میلگرد طولی و عرضی فونداسیون

تفاوت آرماتور طولی و عرضی

برای افزایش دادن مقاومت سازه در برابر نیروهای کششی، از آرماتور یا به اصطلاح دیگر، میلگرد استفاده می‌کنیم. به زبان ساده تر میلگردها در ستون‌ها یا تیرها به شکل های مختلف پیچشی یا برشی به کار برده می‌شوند؛ بنابراین به فرآیند شکل دهی میلگردها برای افزایش مقاومت در برابر نیروهای کششی، طبق نقشه های اجرائی سازه، آرماتوربندی می‌گویند. قبل از بررسی کاربرد انواع آرماتور در صنعت، و مقایسه بین آن ها ابتدا باید به تعریف مختصری از آرماتور بپردازیم. در ادامه نیز قیمت مقاطع فولادی و آهن اصفهان را با دیگر آهن آلات مقایسه خواهیم کرد.

ساختمان | میلگرد

آرماتور و آرماتور بندی چیست؟

برای افزایش دادن مقاومت سازه در برابر نیروهای کششی، از آرماتور یا به اصطلاح دیگر، میلگرد استفاده می‌کنیم. به زبان ساده تر میلگردها در ستون‌ها یا تیرها به شکل های مختلف پیچشی یا برشی به کار برده می‌شوند؛ بنابراین به فرآیند شکل دهی میلگردها برای افزایش مقاومت در برابر نیروهای کششی، طبق نقشه های اجرائی سازه، آرماتوربندی می‌گویند.

انواع آرماتور بندی

به طور کلی در سازه های بتنی ها در سازه، به دو حالت تعبیه می شوند:

  1. میلگرد هایی که به صورت طولی پیاده سازی می‌شوند که به آن ها آرماتور طولی گفته می‌شود.
  2. به میلگردهایی که در راستای عرض تعبیه شده اند، به آن ها میلگرد یا آرماتورهای عرضی گفته می‌شود. یکی از آرماتورهایی که در سازه برای بالابردن مقاومت سازه بتن استفاده می‌شود، خاموت یا آرماتور عرضی است که در ادامه به شرح کامل آن می‌پردازیم.

به طور کلی آرماتورهای طولی و عرضی با کمک سیم مفتولی به یکدیگر متصل می‌شوند.

قطر مناسب میلگرد در آرماتورهای طولی و عرضی

از میلگردهای با قطر 6 تا 12 میلی متر برای آرماتورهای عرضی مانند خاموت استفاده می‌شود. میلگردهای با قطر 10 تا 50 میلی متر، در ستون ها و فندانسیون به کار برده می‌شوند.

نکاتی که در آرماتور بندی باید به آن ها توجه داشت:

همه چیز در مورد خاموت یا آرماتور عرضی

همانطور که قبلا اشاره کردیم نوعی از آرماتور های عرضی، به خاموت ها مشهور هستند که برای جلوگیری از ترک خورردگی، حفظ شکل بتن و تحمل نیروهای برشی استفاده می‌شوند.

نقش آرماتور عرضی در سازه

رعایت نشدن نکات ایمنی در صنعت ساخت وساز، باعث بروز تلفات و صدمات غیر قابل جبران می‌شود که قبل از بروز این دسته حوادث و تلفات باید پایه و اساس سازه ها را محکم بنا کنیم. خاموت در سازه، نقش بسزایی دارد، زیرا ستون های بتنی مقاومت و تحمل پایینی در برابر نیروهای کششی وارده دارند بنابراین با استفاده از خاموت در سازه، اجزا سازه نظم پیدا می‌کنند و مقامت بتن های سازه در برابر نیروهای کششی افزایش پیدا می‌کند.

انواع خاموت یا آرماتور عرضی

خاموت سنتی:

این محصول فولادی، یکی از مهم ترین محصولاتی است که در ساختمان ها و سازه ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، زاویه خم این محصول، 90 درجه می‌باشد که این خم به صورت دستی و توسط اهرم ایجادمی‌شود.

خاموت معمولی:

این خاموت به دو روش دستی و با اهرم توسط کارگران، یا با دستگاه مربوطه تولید  و استفاده می‌شود.

خاموت مارپیچ:

این آرماتور عرضی، با دستگاه CNC تهیه و تولید می‌شود که با توجه به نوع دستگاه در اندازه و قالب های مختلفی ساخته می‌شود.

خاموت سلولار:

این مدل خاموت، توسط جدید ترین تکنولوژی تولید خاموت به نام pi-system تولید می‌شود که بیش‌ترین مقاومت را  در برابر نیروهای کششی  دارد.

خاموت ربات:

تفاوت این مدل خاموت با خاموت مارپیچ در این است که یک سمت خاموت ربات به شکل مربع است.

انواع خاموت یا آرماتور عرضی از لحاظ شکل ظاهری

خاموت ها از نظر شکل ظاهری، به دو دسته خاموت تنگ باز و خاموت تنگ بسته تقسیم می‌شوند.

خاموت تنگ باز ممکن است به صورت تک شاخه (قلاب)، یا دوشاخه (رکابی) به کاربرده شود.

خاموت تنگ بسته، مثل خاموت تنگ باز بر اساس تعداد شاخه های قائم، در تحمل برش، نقش بسزایی دارد درضمن باید به این نکته توجه داشت که خاموت تنگ بسته هم در تحمل پیچش نقش مؤثری دارد.

مزایای استفاده از میلگرد یا آرماتورهای عرضی

نقش آرماتورهای عرضی یا خاموت ها در ستون های سازه

برای اجرای آرماتور عرضی یا خاموت به این نکات توجه کنید!

همه چیز در مورد آرماتور طولی

برای تعریف آرماتور طولی، باید گفت آرماتور طولی، میلگردی است که در راستای ستون و تیرها و به شکل افقی و طولی در دو ردیف بالا و پایین فونداسیون به کار برده می‌شود. این آرماتور به تنهای تحمل بالایی در برابر نیروهای کششی که بر سازه بتن وارد می‌شود دارد ولی از آرماتور های عرضیی یا خاموت در راستای عرضی استفاده می‌‌شود تا با کمک آرماتور طولی، سازه بتن نظم پیدا می‌کند و مقاومتش در برابر نیروهای کششی بالا می‌رود. به طور کلی آرماتورهای طولی نوع نیروی وارده بر بتن را تحمل می‌کنند. تعداد این خاموت ها قیمت ورق و تیرآهن اصفهان را تعیین می کنند.

اصطلاح جدول خمشی به چه معنی است؟

جدول خمشی لیستی از مشخصات و اطلاعات تقویت کننده است که تولیدکنندگان باید در هنگام ساخت قطعات مختلفی که سازنده از آنها درخواست کرده است، آنها را دنبال کنند. هر کشور بسته به کیفیت مواد موجود در آن کشور، می تواند برنامه یا مشخصات خمشی خود را تنظیم کند. پیروی از جدول خم شدن، اطمینان حاصل می کند که از مواد مناسب برای جلوگیری از ریزش پل، خرابی های ساخت و ساز و سایر موارد استفاده می شود.

و در آخر

خاموت نوعی آرماتور عرضی است که کاربرد فراموانی در صنعت ساختمان سازی و راه سازی دارد. در واقع خاموت همان میلگرد است که به کمک دستگاه و طی فرآیندی تبدیل به آرماتور عرضی یا خاموت می‌شود. مهمترین کاربرد خاموت در صنعت ساختمان سازی و راه سازی، مقاومت در برابر برش، پیچش و بیرون زدگی آمارتورهای طولی در سازه بتن است.

در صورتی که به دنبال تامین محصولات فولادی برای سازه های  ساختمانی خود هستید، می‌توانید از تیم کارشناسان مدیران آهن مشاوره رایگان دریافت نمایید. همچنین برای اطلاع از به روزترین قیمت های انواع خاموت و آرماتور طولی و عرضی، با شماره   تماس گرفته یا به صفحه  مراجعه نمایید.

همه چیز در مورد آرماتور طولی و عرضی

آرماتور طولی و عرضی چیست؟

اصولا میزان مقاومت کششی بتن بسیار پایین است بر همین اساس برای جلوگیری از فشارهای وارده و افزایش مقاومت آن از آرماتور کمک گرفته می شود. این دسته از محصولات اغلب در ستون بندی یا تیرهای ساختمانی برای بالا بردن مقاومت سازه مقابل نیروهای برشی و پیچشی مورد استفاده قرار می گیرند به عنوان مثال یکی از پرکاربردترین آنها خاموت نام دارد که در دسته بندی عرضی قرار دارد.

همان طور که به آن اشاره شد به منظور افزایش استحکامات سازه بالاخص افزایش میزان مقاومت کششی بتن انواع میلگردها در ساخت و ساز و پروژه های عمرانی اجرا می گردند. این دسته از محصولات فولادی در تیر یا ستون های سازه تعبیه می شوند و هدف اصلی از نصب آنها جلوگیری از فشارهای وارده همچون نیروهای کششی و برشی می باشد.

انواع میلگرد مقاومتی

به صورت کلی این گونه می توان گفت که در سازه های بتنی مقاطع فولادی به دو صورت در بتن تعبیه می شوند:

  1. میلگردهایی که به صورت طولی پیاده سازی می شوند.
  2. میلگردهایی که در حالت های عرضی بر روی یکدیگر و در یک راستا چیده می شوند.

هر کدام از این محصولات در تیر و ستون بندی به صورت طولی قرار گیرد میلگرد طولی و هر کدام که به صورت عرضی و عمود بر محصولات تعبیه گردد میلگرد عرضی نامیده می شود که حالت های چهارگوش داشته و مکمل یکدیگر هستند.

قطر مناسب میلگرد در آرماتوربندی

به صورت واضح تر نصب میلگرد ها مطابق با نقشه های اجرائی در ساخت و ساز، نام دارد و ناظر و یا تعبیه کار نیز آرماتوربند نامیده می شود. اغلب از آن ها برای تقویت سازه، پل سازی، سد سازی و غیره کمک گرفته می شود. این دسته از مقاطع به کمک سیم های مفتولی به یکدیگر متصل می گردند. در ارتباط با قطر محصولات مورد استفاده این گونه می‌توان گفت که محصولاتی در قطر ۶ تا ۱۲ میلی متر برای تهیه آرماتورهای عرضی چون خاموت و محصولاتی با قطر ۱۰ تا ۵۰ میلی متر برای استفاده در ستون و فونداسیون بسیار مناسب هستند. چند نمونه از میلگردهای مناسب برای ساخت و ساز را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید.

آرماتور طولی و عرضی در ستون و تیر

در ستون بندی همواره باید به موارد زیر توجه نمود:

حداقل آرماتور طولی فونداسیون

آرماتورهای طولی همان طور که از نامشان پیداست به صورت طولی و افقی در دو ردیف بالا و پایین فونداسیون اجرا می شوند. اما سوال اینجاست که چگونه وزن و تعداد لازم این دسته از میلگردها را تخمین بزنیم؟ به صورت کلی ابتدا باید طول یک میلگرد فولادی در محوطه ای مورد نظر تخمین زده شود. از طرفی همواره باید به مواردی همچون فاصله از بخش‌های اطراف خود به منظور پیشگیری از خوردگی، جلوگیری از زنگ زدگی، فرسایش و غیره دقت داشت.

این میزان پوشش مطابق با مبحث ۹ آیین نامه ملی ساختمان در نظر گرفته می شود. از سوی دیگر خم میلگرد نیز در محاسبات جایگاه ویژه ای دارد. چرا که دو طرفه میلگردهای طولی و عرضی به منظور اتصال بهتر و مطلوب تر فرم داده می شوند در نتیجه این مقدار خم نیز در معادلات مهندسی در نظر گرفته می شود.  به صورت کلی می توان از فرمول زیر کمک گرفت:

طول میلگرد = طول محور (دو برابر طول کاور) – (دو برابر طول خم)

فرمول محاسبه وزن آرماتورهای فونداسیون

به منظور تخمین وزن مقاطع طولی و عرضی نیز می ‌توان از دو شیوه زیر کمک گرفت:

  1. بهره گیری از جدول استاندارد محصولات فولادی
  2. کمک گرفتن از فرمول های مربوطه

با محاسبه قطر میلگرد به توان 2 تقسیم بر 162 می توان وزن تقریبی را پیش بینی نمود. اما موضوع برای تخمین تعداد آرماتورهای عرضی کمی ساده تر است برای محاسبه تعداد آن ها تنها کافیست محور عرضی و فواصل را بررسی نمود حال مطابق با تقسیم بندی های انجام شده مشخص می گردد که به چه تعداد مقطع عرضی نیاز خواهیم داشت.

آرماتورهای طولی و عرضی کدامند؟

میلگردهایی هستن که در فونداسیون به دو صورت طولی و عرضی بر روی هم چیده می شوند.

وزن آرماتورهای فونداسیون چگونه محاسبه می شود؟

با محاسبه قطر میلگرد به توان ۲ تقسیم بر ۱۶۲ می توان وزن تقریبی را پیش بینی نمود. قیمت میلگرد اصفهان نیز با توجه به وزن آن برآورد می شود.

در قرار دادن آرماتورهای طولی و عرضی در ستون و تیر چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

اندازه، نحوه قرار گیری و چیدمان محصولات، ترازبندی، فواصل از بالا و پایین، پوشش و تعداد باید توجه کرد.

خروج از نسخه موبایل