست ایجاد کند. این کیست ها می توانند باعث درد، آسیب به اعصاب و دندان های مجاور شوند.

بیماری لثه 

از آنجایی که دندان عقل نهفته به سختی تمیز می شود، ممکن است لثه شما را دچار التهاب کند. این وضعیت به عنوان پری کورونیت شناخته می شود.

آبسه و سلولیت

زمانی که لثه به دلیل وجود دندان نهفته دچار عفونت شود، این امکان وجود دارد که عفونت به زبان، گونه، حلق و حتی گردن نیز سرایت کند و موجب تشکیل آبسه شود که در بسیاری از موارد با درد، تب و تورم همراه است.

درد و مشکلات سینوسی

زمانی که دندان عقل شما در استخوان فک نهفته باشد، روی لثه ای که آن را پوشش داده و اعصاب اطراف آن فشار می آورد. این فشارمطمئناً باعث و ناراحتی زیادی شود؛ حال اگر دندان عقل در فک بالایی شما باشد، احتمالاً سینوس شما نیز دچار مشکل می شود و سردردهای شدیدی را برای شما به وجود می آورد.

چه زمانی دندان عقل نهفته می شود؟

دندان‌های عقل، زمانی نهفته می‌شوند که استخوان فک یا دندان‌های مجاور از رویش لثه جلوگیری کنند؛ در نتیجه فضای کافی برای رشد دندانهای عقل وجود نخواهد داشت. دندانهای عقل نهفته به دلیل ایجاد درد و عوارض دندانی از خفیف تا شدید، برای دندانهای دیگر خطرناک هستند.

درمان دندان عقل نهفته

دکتر دندانپزشک با استفاده از اشعه ایکس پارانوما، می تواند دندان عقل نهفته را  تشخیص دهد. دندانپزشک شما می تواند آنها را شناسایی کرده و اقدامات لازم را برای درمان دندان نهفته، قبل از شروع بدتر شدن و ایجاد درد ناتوان کننده در دهان، انجام دهد.

موثرترین درمان برای دندان عقل نهفته، کشیدن دندان است. اگر دسترسی به دندان دشوار باشد، نشان دهنده این است که دندان در زیر استخوان، نهفته شده است و باید توسط جراح دهان و دندان جراحی شود.

پیش از جراحی، لثه و دندان شما توسط جراح دهان و دندان بی حس می شود و سپس یک برش کوچک در لثه و در محیط مورد نظر ایجاد می کند. همچنین ممکن است که لازم باشد تا قبل از اتمام جراحی، مقدار کمی از استخوان را جدا کند یا دندان را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده و بیرون بکشد.

اقدامات لازم برای پس از جراحی

  • استفاده از مسکن و آنتی بیوتیک هایی که پزشک در صورت لزوم، برای تسکین درد و پیشگیری از عفونت، برای شما تجویز کرده است.
  • پس از جراحی از مسواک زدن و استفاده از دهانشویه خودداری کنید.
  • از خوردن نوشیدنی ها و غذاهای گرم بپرهیزید.
  • از مصرف دخانیات بپرهیزید.
  • از دست زدن یا زبان زدن به محل جراحی خودداری کنید.

نتیجه گیری

دندانهای عقل، آخرین دندان هایی هستند که در لثه می رویند و سن رویش آنها نیز در افراد از ۱۵ تا ۲۵ سال متفاوت است. برخی از این دندان ها به صورت نهفته است؛ به این معنی که به دلیل نبود فضای کافی در لثه، توانایی بیرون آمدن از آن را ندارند. دندان نهفته عوارض دردناکی را با خود به همراه دارد؛ بنابراین باید به محض آشکار شدن علائم آن در لثه به سرعت به دندانپزشک مراجعه کرده تا پس از بررسی و تشخیص به کمک جراح دهان و دندان، آن را جراحی کرده و بیرون بیاورند.

ه مراجعه به دندانپزشک دارند و باید حتما پیگیری شوند.