انواع سرپیچ لامپ ال‌ای دی کدامند؟

 انواع پایه لامپ ال ای دی را بشناسید

منابع روشنایی بی شماری از گذشته تا به امروز تولید و به بازار  عرضه شده اند که یکی از انواع آنها، لامپ led است. مزایای لامپ ال ای دی شامل مواردی مانند طول عمر بسیار بالا، مصرف کم و سازگاری با انواع سرپیچ ها است که سبب شده جایگزین مناسبی برای سایر منابع روشنایی می باشد. در نظر داشته باشید هنگام تعویض منابع روشنایی ال ای دی باید بر اساس ولتاژ ورودی هر کدام از آنها، پایه لامپ ال ای دی مناسب انتخاب شود تا از خطرات ناشی از بالا رفتن دما و آسیب دیدگی اجزای آن جلوگیری نموده و موجب افزایش طول عمر آنها شوید.

پیچ | لامپ

لامپ ال ای دی به دلیل توان مصرفی و میزان روشنایی بالایی که دارد، باید بر روی پایه های مخصوص به خود نصب شود تا جریان برق بدون مشکل انتقال یابد و از ایجاد حرارت بالا در لامپ و آسیب دیدگی دیودهای نوری جلوگیری شود. با پیشرفت زمان و تولید منابع روشنایی ال ای دی  در تنوع بالاتر از لحاظ شکل ظاهری و ولتاژ ورودی، شرکت های سازنده ملزم به ساخت پایه های متنوع تر می شوند. به دلیل این گستردگی انواع پایه های لامپ ال ای دی مخاطبین را ملزم به شناخت آنها جهت افزاش کارایی چراغ های خریداری شده می کند. در این مقاله به بررسی قیمت لامپ، نحوه انتخاب سرپیچ یا پایه لامپ ال ای دی و کاربرد آنها، مزایای آن، انواع لامپ ال ای دی و پرکاربرد ترین پایه ها می پردازیم.

پیچ | لامپ

لامپ ال ای دی چیست؟

لامپ های ال ای دی از تعدادی دیود که به صورت سری یا موازی بر روی یک برد الکتریکی نصب شده تشکیل شده است که با عبور و کنترل ولتاژ و جریان مناسب از آنها، نور تولید می شود. این محصولات دارای طول عمر بیشتر نسبت به سایر لامپ ها بوده و حرارت بسیار کمی تولید می کنند. به این معنی که 90 درصد انرژی مصرفی لامپ ال ای دی به نور تبدیل می شود.

انواع مختلف پایه لامپ ال ای دی

لامپ های ال ای دی از نظر تکنولوژی ساخت به چهار دسته اصلی پاور، دیپ، SMD و COB تقسیم می شوند که برای هر کدام از آنها سرپیچ های مخصوصی تولید و به بازار عرضه می شود. سرپیچ یا پایه لامپ وظیفه انتقال جریان و ولتاژ به مدار جهت روشن شدن چراغ را دارد. در ادامه با انواع سرپیچ ها آشنا خواهید شد تا بتوانید، پایه لامپ ال ای دی مناسبی تهیه نمایید.

بنابراین هنگام خرید محصولات ال ای دی به کد سرپیچی که بر روی بسته آنها درج شده دقت کرده تا موجب صرفه جویی در وقت و هزینه ها شوید. در ادامه کد پایه لامپ ال ای دی درج شده بر روی بسته به اختصار لیست شده است:

    قسمت اول

حرف اول نشان دهنده نوع پایه لامپ ال ای دی است که با حرف نمایش داده می شود.

    قسمت دوم

حرف دوم کد نشان دهنده قطر پایه کد است که با عدد نمایش داده می شود.

    قسمت سوم

قسمت سوم یا آخر نشان دهنده تعداد پین های پایه است که به صورت اختیاری نوشته می شود.

کد گذاری انواع مختلف پایه لامپ ال ای دی

نوع پایه لامپ های ال ای دی که در قسمت اول و با حروف E ،B و GU ثبت می شوند را در ادامه مورد بررسی قرار خواهیم داد و پس از آن به بررسی قسمت دوم کد که شامل قطر سرپیچ می باشد خواهیم پرداخت.

    پایه‌های سری E (ادیسونی)

یکی از رایج ترین نوع پایه ها ادیسونی یا سری E هستند که در هرجای دنیا مورد استفاده قرار می گیرند. تنها تفاوتی که در سری های ادیسونی موجود است، قطر آنها می باشد. اکثر پایه های سری E یک پین دارند، اما تعداد اندکی که دارای 2 پین هستند را با حرف D در جای کد سوم نمایش داد می شوند.

    پایه های سری B (خنجری)

این پایه در کشور ایران کاربرد زیادی ندارد و بیشتر در کشور انگلیس مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع پایه ها مانند سری E دارای قطرهای متفاوتی می باشند که با عدد نمایش داده می شوند. طراحی سرپیچ سری B به گونه ای است که لامپ را محکم و به خوبی نگه می دارد و با لرزش شل نمی شود.

    پایه‌های سری GU (سوزنی)

پایه های سوزنی با نام G و GU نمایش داده می شوند. این پایه از جنس شیشه است. در صورتی که پایه ها دارای دوپین باشند با GU و سرپیچ دارای یک پین با G نشان داده خواهند شد. این پایه ها نیز مانند سایر سرپیچ ها از لحاظ قطر با یک دیگر متفاوت می باشند.

معرفی پرکاربردترین پایه لامپ ال ای دی

دو نوع اصلی و پرکاربردترین پایه های لامپ ال ای دی، سرپیچ های ادیسونی (E) و خنجری، میخی یا خاری (B) هستند. به صورت اختصار نمونه هایی از پر کاربردترین این سرپیچ ها با قطرهای متفاوت، در ادامه لیست شده است:

  • E27 یا سرپیج استاندارد (قطر 27 میلی متر)
  • E14 یا سرپیچ ادیسونی کوچک (قطر 14 میلی متر)
  • B22 یا پایه میخی (خاری) (قطر 22)
  • B15 یا پایه میخی (خاری) کوچک (قطر 15)

سایز پایه لامپ ال ای دی

هرکدام از سرپیچ هایی که در بالا نام برده شد، دارای سایز یا قطرهای متفاوتی می باشند. به صورت کلی این سایزها به شش دسته اساسی تقسیم می شوند. در ادامه به بررسی معروف ترین سایز انواع پایه های ال ای دی می پردازیم.

    سرپیچ E14

این سرپیچ بسیار پرکاربرد، جهت مصارف لوسترها و آباژورها بوده و به سرپیچ شمعی معروف است. همانگونه که در قسمت دوم نشان داده شده، دارای قطر 14 میلی متر می باشد.

    سرپیچ E27

یک پایه بسیار معمولی بوده که در اکثر منابع روشنایی ال ای دی از این سرپیچ استفاده می شود. قطر این سرپیچ ها 27 میلی متر است.

    سرپیچ E40

معروف ترین سرپیچ صنعتی است که برای لامپ های ال ای دی با وات بالا مورد استفاده قرار می گیرد. موارد استفاده آنها در کارخانه ها، صنایع و به صورت کلی محیط هایی که نیاز به روشنایی زیاد می باشد و از لامپ هایی با وات بالا استفاده می کنند، خواهد بود. قطر این سرپیچ ها 40 میلی متر است.

    سرپیچ استارتی یا GU10

فاصله بین دو پین پایه لامپ 10 میلی متر است، به همین دلیل به آن GU10 گفته می شود. این سرپیچ دارای مزایایی می باشد که در زیر به اختصار لیست شده است:

  • سهولت استفاده و بهره‌ برداری نسبت به سوکت‌ های سوزنی
  • ایمنی مطلوب به سبب افزایش فاصله بین پایه‌ ها
  • دارای مکانیزم قفل‌ شوندگی لامپ در سوکت
  • دوام و طول عمر بالاتر اتصال‌ ها
  • منطبق بر استانداردهای ملی و بین‌ المللی
  • بهترین انتخاب برای لامپ با ولتاژ بالا

    سرپیچ B22

همانگونه که گفته شد این پایه در انگلستان کاربرد دارد و از جنس شیشه ساخته شده است. قطر آن 2 میلی متر است و ولتاژ دریافتی بین هر دو پین لامپ جریان دارد. توان مصرفی این سرپیچ 7 و 13 وات است.

جنس انواع پایه لامپ ال ای دی

در بالا با انواع پایه های لامپ های ال ای دی آشنا شدیم. اما باید در نظر داشت جنس هر کدام از سرپیچ های مصرفی متفاوت است. پایه ها ممکن است از جنس های متفاوتی مانند: فلز، سرامیک یا پلاستیک ساخته شوند. در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

    فلزی

اکثرا از جنس برنج تولید می شوند، اما گاهی اوقات بر پایه نیکل و نقره در بازار موجود می باشند.

    سرامیک

پایه های سرامیکی اغلب به رنگ سفید هستند، اما در صورت سفارش گیری ممکن است در رنگ های دیگر ساخته شوند. این پایه ها با خاک رس ساخته شده و پس از حرارت دیدن لعاب کاری خواهند شد.

    پلاستیک

پایین ترین قیمت مربوط به این دسته است و به تعداد زیاد تولید و به بازار عرضه می شوند. این دسته از پرکاربردترین جنس پایه لامپ ال ای دی است.

لامپ های ال ای دی هر کدام با سرپیچ مخصوصی سازگار هستند. با مطالعه این مقاله با انواع سرپیچ ها و پرکاربردترین آنها با سایز ها و قطر های متفاوت آشنا شدید. همچنین متوجه شدید هر کدام از پایه ها از سه جنس متفاوت تولید و به بازار عرضه می شوند. به صورت کلی در زیر بیان شده است که کدام لامپ های ال ای دی با چه نوع سرپیچی سازگاری دارد.

  • ال ای دی های حبابی تا ۵۰ وات، دارای سرپیچ معمولی (E27)
  • ال ای دی های وات بالا، سرپیچ بزرگ (E40)
  • ال ای دی های اشکی نصب شده در لوستر، سرپیچ شمعی (E14)
  • ال ای دی های هالوژن SMD و COB، سرپیچ استارتی یا سوزنی (MR16 یا GU10)

انواع سرپیچ موجود در بازار

به دلیل تعداد لامپ های بی شمار موجود در بازار، سرپیچ ها هم انواع بسیار زیادی دارند. تا اینجا با پرفروش ترین و پر استفاده ترین سرپیچ های بازار آشنا شدید اما مدل های بیشتری در بازار وجود دارند. در ادامه شما را با این سرپچ ها آشنا می کنیم.

سرپیچ دوشاخه

یکی دیگر از انواع سرپیچ موجود در بازار سرپیچ دوشاخه می باشد که در بخش انتهایی خود دارای دو شاخه است و هنگامی که این دو شاخه را وارد پریز می کنید لامپ متصل به سرپیچ روشن می شود و با خارج کردن سرپیچ از دو شاخه لامپ خاموش می گردد. با وجود اینکه نوع کاربری این سرپیچ ها ساده است، اما موارد کاربرد آن بسیار گسترده می باشد و شاهد فروش گسترده این سرپیچ ‌ها در سطح بازار هستیم.

سرپیچ لامپ پایه دار

برای تولید این سرپیچ ها از متریال های مختلفی نظیر فلز استیل و پلاستیک بهره گرفته شده و قیمت این سرپیچ بسته به نوع متریال استفاده شده برای تولید آن متفاوت می باشد. سرپیچ های استیل نسبت به سرپیچ های پلاستیکی از قیمت بیشتری برخوردار می باشند و مقاومت آنها نیز بالاتر است. سرپیچ ‌های فوق از شکل ظاهری زیبایی برخوردار هستند و بسیاری از افراد از این سرپیچ ها به جای لوستر استفاده می کنند. لامپ مورد استفاده برای سرپیچ های لامپ پایه دار لامپ ادیسونی و لامپ فیلامنتی می باشد. از سرپیچ لامپ پایه دار در محیط های مختلفی نظیر ادارات، منازل مسکونی، سازمان ‌ها و ارگان ‌های مختلف بهره گرفته می شود.

سرپیچ راکورد دار

این نوع سرپیچ از قطعه خاصی به نام راکورد که دارای رنگ زرد می باشد برخوردار است که این قطعه در بخش انتهایی سر پیچ واقع شده و از آن می توان جهت نصب سرپیچ بر روی چراغ های دیواری یا لوستر بهره گرفت. بنابراین سرپیچ های راکورد دار اغلب بر روی لوستر ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای تولید این سر پیچ ها معمولاً از پلاستیک مقاوم استفاده می‌شود و قیمت در نظر گرفته شده برای آنها بسیار خوب و مقرون به صرفه می باشد.

سرپیچ کلید دار

سرپیچ های کلید دار معمولاً دارای دو شاخه هایی هستند که بر روی آنها کلیدی تعبیه شده است. هنگامی که لامپ خود را درون این سرپیچ ها قرار می دهید و سپس سر پیچ را به دوشاخه متصل می کنید، با استفاده از کلید آن می توانید اقدام به خاموش و روشن کردن لامپ خود کنید. این سر پیچ ها را می توان جزو پر استفاده ترین انواع سرپیچ در محیط های صنعتی به شمار آورد. چرا که در این محیط ها در مواقع بسیاری نیاز مبرم به وجود نور در نزدیکی سطوح مختلف وجود دارد و با استفاده از این سرپیچ ها می‌توان این نیاز را مرتفع نمود.

سرپیچ لامپ ریموت دار

با وجود اینکه مدت زمان زیادی از ورود این سر پیچ ها به بازار نگذشته است، سرپیچ های ریموت دار توانسته اند جایگاه ویژه ای در بین مشتریان کسب کنند و به یکی از پرفروش ترین انواع سرپیچ موجود در بازار مبدل شوند. دلیل این امر هم آسانی در استفاده از این سر پیچ ها می باشد.

کاربران می‌توانند لامپ متصل به سرپیچ ریموت دار را با استفاده از ریموت و از راه دور روشن و خاموش کنند. برد این سرپیچ ها به قدری بالاست که حتی از پشت موانع یا دیوار نیز امکان روشن و خاموش کردن لامپ با استفاده از آن میسر می باشد. استفاده از سرپیچ لامپ ریموت دار در خانه های هوشمند به شدت افزایش پیدا کرده است و این سر پیچ ها معمولاً برای لامپ های شارژی مورد استفاده قرار می گیرند.

سرپیچ لامپ ادیسونی

سرپیچ لامپ ادیسونی دارای سایز ها و انواع مختلفی می باشند و هزینه ای که بابت خرید این سر پیچ ها پرداخت می کنید دقیقا وابسته به سایز آن دارد. این سر پیچ ها در واقع همان سرپیچ های سری E می باشند که در ابتدای مطلب به آنها اشاره کردیم. امروز برخی از تولید کنندگان اقدام به استفاده از فلزات مختلف برای تولید سرپیچ لامپ ادیسونی نموده اند و با این کار موجب شده اند تا این سر پیچ ها شکل و ظاهر زیبایی به خود بگیرند. به همین خاطر در فضا هایی نظیر رستوران ها و کافه ها شاهد استفاده از سرپیچ های لامپ ادیسونی فلزی برای نورپردازی این محیط ها هستیم.

منبع : toolstation.com