ضوابط نبشی کشی ساختمان چیست؟

نبشی کشی ساختمان چیست ؟

قبل از این که نحوه اجرای نبشی کشی ساختمان را بیان کنیم، ابتدا به توضیحاتی درباره این فرآیند می‌پردازیم. همان گونه که اشاره کردیم، مهم‌ترین کاربرد نبشی کشی ساختمان‌ها، افزایش ایمنی آن‌ها در برابر عوامل گوناگون تخریب‌گر است. در واقع با انجام این کار مقاومت ساختمان در برابر نیروهایی که به آن وارد می‌شود، افزایش پیدا می‌کند.

ساختمان | ضوابط

همانطور که در مقاله علت گرانی میلگرد در روزهای اخیر نیز گفتیم، نبشی کشی به خصوص در آن دسته از ساختمان‌ها که دارای اسکلت فلزی هستند، رایج‌تر است. البته این موضوع سبب الزامی است که برای انجام این کار وجود دارد. زیرا در ساختمان‌های فلزی به طور معمول، برای پر کردن فواصل بین بخش‌های مختلف سازه فلزی از دیوارهای سفالی و آجر استفاده می‌شود. به همین دلیل، عدم اجرای نبشی کشی در ساختمان فلزی می‌تواند تهدیدی بزرگ برای امنیت آن باشد. در نتیجه این موضوع در اکثر موارد به خصوص در ساختمان‌های فلزی رعایت می‌شود.

برای مقاوم سازی ساختمان‌ها می‌توان از انواع گوناگون مقاطع فولادی مانند کلاف، قوطی و ناودانی استفاده نمود. نبشی در این میان بیش‌تر از سایر این مقاطع مورد توجه قرار گرفته و استفاده می‌شوند که البته این کار دلایلی دارد. مهم‌ترین دلیل‌ استفاده از نبشی برای مقاوم سازی ساختمان که به آن نبشی کشی می‌گویند، ویژگی‌های خاص این مقطع فولادی است. نبشی‌ها هم از استحکام بالایی برخوردار بوده و هم مقاومت زیادی در برابر نیروهای خارجی دارند.

از طرف دیگر، به دلیل شکل خاص نبشی، امکان اتصال آن‌ها از دو طرف وجود دارد. در اکثر موارد نبشی‌ها را از یک طرف به سازه اصلی و از طرف دیگر به دیواره خارجی متصل می‌کنند. همین موضوع است که به دیوارها و بخش‌های گوناگون ساختمان در برابر آسیب و خرابی کمک می‌کند. در ادامه بیش‌تر به ضوابط و الزامات نبشی کشی ساختمان پرداخته و نحوه انجام این کار را توضیح خواهیم داد.جهت اطلاع از قیمت میلگرد و تیرآهن 14 لطفا کلیک کنید

اهمیت نبشی کشی ساختمان

از آن جایی که تامین ایمنی ساختمان‌ها یکی از مهم‌ترین وظایف در حوزه ساختمان سازی است، نبشی کشی هم به همین اندازه اهمیت پیدا می‌کند. زیرا همان طور که در بخش‌های قبل گفتیم، نبشی کشی ساختمان باعث افزایش استحکام آن و مقاومت در برابر نیروهای خارجی گوناگون می‌شود. این موضوع به خصوص در ساختمان‌هایی که از نوع اسکلت فلزی هستند، بیش‌تر حائز اهمیت است. چرا که سفال یا آجرهایی که در ساخت دیواره‌های اتصال استفاده می‌شوند، هیچ باری را تحمل نمی‌کنند و حتی ممکن است مقداری با فاصله نسبت به سازه اصلی ساخته شوند.

این مورد سبب می‌شود که حتی نیروهای نه خیلی زیاد هم بتوانند این دیوارها را تکان داده و حتی آن‌ها را واژگون نمایند. در نتیجه می‌تواند خسارت‌های مالی و جانی برای ساکنین ساختمان در پی داشته باشد. بنابراین با توجه به این موارد، به راحتی می‌توان به اهمیت اجرای صحیح نبشی کشی و رعایت ضوابط مربوط به آن پی برد.

انواع نبشی کشی ساختمان‌

فرآیند نبشی کشی ساختمان‌ها هم با توجه به موارد گوناگونی از جمله روش انجام این کار، نوع نبشی مورد استفاده و نوع چینش به چندین دسته تقسیم می‌شوند. در بخش‌های قبل روش‌های انجام این کار را بیان کردیم که یا قبل از بتن ریزی انجام می‌گیرد و یا بعد از بتن ریزی با استفاده از تفنگ‌های مخصوص انجام می‌شود. اما در این قسمت به بیان نوع نبشی‌های مورد استفاده، کاربرد و چینش هر کدام از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

انواع از نظر نوع نبشی

به طور معمول، در انجام فرآیند نبشی کشی از دو نوع نبشی استفاده می‌شود که یکی از آن‌ها نبشی فلزی و دیگری نبشی بتن آرمه است. از نبشی‌های فلزی بیش‌تر در ساختمان‌هایی استفاده می‌شود که دارای اسکلت فلزی هستند. اما از نبشی‌های بتن آرمه، همان گونه که از نامشان هم می‌توان حدس زد، بیش‌تر در ساختمان‌هایی استفاده می‌شود که دارای اسکلت بتنی هستند. این موضوع خود سبب ایجاد تنوع در فرآیند نبشی کشی از نظر نوع نبشی شده است.

انواع از نظر چینش

مورد بعدی که می‌توان بر اساس آن فرآیند نبشی کشی را به دو مورد متفاوت تقسیم بندی نمود، شکل ظاهری و نوع چینش نبشی‌ها است. نبشی‌ها را می‌توان هم به صورت عمودی و هم به صورت افقی در ساختمان به کار برد. از نبشی کشی به صورت عمودی بیش‌تر در قسمت‌هایی استفاده می‌شود که فاصله دهانه‌ها از یک دیگر زیاد است و نیاز به استحکام بالایی وجود دارد.

این کار به این شکل انجام می‌گیرد که نبشی ها را از پایین به ستون‌ها یا تیرآهن‌های کف ساختمان و از بالا هم به تیرها و ستون‌های سقف جوش می‌دهند. اما نبشی کشی افقی بیش‌تر برای جاهایی استفاده می‌شود که فاصله دهانه‌ها خیلی زیاد نیست. نبشی کشی افقی باعث پیوند خوردن دیوارها با ستون و بدنه ساختمان و در نتیجه افزایش مقاومت آن‌ها می‌شود. در بسیاری از موارد برای بالا بردن استحکام و افزایش مقاومت، هم از نبشی کشی عمودی و هم از نوع افقی آن استفاده می‌گردد.

روش اجرای نبشی کشی ساختمان بتنی

حال که با اهمیت نبشی کشی ساختمان‌های گوناگون و به خصوص ساختمان‌های فلزی آشنا شدیم، می‌خواهیم به نحوه اجرای صحیح نبشی کشی ساختمان‌ها بپردازیم. به طور کلی، با استفاده از دو روش مختلف می‌توان نسبت به انجام این کار اقدام نمود. روش اول انجام نبشی کشی ساختمان قبل از بتن ریزی است.

در این روش هنگامی که هنوز کار بتن ریزی ستون‌ها انجام نگرفته است، نبشی، صفحات فلزی یا هر مقطع دیگری که برای نبشی کشی لازم باشد را جایگذاری کرده و جوش می‌دهند. این صفحات و نبشی‌ها می‌توانند به سقف یا کف ساختمان‌ها، ستون‌ها و حتی دیوارها متصل شده و یک سازه مرتبط و یکپارچه ایجاد نمایند. متصل بودن سازه سبب می‌شود که در هنگام اعمال نیروهای خارجی، مقاومت زیادی داشته و بخش‌هایی از آن آسیب نبینند. در ادامه و بعد از پاین فرآیند نبشی کشی، کار بتن ریزی هم انجام گرفته و سبب استحکام بالاتر سازه می‌شود. اینچنین، نبشی کشی ستون بتنی قابل انجام است.

روش دیگر برای انجام نبشی کشی ساختمان، بعد از بتن ریزی ستون‌ها انجام می‌گیرد. از آن جایی که در این روش دیگر امکان جوش دادن نبشی‌ها به میلگردهای موجود در ستون‌ها وجود ندارد، از روش دیگری برای اتصال استفاده می‌کنند. روش جایگزین جوش در این گونه نبشی کشی‌ها، استفاده از تفنگ‌های مخصوصی است که نبشی را به بتن و اجزای آن متصل می‌کند.

در این روش، تسمه هم کاربرد زیادی دارد و از ان برای برخی اتصال‌ها استفاده می‌شود. در کل فرآیند نبشی کشی به گونه‌ای انجام می‌شود که نبشی‌ها یا سایر مقاطع در درون دیوارها قرار می‌گیرند. بعد از پایان یافتن فرآیند نبشی کشی، ساخت دیوارهای کناری آغاز خواهد شد. نکته مهم در نبشی کشی ساختمان‌ها، رعایت ضوابط مربوط به این کار است که حتما باید رعایت شود. زیرا اگر این کار به صورت اصولی انجام نگیرد، ساختمان نمی‌تواند استحکام لازم را به دست آورده و مقاوم سازی شود.

چگونگی نبشی کشی دیوار

نبشی دیوار از مهم‌ترین بخش‌های نبشی کشی ساختمان به حساب می‌آید. در قسمت‌های قبلی هم اشاره کردیم که نبشی کشی برای اتصال بخش‌های مختلف از جمله کف، سقف، ستون و دیوارها کاربرد داشته و همه این‌ها در جهت یکپارچه‌سازی سازه و افزایش مقاومت آن انجام می‌گیرد. اما در واقع نبشی دیوار ها اهمیت بیش‌تری نسبت به بخش‌های دیگر ساختمان دارد. زیرا دیوارهای سفالی و آجری مقاومت زیادی نداشته و در صورت اعمال نیروی نسبتا شدید به آن‌ها، امکان واژگون شدن‌شان وجود دارد.

برای این کار از ورق های فولادی در کنار ستون‌ها استفاده کرده و نبشی‌ها را به صورت عمودی از دو طرف به آن‌ها جوش می‌زنند. در ادامه نبشی‌های افقی را هم به نبشی‌هایی که به صورت عمودی جایگذاری شده‌اند، جوش خواهند داد. در نتیجه کلاف‌هایی مناسب تولید شده و دیوارهای آجری را در اطراف این کلاف‌ها می‌چینند. این گونه حتی دیوارهای سفالی هم از مقاومت زیادی برخوردار خواهند بود. برای انتخاب نبشی مناسب، اطلاع از می تواند بسیار مفید باشد.

ضوابط نبشی کشی دیوار

برای انجام نبشی کشی دیوارها هم باید ضوابط مربوطه به خوبی رعایت شده و این کار طبق استانداردهای موجود انجام شود. در این صورت ساختمان از استحکام بالایی برخوردار خواهد بود و به این سادگی‌ها در برابر عوامل گوناگون دچار آسیب نمی‌شود. مهم‌ترین ضوابط نبشی کشی ساختمان فلزی و بتنی، داشتن نقشه مناسب برای این کار است. بعد از آن هم باید کار نبشی کشی بر اساس همین نقشه در دیوارها اجرا شود. اما تعداد زیادی عوامل جزئی دیگر هم در انجام این کار اهمیت دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند.

ضوابط نبشی کشی ساختمان

همان گونه که اشاره کردیم، رعایت ضوابط نبشی کشی ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و می‌تواند در ایمن بودن یا نبودن ساختمان تاثیر بگذارد. برای این که کار نبشی کشی به بهترین شکل ممکن انجام بگیرد، باید ابتدا نقشه کامل مربوط به آن‌ها طراحی شده و در ادامه با استفاده از نقشه این کار به خوبی پیش برود. این موضوع یکی از مهم‌ترین ضوابط نبشی کشی ساختمان به حساب می‌آید. البته به غیر از این مورد، برخی فاکتورهای دیگر هم در انجام صحیح این کار تاثیر زیادی داشته و حتما باید به آن‌ها توجه شود. از جمله مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

خروج از نسخه موبایل