پروتز گوش یا گوش مصنوعی چیست؟
با توجه به مقالهای که توسط این محققان بهصورت آنلاین منتشر شد، «زمینهی سایبرنتیک، توان آن را دارد که اعضای یدکی برای بدن انسان تولید کند، یا حتی اندامهایی را بسازد که توانایی آنها فراتر از کارهایی باشد که اعضای طبیعی بدن قادر به انجام دادنشان هستند.» همانطور که جراحی با اعضای مصنوعی خارجی موفقیتآمیز بودهاند، امکان چاپ سهبعدی کبد، کلیه و ریه میتواند به واقعیت تبدیل شود و مشکل ایستادن طولانیمدت در صف دریافت عضو اهدایی را از بین ببرد.
محققان اکنون می توانند با کمک این فناوری جایگزینی برای استخوان های ظریف گوش به نام صدف بسازند که امواج صوتی خارجی را به سمت اعصاب گوش هدایت کنند. دستگاه مذکور با استفاده از سی تی اسکن گوش بیمار، یک پروتز سه بعدی پرینت می کند. درحال حاضر جراحان این پروتز را در اتاق عمل می سازند. اما بیشتر اوقات آنها ناکارآمد هستند زیرا اندازه آنها مناسب نیست.
مراحل ساخت پروتز گوش
به گزارش سلامت آنلاین به نقل از نایننیوز، میکروتیا ۱۲ هزار کودک را مبتلا کرده و درمان آن غیر قابل دسترس و پرهزینه است. گوش ساخته شده با فنآوری چاپ سهبعدی و رشدیافته از سلولهای بدن خود فرد، میتواند برای مبتلایان به این بیماری، مقرون به صرفهتر و در دسترستر باشد. میا وودروف، از دانشگاه تکنولوژی کوئیزلند با اشاره به کمبود بودجه دولتی گفت: محققان در حال جمعآوری منابع مالیاند تا این طرح را به واقعیت تبدیل کنند.
این فقط یافتههای تحقیقاتی نیست که ما را قادر به انجام طرح میکند. ما مردم و منابع مالی را نیز لازم داریم. مرحله بعدی این پروژه شامل کاشت گوش مصنوعی توسط یک جراح است. هر پروتز گوش یک طراحی منحصر به فرد و سفارشی دارد که متناسب با شخصی که آن را میپوشد ساخته میشود. برای ساخت این پروتز، به سه بار مراجعه نیاز است.
مراجعه اول: پزشک قالبهایی را از هر دو گوشتان میگیرد تا بتواند شکل اولیهی پروتز شما را ایجاد کند. این کار بین ۳۰ تا۶۰ دقیقه طول میکشد.
مراجعه دوم: پزشک شکل اصلی را به صورتی متناسب و مناسب تنظیم میکند. این کار میتواند ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت طول بکشد.
مراجعه سوم: پزشک برای مطابقت با پوست شما پروتز را رنگ میکنند. این کار ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت طول میکشد. معمولاً مراجعات در فواصل چند روزه انجام میگیرند. پروتز در حدود ۲ هفته بعد آماده میشود.
پروتز و گوش مصنوعی سیلیکونی
اگر بیمار تمایل داشته باشد تا سیمای خود را با گوش سیلیکونی بهبود بخشد، متخصص ارتوپدی پروتز گوش مصنوعی را با استفاده از قالب گرفته شده از گوش سالم میسازد تا هر دو گوش از نظر شکل، رنگ پوست و اندازه شبیه یکدیگر باشند. گوشهای سیلیکونی پروتزهایی هستند که جهت ایجاد تقارن با گوش سالم مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع پروتز گوش سیلیکونی
دو نوع پروتز سیلیکونی گوش وجود دارد که میتوانید از بین آنها یکی را انتخاب نمایید. پروتز گوش مصنوعی نوع اول به طور موقت به کمک مواد چسبناک ایمن و بیولوژیک سازگار به پوست فرد متصل میشود. اما پروتز نوع دوم که با عنوان پروتز پیوند استخوان شناخته شده است و به کمک ایمپلنت تیتانیوم که در استخوان اطراف گوش قرار میگیرد به سر فرد متصل میگردند.
اگرچه هر دو نوع پروتز قابل جدا شدن هستند اما گوشهای مصنوعی از نوع دوم از دوام و امنیت بیشتری برخوردار هستند. جراح چند ایمپلنت تیتانیومی را در استخوان اطراف گوش قرار میدهد، سپس گوش سیلیکونی را با گیره به این ایمپلنتها متصل میسازد. این پروتزها معمولاً بسته به محیط، نگهداری، میزان فعالیت و عاملهای دیگر یک تا سه سال دوام میآورند.
روش های اتصال پروتز گوش به صورت
استفاده از مواد چسبنده
یک پروتز گوش میتواند روی ناحیهای که گوش میکروتیک در آن قرار دارد به وسیله چسب مخصوص، در جای خود قرار گیرد. این روش زمانی رایج است که بیمار تمایلی به انجام عمل جراحی ندارد و از گوش مصنوعی برای فیت شدن روی گوش باقی مانده استفاده میکند.
آهن ربا و اسنپ
در این روش پروتز گوش با آهنربا و کلیپها، بر روی پروتزی که روی ایمپلنتهای قابل اتصال به استخوان نصب شدهاند، قرار می گیرند. این روش نصب، نیاز به میزان کمی عمل جراحی برای جایگذاری ایمپلنتهای قابل اتصال به استخوان در جمجمه دارد.
راه های مراقبت و نگهداری از گوش مصنوعی
هر دو گوش آهنربایی و چسبی نیاز به نگهداری و مراقبت دارند. لازم است که بیمار با پاک کردن گوش مصنوعی در فواصل منظم، به طولانی شدن عمر پروتز، کمک نماید. توصیه میشود مطابق دستورالعملهای داده شده در زمان نصب و دریافت گوش مصنوعی در مطب، از آن مراقبت کنید. اگر از چسب برای فیت کردن پروتز گوش مصنوعی استفاده می نمایید، هر شب چسب ها را در آورده و تمیز کردن گوش را انجام دهید.
بسیار مهم است که در هر نقطه از پوست که احساس تحریک میکنید، عمل تمیز کردن را انجام دهید. در صورتی که متوجه شدید پوست شما حساس است، با متخصص آناپلاستولوژیست یا متخصص پوست خود مشورت کنید و پاک کننده یا مرطوب کنندههای مختلف مناسب پوست خود را پیدا کنید. این نوع مراقبت ها موجب طولانی شدن عمر مفید پروتز و افزایش کیفیت و ظاهر گوش خواهد شد.
طول عمر و ماندگاری
طول عمر اندام مصنوعی تا حد زیادی بستگی به نوع پروتز، مواد ساخته شده از آن، روش اتصال و نحوه مراقبت از آن دارد. به طور معمول یک پروتز بین ۱ تا ۳ سال دوام دارد که بسیاری از آنها حتی عمر بیشتری خواهند داشت. پروتز های اولیه که پس از عمل جراحی کاشته میشوند، ممکن است طول عمر کوتاهتری داشته باشند. دلیل این امر، بیشتر مربوط به بهبود بافتها در طول ماههای اول تا یک سال بعد از عمل جراحی می باشد. پروتزهایی که از آن ها به خوبی مراقب می شود، بهتر تطبیق می یابند و دوام بسیار طولانیتری خواهند داشت.
هزینه پروتز گوش چقدر است؟
قیمت پروتز گوش به عوامل مختلفی از قبیل، تعرفه پزشک جراح، جنس پروتزی که برای گوش استفاده میشود و شرایط بیمار بستگی دارد. هزینه انجام، پس از اولین مشاوره و ویزیت، توسط متخصص تخمین و اعلام خواهد شد. پروتزها محصولاتی موقتی جهت پوشاندن قسمت های آسیب دیده بدن هستند. قسمت هایی که یا به طور کامل قطع شده اند یا آسیب دیده اند. اتفاقاتی همچون برق گرفتگی، تصادف و سوختگی ممکن است که منجر به این اتفاق شوند. از طرفی نقص و بدشکلی گوش یک بیماری مادرزادی است.
این محصول پزشکی با متیل متاکریلات، پلی یورتان و سیلیکون ساخته می شود؛ اما سیلیکون بهتر است. زیرا انعطاف دارد؛ سبک است و رنگ پذیری بالایی نیز دارد. هر پروتز به طور منحصر به فرد برای هر بیمار طراحی و ساخته شده است و متناسب با رنگ پوست او رنگ آمیزی می شود. در این نوشتار قصد داریم که در رابطه با ، روش های ساخت و کاربرد آن صحبت کنیم. اگر به تازگی تصمیم گرفته اید که از این پروتزها برای گوش خود استفاده کنید و می خواهید که در رابطه با آن ها بیشتر بدانید و اطلاعات کافی را قبل از کسب کنید؛ در این نوشتار با ما همراه باشید.
روش ساخت پروتز گوش
استفاده از پروتز گوش یک انتخاب شخصی است و به بیمار بستگی دارد. هر شخص باید خود تصمیم به استفاده یا عدم استفاده از این پروتز ها بگیرد. ممکن است که فرد به طور مادرزادی دچار نقص باشد. به طوری که در چنین حالتی از همان زمان کودکی و از 5 سالگی به بعد یا زمان مدرسه شروع به استفاده از پروتز می کنند.
برای اشخاصی که در مراحل بعدی زندگی گوش خود را از دست داده اند؛ استفاده از پروتز با چالش هایی همراه است. احتمال دارد که فرد اطلاعات کافی در این زمینه نداشته باشد و بترسد. در ادامه روش ساخت و اتصال پروتز گوش را شرح می دهیم که با مطالعه آن اطلاعاتی کسب کنند. پروتز باید فرم طبیعی داشته باشد و عملکرد گوش را تا حدی تقلید کند. انواع مختلفی از این پروتزها وجود دارند که در نحوه اتصال با یکدیگر متفاوت هستند. فرد بیمار باید با توجه به شرایط جسمی خود یکی از آن ها را برگزیند. به طور کلی، ساخت پروتز مراحلی دارد که اکثر آن ها با یکدیگر مشترک هستند. جهت ساخت پروتز گوش ابتدا محل قرارگیری پروتز روی سر را مشخص کرده و قالب گیر ی می کنند. سپس ماده سیلیکونی را با رنگ ترکیب شده درون قالب ریخته و پروتز را می سازند.
قالب گیر ی گوش
اگر یک گوش از دست رفته باشد؛ از گوش دیگر جهت قالب گیر ی استفاده می شود و همچنین محل قرارگیری پروتز را نیز از همین طریق به دست می آورند. اگر هر دو گوش از بین رفته باشد؛ به طور معمول از گوش والدین فرد یا خواهر و برادر او قالب گرفته می شود. به طوری که بیشترین حد شباهت و تناسب به وجود بیاید. ابتدا سه نقطه به صورت افقی در سه قسمت گوش سالم مشخص کرده و همان نقاط را به گوش از دست رفته نیز منتقل می کنند. به این شکل محدوده عملکرد مشخص می شود. سپس کانال های شنوایی گوش سالم را با پنبه پوشانده و با استفاده از هیدروکلرید قالب گیری را انجام می دهند.
مدل سازی
متناسب با وضعیت بیمار مدل از ابتدا ترسیم می شود یا از گوش اهدا کننده استفاده می کنند. همانطور که گفته شد؛ ممکن است که کسی که قالب از گوش او گرفته می شود؛ خواهر و برادر یا هرکسی باشد که گوش او با گوش بیمار تناسب داشته باشد. پس از قالب گیری ابتدا یک نمونه اولیه با موم می سازند و نواقص احتمالی آن را برطرف می کنند.
قالب سه تکه
پس از ساخت و امتحان مدل مومی روی گوش، وقت ایجاد قالب سه تکه است. این قالب را جهت راحتی کار و بهبود شکل مدل نهایی سیلیکونی به کار می برند. ابتدا گوش مومی را روی یک استند ثابت می کنند و لبه های بیرونی آن را می سابند که نازک شود و به خوبی روی پوست بنشیند. پس از این وقتی که چسب روی کار ریخته شود؛ لبه ها دیگر دیده نمی شوند.
مدل مومی را بین یک قالب گرد قرار داده و به آهستگی گچ دندانپزشکی را اضافه می کنند. پس از سردی و جدایی از قالب، دو شکاف بین این گچ قالب گیری دندانپزشکی ایجاد می شود که بین آن را با سنگ دندان پزشکی پر می کنند و قالب سه تکه آماده می شود. قبل از استفاده درون این قالب را به خوبی تمیز می کنند که هیچ عامل بیرونی به سیلیکون نچسبد و واکنش ندهد.
رنگ آمیزی پروتز گوش
هر اندازه رنگ گوش به رنگ پوست بیمار نزدیک تر باشد؛ حالت طبیعی تری دارد. سیلیکون ماده شفافی است و به راحتی رنگ می گیرد. جهت ساخت ترکیب رنگی مناسب ابتدا سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی را ترکیب کرده و مطابق با نیاز از رنگ های دیگر استفاده می شود. سپس مایع سیلیکونی اضافه شده و قالب بسته بندی می شود و به مدت ۲۴ ساعت باقی می ماند. در مرحله بعد سیلیکون را با احتیاط از قالب جدا می کنند و سپس لبه های تیز آن را صیقل داده و جهت قرارگیری روی پوست آماده می کنند.
روش اتصال
مراحل ذکر شده، قسمت های مشترک بین تمام پروتزهای گوش بودند؛ اما پروتزهای گوش با سه روش به محل خود متصل می شوند که هر یک به صورت جداگانه مراحلی را طی می کنند:
پروتزهای چسبی
این نوع پروتز با یک نوع چسب مخصوص به محل می چسبد. پس از طی مراحل تعیین موقعیت، قالب گیری و ریخته گری مواد، پروتز به بیمار تحویل داده می شود. پروتزهای چسبی برای افرادی که فعالیت زیاد دارند یا بسیار عرق می کنند؛ مناسب نیستند. ممکن است که پروتز حین ورزش یا حتی راه رفتن از روی گوش سرخورده و بیافتد. البته مراقبت شخص نیز در میزان ماندگاری پروتز گوش بسیار اهمیت دارد.
پروتزهای آهنربایی
پروتزهای آهنربایی به وسیله آهنربا به سر متصل می شوند. این نوع پروتز به وسیله آهنربا به ایمپلنت لنگری درون گوش که از جنس آهن است؛ چسبیده و در محل خود ثابت می مانند. از طرفی این کار با گیره های مخصوص نیز انجام می شود. به این شکل مدتی طول می کشد که پروتز و ایمپلنت با محیط درون گوش و استخوان هماهنگ شوند؛ اما پروتز در محل خود ثابت می ماند و خارج نمی شود.
کاربرد
پروتزها کاربردهای مختلف همچون پوشاندن محل آسیب دیده و بسیاری از عملکردهای پزشکی دارند. در ادامه با چند مورد از کاربردهای پروتز گوش آشنا می شویم:
زیبایی
از دست دادن عضوی از بدن توازن طبیعی اندام ها را به هم میزند. استفاده از پروتز به جای عضو از دست رفته، زیبایی و تناسب اندام ها را حفظ کرده و تا حد زیادی جای عضو مربوطه را پر می کند. از طرفی فقدان عضو برای فرد دردناک بوده و ممکن است که سبب بروز ناخوشی های روانی مانند افسردگی یا کاهش اعتماد به نفس شود. استفاده از پروتز گوش سلامت روان فرد را بهبود می بخشد و اعتماد به نفس وی را بازمی گرداند.
عملکرد پزشکی
یک پروتز گوش علاوه بر زیبایی تاثیرات عملی نیز دارد. به طور معمول این پروتزها بر کانال های شنوایی تاثیر گذاشته و حدود ۲۰ درصد در شنوایی فرد موثر هستند.
عملکردهای جانبی
همانطور که گفته شد؛ استفاده از پروتز اجباری نیست و به تصمیم فرد بستگی دارد. اما برخی اعمال بدون حضور گوش انجام نخواهند شد. به عنوان مثال در استفاده از سمعک به وجود گوش نیاز است و همچنین اگر فرد عینکی باشد؛ لزوم وجود گوش برای او مشخص خواهد بود. بنابراین این مورد یکی دیگر از کاربردهای پروتز گوش است.
منبع: کلینیک سیدا