حکم ازدواج سفید از منظر حقوقی و شرعی

ازدواج از عالی ترین و مقدس ترین پیوندها است و ازدواج سفید در نوعی ازدواج است که در آن زوجین از کنار هم بودن در قالب شرعی و قانونی امتناع می کنند. در واقع نوعی رابطه عاطفی و جنسی است. اما آیا این ازدواج از لحاظ قانوعی «زنا» محسوب می شود؟ حکم شرعی چنین ازدواجی چیست؟ این نوع ازدواج چه معایبی دارد؟ در مورد جایگاه این ازدواج در قانون و فرهنگ ایرانی چه می دانید؟ آیا در ازدواج سفید زنان آسیب بیشتری از مردان می بینند؟ با ما همراه باشید تا پاسخ تمام این سوالات را پیدا کنید.

اگر بخواهیم ازدواج سفید را به شکل ساده تعریف کنیم، زمانی است که بگوییم زن و مرد بدون هیچ گونه چارچوب قانونی، حقوقی و شرعی و عرفی تشکیل پیوند زناشویی می دهند. در واقع بدون اینکه این ازدواج در جایی ثبت شده باشد، زندگی زن و مرد بر پایه یک تفکر بی اساس شکل می گیرد. در واقع در این ازدواج هیچ گونه تعهد قانونی وجود ندارد و مرد و زن نمی توانند هیچ گونه ادعای قانونی نسبت به هم داشته باشند. بنابراین مشخص است که ازدواج سفید به صورت غیر رسمی و بر خلاف آداب و رسوم و عرف جامعه شکل می گیرد. این نوع ازدواج باعث نگرانی ها و کشکمش های زیادی شده و تاثیرات مخرب زیادی به همراه دارد.

چگونه ازدواج سفید کنیم | حکم ازدواج سفید در ایران | قانون ازدواج

ازدواج سفید از کجا نشات می گیرد؟

این سبک از زندگی زناشویی یکی از شیوه های مرسوم زندگی در جوامع غربی است و نخستین بار در ایالات متحده پس از جنبش «آزادی زن» ایجاد شد. هدف از این جنبش برابری حقوق زنان و مردان و بروز تحول اجتماعی و اقتصادی و سیاسی در ایالات متحده بود. اما به دنبال آن رفتارهای نامتعارف و ناهنجاری های جنسی زیادی شکل گرفت. در ادامه در این خصوص توضیحات بیشتری ارائه می کنیم.

حکم شرعی ازدواج سفید چیست؟

از نظر شرعی و قانونی و مطابق با ماده 1062 قانون مدنی، رابطه دو نفر در صورتی قابل تایید است که هر دو طرفین تمام شروط ازدواج را پذیرفته و تعهد قانونی داده باشند. در نتیجه ازدواج سفید که در آن طرفین قصد ازدواج رسمی با هم را ندارند، وجاهت قانونی ندارد. با این تفاسیر، آیا ازدواج سفید، نامشروع و در صورت اثبات حکم زنا دارد؟ از نظر قانونی و شرعی، رابطه ای که خارج از شرع و قانون باشد، مورد پذیرش نیست. در واقع از لحاظ قانونی ازدواج سفید نامشروع و در صورت اثبات حکم «زنا» دارد و فرزند حاصل از این ازدواج نامشروع تلقی می شود.

حکم آن بر اساس قانون مجازات اسلامی چیست؟

رابطه نامشروع برای هر دو طرفین مجازات به همراه دارد و در صورتی که زنا ثابت شود، 99 ضربه شلاق به عنوان مجازات قانونی در نظر گرفته می شود. اما اگر یکی از طرفین متاهل باشد، زنای محصنه محسوب شده و مجازات خاص خود را دارد.

از نظر اسلام، ازدواج سفید چه حکمی دارد؟

ازدواج سفید در واقع زندگی زن و مرد بدون جاری شدن صیغه عقد است. ازدواج بدون صیغه عقد شرعی، باطل است و رابطه زن و مرد حرام محسوب می شود.

معایب ازدواج سفید

  • زندگی که بدون هیچ گونه پایه و اساسی شکل گرفته است باعث می شود که این نوع ازدواج عمر کوتاهی داشته باشد.
  • در روابط خانوادگی دچار مشکل می شوند.
  • عدم وفاداری زوجین به یکدیگر و خیانت های مکرر
  • ترویج فساد و بی بند و باری در کشور
  • جایگزینی زندگی زناشویی با تفریح و خوشگذرانی
  • عدم حمایت اقتصادی و اجتماعی از طرف خانواده ها
  • کم اهمیت شدن ازدواج های رسمی
  • کاهش جذابیت ازدواج های رسمی

اثرات زیان آور ازدواج سفید برای زنان:

ازدواج سفید چه از لحاظ روحی و چه از لحاظ جسمی به زن آسیب می رساند و این آسیب به مراتب شدیدتر و زیان آورتر از تاثیرات مخرب ازدواج سفید برای مردان است. اولین و مهم ترین دلیل ازدواج برای زن، داشتن یک تکیه گاه است. این معیار نقش مهمی در زندگی زن ایفا می کند. این مساله حتی می تواند عشق و علاقه زن نسبت به مرد را تحت تاثیر قرار دهد. یک تکیه گاه مطمئن در غم ها و مشکلات، یک منبع آرامش در هنگام سختی ها و مشکلات، شانه هایی برای گریه کردن از مهم ترین دلایل زن برای ازدواج است.

 اما در ازدواج سفید زن از وجود تکیه گاه بی بهره است. زنی که در کنار یک مرد به شکل غیر قانونی و غیر شرعی زندگی می کند، مدام نگران است و اضطراب دارد. به دلیل عدم تعهد به یکدیگر، امکان خیانت به میزان زیاد وجود داشته و هر لحظه ممکن است زن تکیه گاه زندگی خود را از دست بدهد. از آنجایی که ازدواج سفید از طرف خانواده ها نیز حمایت نمی شود، زن از نعمت تکیه گاه پدر و مادر خود نیز بی بهره خواهد بود.

در واقع در شرایط ازدواج سفید، نه از طرف خانواده اش تایید می شود و نه جایگاه اجتماعی مورد پذیرش دارد. در نهایت این زنان به افرادی مطرود و منزوی تبدیل می شوند که برای تامین هزینه های زندگی شان دچار مشکل شده و به دلیل بحران های روحی که تجربه کرده اند، به مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی و قرص های روان گردان و روابط نامشروع بیشتر روی می آورند. این زنان بدون اینکه هیچ گونه هدفی برای خود داشته باشند، در نهایت آواره خیابان ها و پارک ها شده و به گدایی می پردازند.

علل گرایش به ازدواج سفید چیست؟

دلیل ازدواج سفید در واقع عدم مسئولیت پذیری حداقل از سوی یکی از طرفین در رابطه است. عدم مسئولیت پذیری یک فاکتور خطرپذیر اساسی در زندگی محسوب شده، زیرا در این گونه روابط اشخاص مسئولیت کارهای خود را به عهده نمی گیرند. از دیگر دلایل ازدواج سفید می توان به وجود مشکلات متعدد اقتصادی، بالا رفتن سن ازدواج در جوانان، افزایش آمار طلاق، عدم اعتقاد به مساله ازدواج اشاره کرد.

آیا ازدواج سفید جرم است؟

برای اینکه ازدواج منعقد شده بین طرفین دارای وجاهت و ارزش قانونی باشد می بایست اصول و مقررات قانونی در آن رعایت شود وگرنه ازدواج صورت گرفته مورد حمایت قانون قرار نمی گیرد.در خصوص ازدواج سفید از منظر قانون باید گفت که  باتوجه به اینکه در چنین ازدواجی اصول شرعی و قانونی رعایت نمی شود چنین ازدواجی از لحاظ قانون رسمیت نداشته و چنین رابطه ای بر پایه رابطه نامشروع و زنا قابل مجازات می باشد.

براساس ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی زنا عبارت است از مباشرت جنسی مرد و زنی که رابطه زوجیت بین آن‌ها نبوده است. باتوجه به اینکه ازدواج سفید در قانون ما با عنوان رابطه زوجیت مورد قبول نیست  بنابراین چنین رابطه‌ای اگر اثبات شود، می‌تواند با عنوان زنا مورد بررسی قرار بگیرد و برای طرفین آن مجازات تعیین شود. همچنین اگر یکی از طرفین یا هر دوی آن‌ها متاهل باشند و در چنین رابطه‌ای قرار بگیرند، به مجازات سنگین‌تر از باب زنای محصنه (سنگسار) محکوم می‌شوند.

تفاوت ازدواج سفید در ایران و اروپا

پدیده ازدواج سفید در کشورهای اروپایی به دلیل سنگینی بار هزینه های زندگی،تنهایی و نداشتن سرپناه شکل گرفت که براساس آن زن و مرد با یکدیگر هم خانه شدند البته مبنای چنین ازدواجی هم زیستی با یکدیگر بدون داشتن رابطه زناشویی بود و دلیل نامیدن سفید برچنین ازدواجی هم همین بود.

کم کم چنین ازدواجی در کشورهای غرب رواج پیدا کرد و حتی چنین ازدواجی مقدمه ای برای ازدواج رسمی قلمداد گردید که می تواند چنین ازدواجی به ازدواج دائم ختم شود یا اینکه منجر به جدایی گردد.در کشور ما چنین ازدواج های مقدمه ای برای ازدواج رسمی یا سفید نگه داشتن رابطه جنسی نمی باشد بلکه چنین ازدواج هایی برای برآورده کردن نیاز جنسی و نداشتن مسئولیت های زندگی مشترک می باشد. بنابراین ازدوج سفید دو معنا میتواند دادشته باشد، معنای اول عبارت است از: هم خانگی که ازدواج قانونی بدون ارتباط جنسی است و معنای دیگر عبارتست از هم باشی، که بیانگر ارتباط جنسی میان دو غیر هم جنس بدون ازدواج رسمی است.

نتیجه گیری

ازدواج سفید در واقع یک تهدید جدی برای کانون گرم خانواده ها و ویران کردن سبک زندگی اسلامی در کشورمان است. این نوع از ازدواج نه توسط خانواده و اجتماع تایید شده و نه از لحاظ قانونی و شرعی پذیرفته شده است. با توجه به تاثیرات مخربی که ازدواج سفید در سنت و فرهنگ ما ایرانی ها دارد، بهتر است با رفع مشکلات متعدد اقتصادی و نیازهای جوانان، امر ازدواج را برای آنها تسهیل کرده تا شاهد چنین ناهنجاری های نباشیم.