انواع دریچه تهویه هوا از نظر جنس ساخت

دریچه هوا چیست؟

زمانی که در مورد سیستم های هوارسانی و یا هواساز ها صحبت به میان می آید حتما با یکی از قطعات مهم آنها یعنی دریچه تنظیم هوا نیز آشنا خواهید شد. دریچه هوا در پایان سیستم و به انتهای انشعاب کانال ها متصل می شود. دریچه هوا دارای جنس ها و شکل های متنوعی است و اگر برخی از دریچه ها به انتهای انشعاب ها شبیه نباشد و یا به خوبی به هم متصل نشوند از طریق مبدل این کار انجام خواهد شد. دریچه ها دارای کارایی مختلفی می باشند و به همین دلیل با شکل‌‌‌‌‌ها و طراحی گوناگونی تولید می گردند. دریچه هوا می تواند برای هوای رفت و یا برای هوا برگشت نصب گردد. تنظیم هوا نیز از طریق این دریچه انجام می شود.

در واقع زمانی که از یک سیستم هواساز صحبت می شود بخش های مختلفی مد نظر است ولی قسمت نهایی آن یعنی دریچه هوا تازه یکی از مهمترین قسمت ها به شمار می رود. شکل پره های روی دریچه و تعداد خطوط آن میزان ورود و خروج را تنظیم می کند و می توان به صورت دستی و یا برقی ورود و خروج هوا را کم یا زیاد کرد. برای مثال می توان برای دریچه ورود هوا به دریچه کولر اشاره کرد و برای دریچه خروجی به دریچه خروجی هوای هود و دریچه هواکش اشاره نمود.

انواع دریچه هوا | خرید دریچه هوا | دریچه تهویه هوا ساختمان

دریچه هوا و کولر دیواری

هواکش ها ابزاری برای تهویه هوا هستند که موجب ورود هوای تازه به داخل ساختمان می شوند و هوای درون ساختمان را نیز به خارج هدایت می کنند. البته هواکش ها برای محیط های مختلف استفاده می شوند و هر کدام دارای ابعاد مختلفی هستند هر چقدر محیط ها بزرگتر باشد و نیز به تهویه بیشتری داشته باشد از دستگاه هواکش بزرگتر استفاده می شود و دریچه ای که برای هواکش استفاده می شود با توجه به ابعاد این وسیله است.

در نظر داشته باشید که هواکش در مکان های مختلفی نصب می گردد و با توجه به آن دریچه هوا با قابلیت نصب متفاوت استفاده خواهد شد. انواعی از دریچه هوا که برای هواکش استفاده می شود به شکل دیواری است و قابلیت تنظیم را دارد. ممکن است این دریچه ها مسطح باشند و یا کمی دارای قوس باشد. جنس های مختلفی از این دریچه ها نیز تولید می گردد که بنا به محیط از انواع مختلف استفاده می شود.

دریچه هوا سقفی

اگر هواکش یا هر سیستم هوارسان دیگری نیاز به دریچه هوا در سقف داشته باشد می توان از دریچه هوا در سقف استفاده کرد که در رنگ ها و کل های مختلفی تولید می شود. اغلب به شکل چهار گوش است که دارای دمپر و بدون دمپر است. از انواع دیگر دریچه هوا می توان به انواع مشبک اشاره نمود که برای وسایلی که جریان هوای رفت و برگشت دارند کاربرد دارد. بهتر است از این دریچه هوا در مکانی استفاده شود که ارتفاع بیشتر از سه متر باشد.

دریچه هوا خطی یا اسلوت

دریچه خطی نمونه دیگری است و با توجه به نوع و شکل خطوط قرار گرفته بر روی دریچه می توان آن را نامگذاری نمود. مثلا دریچه خطی زاویه دار و یا تیغه های که به شکل حرف تی هستند از انواع دریچه های خطی هستند. تنظیم کردن ورود و خروج هوا به راحتی توسط این دریچه انجام می شود.

انواع دریچه تهویه هوا از نظر جنس ساخت

دریچه هوا در مکان های مختلف مسکونی ، تجاری و صنعتی وجود دارد و این دو مورد مثال های کوچکی است که می توان به آن اشاره نمود. اکثر دریچه هوا به شکل چهار گوش می باشد و برای سیستم های بسیار زیادی استفاده می شود. با توجه به اینکه جنس های مختلفی از این قطعه تولید می گردد برای محیط های مختلف با توجه به شرایط آب و هوایی و وضعیت موجود در محیط می توان از جنس هایی مانند آلومینیوم، پلاستیک و چوب استفاده نمود. دریچه هواکش فلزی نمونه ای از دریچه های فلزی می باشد. در ادامه به چند مورد از جنس های دریچه هوا اشاره می کنیم.

دریچه هوای فلزی

دریچه پادری برای محیط های با هوای بسیار گرفته و مکانی که جریان هوا کند است استفاده زیادی دارد مثلا در سرویس بهداشتی کاربرد فراوانی دارد. جنس این دریچه از آلومینیوم است و رنگ های متنوعی نیز دارد. دریچه هوا دارای شکل دیگری به نام دریچه خورشیدی می باشد که به صورت فریم دار و یا بدون فریم تولید می گردد

این دریچه را می توان در انواع ساختمان ها با کارکرد های مختلف مشاهده نمود. دریچه های تایلی نیز برای نصب بر روی سقف کاذب بکار می رود که دارای انواع یک دو سه و چهار طرفه می باشد.

دریچه تامین هوای پلاستیکی

دریچه تامین هوای پلاستیکی یکی از انواع دریچه های هوا است که به عنوان دریچه هواکش نما و دریچه خروجی هوا در هود بکار می رود.

این جنس دریچه دچار زنگ زدگی و خرابی نمی شود.

دریچه هوا چوبی

یکی از انواع دریچه ها که از جنس چوب است و استفاده از آن در مکان های مختلف امکان پذیر است. این نوع دریچه تهویه از قدیمی ترین نوع دریچه ها بوده که در گذشته برای کبله های چوبی در مناطق جنگلی یا باقت قدیمی روستا ها استفاده میشد . امروزه فلز و پلاستیک جایگزین چوب شده است.

ولی بیشتر از این دریچه ها در نمای داخلی و برای بخش هایی که با دکور تناسب پیدا کند استفاده می شود.

انواع دریچه توزیع هوا

انتخاب نوع دریچه هوا از میان انواع مختلف آن بر اساس کاربرد سیستم تهویه ای است که در ساختمان وجود دارد. برخی از دریچه ها، خروجی و برخی دیگر برای جریان ورودی بکار می روند و برخی دیگر هم برای جریان رفت و هم برگشت مورد استفاده هستند.

انتخاب دریچه هوا بر اساس ظرفیت آن در هوادهی می باشد.

در واقع توانایی دریچه را با عبور جریان هوا ارزیابی می کنند.

ابعاد دریچه می تواند برروی جریان هوایی که از آن عبور می کند تاثیر گذار باشد علاوه بر آن به میزان سرعت جریان هوا نیز بستگی دارد.

در بحث ظرفیت دریچه هوا باید به میزان سرعت هوای عبوری از آن نیز توجه شود. دریچه باید به گونه ای طراحی و نصب و تنظیم گردد که جریان هوایی که به اتاق وارد می شود به شیوه ای باشد که موجب سلب آسایش افراد نشود.

دریچه ها ممکن است برای محیط های مختلف طراحی و تولید شود، دریچه تهویه هوا صنعتی و یا دریچه هوای بخاری گازی نمونه هایی از این قطعه با کاربرد های مختلف هستند.

به چند مورد از انوع دریچه هوا اشاره می کنیم:

انواع دریچه هوای سقفی یا دیواری چوبی و فلزی

دریچه هوای برگشت

دریچه هوا صنعتی و دریچه هوا ساختمان می توانند دارای عملکرد دریچه هوای برگشت باشند.

در سیستم های هوارسانی که برای این کار تعریف شده اند، مورد استفاده قرار بگیرند.

دریچه هوای رفت

دریچه هوا برای پکیج هواساز و یا تهویه می تواند از نوع رفت و یا برگشت باشد. دریچه هوای رفت برای خروج جریان داخل ساختمان به بیرون طراحی و تولید شده است.

دریچه دو طرفه هوا

دریچه هوا تهویه ممکن است به صورت دو طرفه عمل کند و هم توانایی عبور جریان ها به صورت رفت و هم به صورت برگشت را داشته باشد.

دریچه یکطرفه هوا

دریچه هوا ساختمان ممکن است به شکل دریچه یکطرفه هوا باشد و مثلا برای خروج هوای تهویه نشده داخل ساختمان طراحی شده باشد.

دریچه هوا قابل تنظیم

معمولا دریچه هوا به صورتی طراحی می شوند که توانایی تنظیم جریان هوا را داشته باشند. و می توان با استفاده از آن جریان هوا را کم و یا زیاد نمود.

دریچه جت اسپرت

این دریچه دارای استوانه هایی است در حول مرکز دایره دریچه قرار گرفته اند. شکل این دریچه موجب افزایش سرعت جریان هوا می شود و ذرات با شدت پرتاب می گردند رای مکان هایی که ارتفاع سقف بالای 4 متر دارند بسیار پر کاربرد است.

دریچه کروی

ساختار داخلی دریچه به شکل کروی می باشد و در محدوده 180 درجه چرخش دارد و هوا را جابجا می کند. در بسیاری از سیستم های هواساز از این دریچه استفاده می شود.

منابع:

پویان گسترش

youtube