همه چیز درباره گیربکس کتابی که باید بدانید
گیربکس کتابی یکی از مدل های جعبه دنده صنعتی است که از مهمترین و پر کاربرد ترین اجزا در صنایع مختلف به شمار می رود. این نوع گیربکس به علت برخورداری از ویژگی های منحصر به فرد، برای نمونه های مشابهی که در بازار موجود است، جایگزین مناسبی تلقی می شود. جعبه دنده نود درجه، گیربکس nmrv و گیربکس حلزونی از نام های دیگر گیربکس کتابی می باشند. در این مقاله قصد داریم به معرفی ویژگی های این جعبه دنده ، نحوه کارکرد و موارد استفاده از آن بپردازیم. همچنین توضیح خواهیم داد که گیربکس کتابی چگونه کار میکند؟ قیمت گیربکس کتابی چه قدر است؟ گیربکس کتابی چینی چیست؟
گیربکس کتابی چیست؟
یکی از پر مصرف ترین نوع جعبه دنده که می توان به آن اشاره کرد، گیربکس کتابی است که طراحی و ساخت آن در بهترین مدل ها و به کمک تعدادی چرخ دنده فولادی که به شکل موازی در کنار هم قرار گرفته اند، صورت می گیرد. نکته حائز اهمیت در نحوه عملکرد این جعبه دنده این است که با پیروی از قوانین اهرم ها، تعداد دور ورودی را کاهش داده و در نتیجه گشتاور خروجی را افزایش خواهد داد.
اتصال این جعبه دنده به دستگاه های مصرف کننده به کمک کوپلینگ و محفظه اش، از مهمترین کارایی آن به شمار می رود. همچنین انتقال توان از طریق تسمه، زنجیر یا چرخ دنده از متداول ترین کاربردهای این نوع گیربکس می باشد. از این گیربکس در صنایع مختلفی همچون بسته بندی، ذوب آهن، پتروشیمی، سیمان، سنگ آهن و فولاد سازی استفاده می شود.
در واقع این نوع گیربکس که به گیربکسهای سری کتابی نیز معروف می باشند به علت شکل مکعبی خود این قابلیت را به مصرف کننده می دهند که در تمامی حالت های نصبی بدون تغییر در ساختار گیربکس از آن استفاده نماید. این نوع گیربکس ها دارای بدنه چدنی بوده و در صنایع متوسط و سنگین مورد استفاده قرار می گیرند.
ورودی گیربکس های حلزونی سری U در تیپ های 150 و 185 هم بصورت شافت دار(VFU) و هم بصورت هالوشافت فلنج دار(MVFU) و در تیپ های 210، 250 و 300 فقط به صورت ورودی شافت دار (VFU) ساخته می شود، همچنین خروجی این نوع گیربکس ها به دو صورت شافت دار و هالوشافت ساخته می شود.
موارد مصرف این گیربکس ها در انواع جرثقیل ها، بالابرهای سنگین صنعتی، نوردها، آسانسورها و صنایع سنگین دیگر می باشد.
در صورتیکه از این گیربکس ها برای دورهای ورودی بیش از 200 دور در دقیقه استفاده شود در انتهای محور ورودی گیربکس، پروانه خنک کننده ای تعبیه شده است که در هنگام کار درجه حرارت به وجود آمده از تنش های تماسی را پایین آورده و موجب کاهش استهلاک سیستم نیر شود.
گیربکس های حلزونی سری U (کتابی) از نظر تیپ (اندازه) به هفت دسته تقسیم می شوند
تیپ های 110 ، 130 ، 150 ، 185 ، 210 ، 250 و 300
نسبت ها: از 1:7 الی 1:100
گیربکس کتابی چگونه کار می کند؟
گیربکس کتابی دارای توان انتقال بالایی بوده و به منظور عملکرد صحیح بایستی محور و چرخ دنده های برنزی در آن با هم درگیر شوند. البته این دستگاه از قطعات و اجزای مختلف دیگری از قبیل رولبرینگ و بلبرینگ نیز تشکیل شده است. این دو قطعه نقشی اساسی را در کارکرد گیربکس ایفا می کنند.
سر و صدا و لرزش زیادی را در انواع مختلف جعبه دنده در هنگام کارکردن شاهد هستیم. اما رولبرینگ سبب کاهش صدا و لرزش در زمان کارکرد آن خواهد شد. معمولاً روغن های روان کننده در داخل گیربکس های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن ها در صورت طولانی بودن مدت کار کردن جعبه دنده و شدت کار آن داغ می شوند و ممکن است به خارج از دستگاه نشت پیدا کنند. همانطور که میدانید کثیف شدن محیط کار یکی از مشکلات ایجاد شده توسط گیربکس ها در گذشته بود. ولی هم اکنون این مشکل با استفاده از گیربکس کتابی رفع شده است. چرا که روغن به بیرون از دستگاه به علت داشتن دو قطعه رولبرینگ و بلبرینگ نشت پیدا نخواهد کرد.
گیربکس کتابی دارای دو دنده اصلی ماردون بوده که با ایجاد عملکردی بی صدا و خیلی روان، سطح راحتی و سلامت محیط کار را افزایش خواهد داد. ساخت این نوع جعبه دنده توسط چرخ دنده های برنجی و ماردون فولاد صورت می گیرد که این امر نیز تأثیر بسزایی در کاهش سر و صدا و عملکرد روان آن و در نتیجه افزایش راندمان محصول دارد.
محل نصب گیربکس کتابی
گیربکسهای حلزونی با توجه به پایهدار یا محور سوار بودن روش نصب متفاوتی دارند. در واقع گیربکسهای محور سوار به طور مستقیم روی شافت دستگاههای مصرف کننده نصب میشوند. در مقابل گیربکسهای حلزونی پایهدار روی پایههای خود قابل نصب هستند. در نتیجه حتما باید به نوع گیربکس مورد نظر توجه داشته باشید.
مزیت های گیربکس کتابی
- این نوع گیربکس در مقایسه با سایر گیربکسهای موجود در بازار قابلیتهای فراوانی دارد و به همین دلیل یکی از کاربردیترین گیربکسها در صنایع مختلف محسوب میشود.
- راندمان بالای گیربکس کتابی از جمله مزیتهای آن است و حتی بسیاری از افراد به همین دلیل آن را انتخاب میکنند؛ چراکه راندمان بالای گیربکس منجر به افزایش کیفیت محصول خواهد شد و در مقابل راندمان پایین آن، هدر رفت انرژی را بهدنبال خواهد داشت. در واقع مدلهایی که راندمان پایینی دارند، انرژی بیشتری مصرف میکنند. مهمترین دلیلی که گیربکسهای قدیمی از رده خارج شدند نیز راندمان پایین آنها بوده و در حال حاضر گیربکسهای ۹۰ درجه جایگزین آنها شدند.
- لرزش و صدای کم گیربکس کتابی نیز از دیگر مزایای آن است که بسیار مورد توجه افراد قرار دارد.
- برای بسیاری از صنعتگران نصب آسان گیربکس اهمیت دارد. در مورد گیربکس حلزونی باید بگوییم نصب آسان و سریع جزء ویژگیهای بارز این محصول بهشمار میرود.
راهنمای انتخاب گیربکس شفت مستقیم استاندارد
برای انتخاب گیربکس کتابی بهتر است با کارشناسان متخصص مشورت کنید و راهنمای خرید گیربکس کتابی را مطالعه فرمایید. در قدم اول اطمینان حاصل کنید که الکتروموتور انتخابی شما مناسب کارتان هست یا نه؟ به صورت ساده هر گیربکسی توانایی اتصال به تعداد محدودی الکتروموتور را دارد، پس با استفاده از کاتالوگهای موجود در سایت به استاندارد بودن گیربکس خود پی میبرید.
نکات مهم در استفاده از جعبه دنده کتابی
- نخست به منظور انتخاب درست گیربکس صنعتی کتابی، باید به بهینه سازی شرایط بار با توجه به نسبت تبدیل یا بازه سرعت و همچنین شرایط عملکرد مانند رطوبت، دما، خوردگی و … پرداخت.
- روغنکاری این نوع جعبه دنده های پرکاربرد اهمیت زیادی دارد. روغن حتی در زمان کار نکردن گیربکس نیز مفید خواهد بود.
- در این نوع گیربکس ها برای اینکه چرخ دنده ها حرکت خود را به صورت کاملاً روان آغاز کنند، نباید فضای میان آنها بدون روغن باشد.
- پاکسازی براده های فلزی میان چرخ دنده ها، پیشگیری از خوردگی چرخ دنده برنجی جعبه دنده ، عدم بکار بردن بار سنگین و در نهایت کاهش دور گیربکس و گشتاور بالا از دیگر نکات مهم هنگام استفاده از این جعبه دنده است.
- به منظور پیشگیری از ارتعاش گیربکس کتابی، بایستی محل نصب آن از استحکام کافی برخوردار باشد.
- در صورتی که احتمال وارد آمدن ضربه بار بیش از اندازه یا گریپاژ بر گیربکس وجود داشته باشد، بهتر است اقدام به استفاده از کوپلینگ های هیدرولیکی محدود کننده گشتاور خروجی و کلاج و غیره نمایید.
- تراز بودن دستگاه، کافی بودن میزان ویسکوزیته و سطح روغن گیربکس کتابی، از دیگر موارد مهم پیش از راه اندازی این نوع جعبه دنده می باشد.
- دو نوع آن در بازار عرضه می شود، گیربکس کتابی محور سوار و گیربکس کتابی پایه دار. نصب مدل اول بر روی شافت دستگاه مورد نظر انجام شده، در حالی که نوع پایه دار آن، بر روی پایه ها نصب می گردد.