آیا ویپ سرطان زا است؟!
آیا ویپ سرطانزا است؟ پاسخ کامل و دقیقی به این سوال نمیتوان داد. زیرا دستگاههای ویپ یک پدیده نسبتاً جدید هستند و دانش ما در مورد اثرات بلندمدت آنها بر سلامتی در حال حاضر محدود است. لازم است که حداقل مطالعات کامل با دورههای پیگیری بیشتر از 5 سال انجام شود تا بتوان نظر دقیقی در مورد سیگار الکترونیکی و مضرات پاد سیستم ایجیس نانو داد. اما در صورتی که هنگام خرید دستگاههای ویپ و مایع الکترونیکی، از برندهای معتبر و اورجینال استفاده کنید، قطعاً ضرر و زیان آن کاهش پیدا میکند. برای این منظور میتوانید با کارشناسان ی کام دو کام در تمام مراحل انتخاب و خرید خود در ارتباط باشید.

اصول ویپینگ کردن
همانطور که محبوبیت سیگارهای الکترونیکی و دستگاههای ویپینگ روز به روز در حال افزایش است، بحث در مورد ایمنی آنها نیز افزایش پیدا میکند. چرا که در حال حاضر بیش از صدها هزار نفر برای رفع نیکوتین بدن خود به سمت استفاده از دستگاههای ویپینگ روی آوردهاند.
محبوبیت بیشتر این دستگاهها به این امید است که مواد مضر موجود در سیگار در این دستگاهها وجود ندارد و از پیامدهای استعمال دخانیات به دور هستند. اما از آنجایی که روز به روز این محصولات در تنوع بالایی تولید میشوند، این سوال که آیا ویپ سرطانزا است؟ ایجاد میشود. قبل از اینکه پاسخ دقیقی به این سوال داده شود، باید اصول ویپینگ و اجزای آن را به درستی بشناسید تا با نحوه عملکرد آنها آشنا شده و متوجه نوع خطرات این دستگاهها شوید.
پس در ابتدا باید بگوییم سیگار الکترونیکی چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟ سیگار الکترونیکی دستگاهی است که با باتری کار میکند و به کاربر اجازه میدهد یک محلول بخار شده معروف به مایع الکترونیکی را استنشاق کند. این مایع با نام جویس در بازار معرفی میشود.
ترکیبات اصلی جویس شامل:
- پروپیلن گلیکول
- گلیسیرین گیاهی
- طعمدهندهها
- درصد مشخصی از نیکوتین
است که این مایع توسط دستگاه ویپ به بخار تبدیل شده و کاربر بخار را به ریه انتقال میدهد. نیکوتین مورد نیاز در این مرحله وارد خون میشود.
ویپ یکی از دلایل اصلی آسیب سلولی به DNA است
بر اساس یک مطالعه جدید، ویپ یا سیگارهای الکترونیکی بیشتر از سیگاریها به DNA مصرفکنندگان آسیب میرسانند. محققان دانشگاه کالج لندن دریافتند که مصرف کنندگان سیگارهای الکترونیکی و ویپ ها تغییراتی در DNA سلول های دهان خود دارند و این تغییرات با ایجاد سرطان ریه مرتبط است. این اولین مطالعه در مقیاس بزرگ در مورد سیگارهای الکترونیکی و ویپ است و داده ها حاکی از افزایش خطر ابتلا به سرطان است، اما دانشمندان می گویند تحقیقات بیشتری لازم است. این مطالعه که در مجله Cancer Research منتشر شد، DNA بیش از 3500 نفر را مورد بررسی قرار داد.
یکی از محققان این مطالعه، پروفسور مارتین ویدشواندر، گفت که سیگارهای الکترونیکی «ممکن است آنطور که در ابتدا تصور می شد مضر نباشند». دکتر کیارا هرتزوگ گفت: در حالی که اجماع علمی بر این است که سیگارهای الکترونیکی ایمنتر از سیگار کشیدن هستند، ما نمیتوانیم تصور کنیم که استفاده از آنها کاملاً ایمن است و بررسی خطرات طولانی مدت و ارتباط آنها با سرطان مهم است.
سرویس بهداشت ملی گفت که سیگارهای الکترونیکی به طور قابل توجهی ایمن تر از تنباکو هستند و به افراد سیگاری توصیه کرد برای بهبود سلامت خود به سیگارهای الکترونیکی روی بیاورند، اما تغییرات DNA در مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی که کمتر از 100 نخ سیگار کشیده اند نیز مشاهده شده است. بايد بدانيد كه سیگارهای الکترونیکی بدون خطر نیستند دکتر ایان واکر، مدیر اجرایی سیاست تحقیقات سرطان در بریتانیا، گفت: این تحقیق به درک ما از سیگارهای الکترونیکی کمک می کند، اما نشان نمی دهد که سیگارهای الکترونیکی باعث سرطان می شوند.
وی گفت: دهه ها تحقیق ارتباط بین سیگار و سرطان را ثابت کرده است و تحقیقات تاکنون نشان داده است که سیگارهای الکترونیکی بسیار کمتر از سیگارهای تنباکو مضر هستند و می توانند به ترک سیگار کمک کنند. با این حال، این مطالعه نشان می دهد که سیگارهای الکترونیکی بدون خطر نیستند، بنابراین ما به تحقیقات بیشتری نیاز داریم تا اثرات بلندمدت آن بر سلامت انسان را آشکار کنیم.
آیا ویپ سرطانزا است؟
زمانی که افراد تصمیم میگیرند از ویپینگ به عنوان تفریح یا جایگزین سیگار سنتی استفاده کنند، ابهامات بسیار زیادی برایشان به وجود میآید و البته دیگران هم در به وجود آمدن این ابهامات نقش موثری دارند. یکی از این سوالات مهم این است که آیا ویپ سرطانزا است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم ارتباط قطعی بین ویپینگ و سرطان وجود ندارد زیرا مطالعاتی که تاکنون صورت گرفته هنوز جدید و نوظهور بوده و نتایج آزمایشات هم دقیق نیست. تا زمانی که مطالعات طولانی مدت در مورد تاثیرات ویپینگ بر سلامتی و سرطان کامل نشود، نمیتوان پاسخ دقیقی به این سوال داد اما با توجه به ترکیبات مایع جویس و نحوه تبدیل آن به بخار، ممکن است که ویپ سرطانزا شود. در ادامه چند فاکتور برای ارزیابی خطر سرطان بالقوه ویپینگ را بررسی میکنیم:
1. محتوای نیکوتین
- نیکوتین به تنهایی با افزایش خطر سرطان مرتبط است.
- مایعات الکترونیکی اغلب حاوی سطوح مختلفی از نیکوتین هستند.
- قرار گرفتن در معرض نیکوتین از طریق ویپینگ ممکن است به افزایش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.
- بهتر است از مایع جویس با حجم نیکوتین پایین یا بدون نیکوتین استفاده کنید.
2. طعمهای مایع الکترونیکی
- مایع الکترونیکی در دو دستهبندی طعم طبیعی و طعم مصنوعی قرار میگیرند.
- برخی از مواد طعم دهنده در مایع الکترونیکی سمیت بیشتری نسبت به سایر طعم دهندهها دارند.
- به طور بالقوه این مایعها خطر سرطان را افزایش میدهند.
- به عنوان مثال، استفاده از دیاستیل در مایعات الکترونیکی موجب بیماریهای تنفسی جدی میشود.
3. نحوه ویپینگ
- در صورتی که در ویپینگ زیادهروی کنید یا از بخار خیلی داغ در حجم زیاد استفاده کنید، قطعاً گرمای بخار میتواند به ریه، نای و گلو آسیبهای زیادی وارد کند.
- برخی از این آسیبها بسیار خطرناک بوده و ممکن است سرطان را هم به دنبال داشته باشد.
- بهتر است از کارشناسان ی کام دو کام در هنگام تهیه این دستگاهها در مورد نحوه عملکرد آن اطلاعات کامل را به دست آورید.
خطرات و مضرات ویپینگ
ویپینگ به عنوان جایگزین سیگارهای سنتی در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در واقع، اغلب افراد ترجیح میدهند تا برای ترک سیگار از دستگاههای الکترونیکی به نام ویپ استفاده کنند، زیرا نسبت به سیگار کشیدن روش سالمتری برای مصرف نیکوتین است. هنوز هیچ تحقیقات کاملی در مورد اینکه آیا ویپ سرطان زا است انجام نشده است. اما در همین بررسیهای اولیه مشخص شده که اگر در مصرف دستگاههای الکترونیکی زیادهروی شود، میتوانند برای سلامتی مضر باشند.
پس در پاسخ به این سوال که آیا ویپ ضرر دارد؟ باید بگوییم، در صورت استفاده صحیح و به اندازه، مزایای آن بسیار بیشتر از مضرات ویپ است. اگر در هنگام خرید سیگار الکترونیکی یک مجموعه معتبر مانند ی کام دو کام را در نظر بگیرید، قطعاً نحوه استفاده صحیح از این دستگاهها را دریافت خواهید کرد و در نتیجه فقط از فواید آن بهرهمند میشوید. در ادامه به بررسی برخی از خطرات و مضرات ویپ بیش از اندازه میپردازیم:
بیماریهای ریوی
- استفاده از سیگار الکترونیکی ممکن است در درازمدت بیماریهای ریوی به وجود بیاورد.
- از مهمترین تاثیرات آن بر روی ریه میتوان به برونشیت مزمن، آسم و کاهش عملکرد ریه اشاره کرد.
- در موارد بسیار نادر، ویپینگ منجر به برونشیولیت انسدادی میشود که این یک بیماری ریوی جدی است.
تاثیر ویپ بر سیستم ایمنی بدن
- ممکن است در افکار عمومی، ویپ بر سیستم ایمنی بدن تاثیرات منفی زیادی بگذارد، اما در واقعیت این گونه نیست.
- کشیدن یک پاکت سیگار یا قلیان با هزاران ماده سمی و افزودنی به شدت سیستم ایمنی را در مقابل ویروسها ضعیف میکند.
- اما استفاده از ویپ به جهت تامین نیکوتین مورد نیاز، تاثیرات بسیار کمی بر روی سیستم ایمنی دارد و زمانی که حجم زیادی از نیکوتین مصرف شود، بر سیستم ایمنی تاثیر میگذارد.
بیماریهای قلبی
نیکوتین تاثیرات منفی و مخربی بر قلب هم دارد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مانند حمله قلبی و بیماری عروق کرونر را افزایش میدهد.
تاثیر بر سلامت مغز
نیکوتین موجود در ویپ تاثیر مستقیم بر روی رشد مغز در افراد جوان دارد و در اغلب مواقع منجر به نقصهای شناختی، کم شدن حافظه و توجه میشود.