رسانه سلامت و دانشکسب و کار سلامتی

چگونه متوجه شویم به ارتودنسی نیاز داریم؟

از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟

محتوای این مطلب نمایش

ارتودنسی دندان را می توان یکی از مهمترین درمان ها برای مرتب کردن دندان، اصلاح ساختار فک، رفع مشکلات مال اکلوژن و همچنین زیبایی دندان دانست که امروزه در سراسر جهان از آن استفاده می شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی این روش درمانی و بهترین متخصص ارتودنسی در مشهد بپردازیم و مواردی که به ارتودنسی دندان نیاز داریم را متوجه شویم.

ارتودنسی دندان ها

ارتودنسی یک تخصص مرتبط با دهان و دندان است که هدف آن تشخیص، جلوگیری و درمان بی نظمی های دهان و دندانی می باشد. این مشکلات می تواند منجر تغذیه نامناسب، صدمه زدن به دندان ها در طولانی مدت و ساختمان بندی نادرست شود. بسیاری از اقدامات ارتودنسی محدود به ارتوپدی دندان و صورت و ارتودنسی عمومی است اما می تواند بیماران را در هر سنی با موفقیت درمان کند. به کسانی که این حرفه را آموخته اند و مشکلات مربوط به دهان و دندان ها را رفع می کنند، ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی گفته می شود.

چرا به ارتودنسی دندان نیاز داریم؟

شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا به ارتودنسی دندان ها نیاز داریم؟ در جواب باید گفت:

  • ارتودنسی صرفا برای زیباسازی دندان ها نیست بلکه امروزه به عنوان یک روش درمانی شناخته می شود.
  • ارتودنسی به بیماران کمک می کند تا با اصلاح ساختار دهان و دندان ها، بتوانند جویدن و گاز زدن را به درستی انجام دهند.
  • مشکلات گوارشی، فشار بر روی فک ها و مشکلات ظاهری و ساختاری فک عواملی است که تنها به کمک یک ارتودنتیست حل خواهد شد.
  • ارتودنسی می تواند دندان های شما را در دو ردیف بالا و پایین مرتبط کند و این دندان ها به راحتی با نخ دندان و مسواک تمیز می شوند.
  • ارتودنتیست می تواند از دندان های شما که می تواند در آینده در معرض پوسیدگی قرار بگیرد، جلوگیری کند.
  • دکتر ارتودنسی می تواند ظاهر شما را زیباتر سازد.

از کجا بفهمیم آیا به ارتودنسی دندان نیاز داریم یا خیر؟

در پاسخ به این سوال در حالت ساده می توان گفت تمام کسانی که دارای ناهنجاری در استخوان فک و آرایش دندان ها هستند، نیاز به ارتودنسی دارند. مشکلاتی که توسط ارتودنسی حل می شود، شامل موارد زیر می باشد:

  • عدم تناسب صحیح استخوان های فک
  • دندان های نامرتب
  • مال اکلوژن که مشکلات مرتبط با دندان ها می باشد.
  • مشکلات بهداشت دندان ها
  • مشکلات لثه یا پریودنتیت
  • اختلالات مفصل گیجگاهی

برای اطمینان از اینکه مشکلات شما به طور دقیق چه مواردی است، متخصص ارتودنسی می تواند با عکسبرداری و اسکن، آنها را تشخیص دهد. از جمله مشکلات رایجی که می تواند در میان افراد نیازمند به ارتودنسی دندان دیده شود، می توان به دیپ بایت، کراس بایت، آندربایت، شلوغی دندان ها، وجود فضاهای خالی زیاد و … اشاره داشت. جهت اطلاع از هزینه ارتودنسی با ما همراه باشید.

چه کسانی به ارتودنسی نیاز دارند؟

کاندیداها و افرادی که می توانند برای ارتودنسی درخواست دهند شامل موارد زیر هستند:

  • کسانی که به ظاهر دندان های خود اهمیت می دهند. همانطور که گفتیم، ارتودنسی برای مرتب و منظم کردن دندان ها به کار گرفته می شود که می تواند با درمان دندان های نامرتب، باعث زیباتر شدن آنها و افزایش اعتماد به نفس شود.
  • کسانی که دارای ناهنجاری صورت و فک هستند.
  • کسانی که قادر به تکلم صحیح (به دلیل مشکلات دندانی) نیستند.
  • کسانی که قادر به جویدن صحیح نیستند.
  • کسانی که در ساختار دندان های خود، درد فک دارند.
  • کسانی که می خواهند بهداشت دندان های خود را راحت تر انجام دهند. این افراد می توانند با مراجعه به مرتب کردن دندان های خود، به راحتی با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، از پوسیدگی دندان و غذاهای باقیمانده که منبع رشد باکتری است، جلوگیری نمایند.

شرایط و روش ارتودنسی

در حالت کلی شرایط خاصی برای ارتودنسی وجود ندارد و نیازی نیست تا افراد به دلیل شرایط نامناسب دندان ها، از مراجعه به دکتر ارتودنسی امتناع کنند. مراحل ارتودنسی در جلسه اول با مشاوره و تشخیص وضعیت دندان ها شروع می شود که پزشک باید معاینات اولیه را در این مرحله انجام داده و به کمک اشعه ایکس، از ساختار دندان ها و فک شما عکس بگیرد.

سپس ممکن است متخصص ارتودنسی برای درمان، اقدام به کشیدن دندان نماید. این دندان ها می توانند دندان های اضافی بوده و یا دندان هایی باشد که فضای کافی را برای مرتب کردن سایر ردیف های دندانی فراهم سازد. پس از ایجاد فضای کافی، متخصص برای صاف کردن دندان ها، از وضعیت دندان ها قالب گیری می کند و عملیات باندینگ، اتصال باندها، قرار دادن سیم ها و چک کردن اصلاحات را انجام می دهد. در نهایت پس از آنکه دوره درمانی طی شود، براکت ها و سیم ها برداشته می شوند. شما می توانید برای بهره مندی از خدمات درمانی ما اعم از ارتودنسی و ایمپلنت از طریق صفحه تعیین وقت آنلاین اقدام نمایید و یا پرسش های خود را ازطریق صفحه پرسش و پاسخ بیان نمایید تا در سریعترین زمان به آن پاسخ داده شود.

نشانه های نیاز به ارتودنسی (تشخیص ضرورت انجام ارتودنسی توسط متخصص)

این روزها، انجام ارتودنسی یکی از نشانه های نوجوانان است که بسیاری از بچه‌ها در سالهای میانی مدرسه از آنها استفاده می‌نمایند. و اگر شما هم مانند اکثر مادران باشید، آنچه را که برای لبخند فرزانداتان بهترین است انتخاب می‌خواهید. ولی همانطور که دندان های کاملا صاف تقریبا برای هر کسی زیباست، ولی لازم نیست که هر بچه‌ای درد و استرس بریس ارتودنسی را تحمل نماید. بیمارانی که به متخصص ارتودنسی مراجعه می‌کنند، می‌توانند از مشکلات جدی تر و جراحی های آینده پیشگیری نمایند.

توصیه ارتودنتیست‌ها بر اینست که کودکان اولین ارزیابی دندانی خود را در سن 7 سالگی انجام دهند. دکترها با ارزیابی‌ها و تشخیص های زودهنگام، قادر خواهند بود که بر روی فک و دندان های در حال رشد فرزندانتان تاثیر گذاشته و بیماران به نتیجه مطلوب خود دست خواهند یافت. تجربیات دندانپزشکی و سعی بر رسیدگی به ناهنجاری‌های دندانی را نیز، به غیر از در نظر گرفتن اقدامات زودهنگام باید در نظر داشته باشید. ارتودنتیست های مجرب تر می‌توانند از جراحی یا دیگر مسائل جدی تر پیشگیری نمایند.

منافع بدست آمده از پوشیدن (استفاده) از بریس ارتودنسی

    موقعیت قرار گیری صحیح فک‌ها بر روی یکدیگر، امکان جویدن درست غذاها را برای دهان و دندان شما فراهم نموده و از احتمال خفه شدن با غذا و یا رنج کشیدن از مشکلات گوارشی می‌کاهد. ارتودنسی به غیر از تصحیح یک لبخند نامتناسب، مزایای دیگری دارد.

چرا به یک لبخند سالم نیاز دارید؟

دندان های صاف می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس کمک کند و لبخندهای یک فرد را بیشتر کند، اما مزایای دندان های ضاف به اینجا محدود نمی شود! در اینجا برخی دیگر از دلایلی را که باید به دندان های صاف و لبخند سالم اهمیت دهید آورده شده است:

  • فراهم شدن امکان تکلم بهتر: از آنجایی که دندان های ناراست و نامنظم می‌تواند مسائل و مشکلات زیادی در تکلم به همراه داشته باشد، تنها و به سادگی با دستیابی به لبخندی با دندانهای منظم و سالم می‌توانید به قدرت تکلم بیشتری هم دست پیدا کنید.
  • لبخندی با دندان‌های مرتب شما را مطمئن می‌کند که مراقبت های شما از دندان هایتان موثر واقع شده اند: نه تنها نخ کشیدن و مسواک زدن دندان هایی که مرتبند راحت تر است، بلکه برای سلامت کلی دهان و دندان‌تان از جمله لثه‌تان نیز موثر است. بدان معنا که شما احتمال ورم لثه را پایین آورده، از ایجاد باکتری جلوگیری نموده و از خرابی احتمالی لثه جلوگیری خواهید نمود.
  • ترتیب مناسب دندان‌ها به هضم خوب و مناسب غذا نیز کمک می‌نماید: افراد دارای دندان های ناراست در جویدن غذا و در نتیجه در هضم غذا دچار مشکل خواهند بود. با دارا بودن دندان های راست و منظم می‌توانید از جویدن خوب غذاها، که به معنای هضم بهتر آنهاست، اطمینان حاصل نمایید.
  • دندان های مرتب به شما در پیشگیری از حوادث کمک می‌کند: برای افراد با دندان های ناراست، بخصوص از آنجا که یافتن محافظ دهان برای آنها سخت خواهد بود، پیشگیری از حوادث سخت خواهد بود. داشتن دندان های مرتب این اطمینان را به شما خواهد داد که نه تنها محافظ دهان به خوبی متناسب با دهان و دندانتان خواهد بود، بلکه به صورت موثری نیز از مرواریدهای سفیدتان محافظت خواهد نمود.
  • دندان های صاف و مرتب می‌تواند شما را از نیازهای دندانپزشکی آینده مصون بدارد: در حالیکه بسیاری از افراد، ارتودنسی را به خاطر هزینه اش استفاده نمی کنند، متوجه نیستند که اگر زودتر اقدام به تصحیح دندان های خویش نکنند، مشکلات دندانی و دهانی بیشتری در آینده گریبان‌گیرشان خواهد شد. دندان های نامرتب به معنی ملاقات های بیشتر با دندانپزشک در مواردی همچون پوسیدگی دندان ها، کندن دندان و درمان ورم لثه می‌باشد. از آنجا که مراقبت از دندان های مرتب ساده تر است، می‌توان از این موارد پیشگیری نموده و در دراز مدت در هزینه‌ها صرفه جویی شود.

نشانه های نیاز به درمان ارتودنسی

از سنین کودکی، فرزندتان را نزد دندانپزشک ببرید

بهترین روش برای تشخیص اینکه آیا فرزندانتان به ارتودنسی نیاز دارند یا خیر، ملاقات دوره‌ای با دندانپزشک و حصول اطمینان از مشاوره با متخصص حرفه‌ای در صورت برخورد با مساله‌ای راجع به دهان و دندان که آنها را با معضل مواجه نماید، است. دندانپزشک باید ظاهر دندان‌ها را بررسی نماید. تمام کودکان باید اولین ملاقاتشان را با پزشک دندانپزشک حوالی سن دو سالگی داشته باشند و همچنین اکثر کودکان باید حوالی سن هفت سالگی، مشاوره اولیه‌ای با ارتودنتیست داشته باشند تا از اینکه آیا نشانه های اولیه‌ای از مشکلات رایج دندان و موقعیت قرارگیری نادرست فک را دارند یا خیر مطمئن شوند.

معمولا در سنین بین پنج تا هشت سالگی می‌توان گفت که آیا دندان‌های فرزندتان در حال رشد به شکل نرمال است یا خیر. کودکان در این سن در حالت دندان درآوری ترکیبی هستند، “بدان معنا که آنها هم دندان های دائمی و هم برخی از دندان های شیری  دندان های پیشین بالایی و پایینی و دندان های آسیاب شش سالگی را دارند”. اگر این دندان‌ها با کمترین نامرتبی یا بدون نامرتبی دندان در فک پایین، و قرارگیری مناسب فک و دندان های بالایی همراه باشند، با وضعیت نرمالی روبرو هستیم. با این وجود والدین معمولا قادر به تعیین وضعیت نرمال و وضعیتی که ممکن است نیاز به تصحیح داشته باشد، نبوده و بنابراین بررسی های دوره‌ای دندان های کودکان در این سن از اهمیت برخوردار است.

 

بررسی های دوره‌ای نامرتبی و فضاهای غیر عادی میان‌دندانی

برخی انواع مشکلات ارتودنسی که تحت عنوان بدجفتی (بد قرار گرفتن دندان‌های بالا و پایین) شناخته می‌شود از همان سنین پایین مشخصند، این در حالیست که برخی دیگر در دوران کودکی بی ضرر به نظر می‌رسند ولی در صورت عدم رسیدگی در ادامه می‌توانند بعدها منجر به مسائل جدی شوند. علائم هشداردهنده‌ای که باید مراقب آن‌ها باشید عبارتند از نامرتبی دندان‌ها (که دندان‌ها در هم فرو می‌روند و به هم می‌ریزند)؛ فاصله های دندانی زیاد (که فواصل بزرگی میان دندان می‌تواند مشکلات جویدن را به همراه داشته باشد)، و یا خرابی غیر عادی (که زمانی که یک یا تعداد بیشتری دندان در جای درست قرار نداشته باشند، رخ می‌دهد) .

به غیر از یک لبخند غیرجذاب، مسائل دندانی جدی تری می‌تواند در نتیجه این موارد ایجاد شود. ” وقتی که دندانی در موقعیتی غیر از مکان مناسب خود در بیاید، هرگز چسبندگی مناسب به لثه را نخواهد داشت  که به این معناست که حفرات لثه‌ای می‌تواند در اطراف دندان های نامرتب ایجاد شود” . این حفرات می‌تواند باکتری های دهان را جمع کرده و منجر به پوسیدگی دندان، بیماری های لثه‌ای و حتی بعدها از دست دادن استخوان فکی شود.

نامرتبی یا عدم قرارگیری دندان‌ها در سر جای خود در دندان های شیری یا دندان های دائمی نیز می‌تواند منجر به موارد دیگری، همچون گیر افتادن دندان های در بالای لثه شود. ” این دندان‌ها می‌تواند بر دیگر دندان های سالم تاثیر بگذارند. اگر دندان های بالایی بیش از حد جلو بیایند، در برخی موارد تا بالای لب، اور جت رخ خواهد داد “. دندان های پیشین در این موارد بیشتر در معرض آسیب (شکستگی یا ترک خوردگی)، بخصوص در کودکان فعال، هستند.

اگر متوجه یکی از این موارد در کودکتان شدید، تعلل نکنید. ” اگر یکی از دندان‌ها از نقطه اشتباهی در حال در آمدن است، والدین باید این مساله را در معاینه شش ماه آینده فرزندانشان، به دندانپزشک اعلام نمایند “. ولی این دلیلی بر ترتیب دادن ملاقات اضطراری نیست.

مراقب موقعیت قرارگیری نامناسب دندان‌ها یا فک‌ها باشید

این مسائل می‌تواند نحوه قرارگیری فک‌ها بر روی یکدیگر را نیز تحت تاثیر قرار دهند و اشکال متفاوتی غیر از حالت عادی قرارگیری فک‌ها را ایجاد نمایند.

  • برای مثال کراس بایت زمانی رخ می‌دهد که خلاف حالت معمول که دندان های بالایی باید دندان های زیرین را پوشش دهند، این دندان های زیرین است که دندان های بالا را پوشش می‌دهند. ” اگر وضعیت دندان‌ها معکوس شود، می‌تواند به جابجایی دندان‌ها و مشکلات لثه‌ای در دندان های درگیر منجر شود” .
  • از موارد دیگر می‌توان به اپن بایت اشاره نمود که شرایطی است که دندان های بالایی و پایینی به هم نمی رسند و شکل بادام یا بیضی را تشکیل می‌دهند.
  • آندر بایت به شرایطی اطلاق می‌شود که در آن فک پایینی از فک بالایی جلوتر بوده و معمولا نیاز است تا از منبسط کننده هایی برای قرار گیری در فک بالایی، و بریس های ارتودنسی معمولا در هر دو فک و باتوجه به سن کودک و شدت مشکل استفاده شوند.

“اگر دندان های فرندانتان بعد از بسته شدن به هم نمی رسندف استفاده از بریس های ارتودنسی اجتناب ناپذیر است. اگر به آن رسیدگی نشود و تحت درمان قرار نگیرد، نامیزانی دندان‌ها و فک می‌تواند مشکلاتی به وجود آورد که تا پایان عمر باقی خواهند ماند. در بچه های در حال رشد، این مسائل می‌تواند منجر به عدم تقارنی دائمی شود. ” در حالیکه این مسائل را در سن رشد به سادگی می‌توان برطرف نمود، برعکس رفع آن‌ها در بزرگسالی بسیار مشکل خواهد بود. در پایان اگر فرزندتان خیلی زود و یا دیرتر از زمان نرمال در حال از دست دادن دندان‌های شیری خود است، باید توجه بسیاری داشته باشید، چرا که معمولا می‌تواند نشانه‌ای از عدم رشد مناسب دندان های دائمی خواهد بود.

وقتی از لحاظ پزشکی ضروری تشخیص داده شود، ارتودنسی باید در سنین اولیه کودکی معمولا بین سنین 9 تا 12 سالگی و یا همین حوالی که کودک هنوز در حال رشد سریع است، به کار گرفته شود. اگر زمان از این بازه عبور کند، مسائل ارتودنسی بسیار دشوارتری می‌تواند ایجاد شود و هزینه ارتودنسی از آنجا که استخوان‌های فکی و صورتی در اندازه های بزرگسالانه خویش جای گرفته اند، بیشتر خواهد شد. پس اگر می‌توانید انجامش دهید، آن را به تعوییق نیاندازید.

به رفتارهای دهانی فرزندانتان توجه کنید

برخی رفتارها در اوایل دوره کودکی، بعدها می‌تواند به مسائل دندانی منجر شوند، پس به هرگونه مساله‌ای چون خوردن انگشت یا شصت یا فشار به دندان با زبان بصورت مداوم از بچگی، توجه نمایید چرا که این می‌تواند منجر به مسائل ارتودنسی بسیار جدی شود یا آن را بدتر کند. (اگر نگران هستید با دندانپزشک یا ارتودنتیست خود راجع به راهکارهای توقف یا حداقل سازی این رفتارها صحبت کنید).

اگر که متوجه مشکل فرزندتان در گاز زدن یا جویدن شده اید، این گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ای از نیاز به بریس باشد. “اگر فرزندتان برای جویدن، با مشکل زیادی روبرو است این بدان معناست که موقعیت قرارگیری فک هایش مناسب نیست” . مسائل فکی همیشه هم خوردن و جویدن بچه را تحت تاثیر قرار نمی دهد، پس تنها به آن برای چشم پوشی از توصیه متخصصان برای تصحیح یک یا چندین مورد از این مسائل تکیه نکنید.

یادداشتی از هر مشکلی در گفتار فرزندتان یا اعتماد به نفس آنها تهیه نمایید

برخی مشکلات تکلم به مسائل ارتودنسی وابسته است؛ بنابراین اگر با سختی در تکلم روبرو هستند و حتی اگر ظاهر دندان های فرزندتان تقریبا صاف و عادی برای شما به نظر می‌رسد، گاهی تنها راه برای برطرف کردن این مشکل از طریق ارتودنسی است. “اگر بچه نوک زبانی صحبت می‌کند، مشکلش می‌تواند به دندان مرتبط باشد”، و شاید لازم باشد تا اقدامات ارتودنسی با هماهنگی پزشک آسیب شناس گفتار صورت پذیرد.

نه تنها مساله که بیان شد بلکه برخی مسائل ارتودنسی ریشه‌ای کاملا زیبایی شناسی دارد، ولی هر مساله مرتبط با دندان که منجر به ایجاد آسیب به سلامت احساسات و عزت نفس فرزندتان می‌شود می‌تواند از اولویت اقدام از نگاه روانشناختی برخوردار شود. “ملاحظات روانشناختی بخصوص مورد آزار و اذیت قرار گرفتن در مدرسه مسائل بزرگ و مهمی محسوب می‌شوند؛ تا حدی که برنامه سازمان بهداشت ایالتی در هر ایالت امریکا، اقدامات مرتبط با ارتودنسی کودکان با  را به عنوان یک شاخص بهداشتی شناسایی نموده است ” .

انواع ارتودنسی‌ها

اگر تشخیص داده شد که شما یا فرزندتان به ارتودنسی نیاز دارید، متخصص ارتودنسی روی شما یا فرزندتان به منظور تصمیم راجع به بهترین و مناسب ترین نوع بریس ارتودنسی متناسب با وضعیت شما کار خواهد کرد. انواع بسیار مختلفی از بریس های ارتودنسی وجود دارد که از ان جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ارتودنسی فلزی
  • ارتودنسی سرامیکی
  • ارتودنسی نامرئی
  • ارتودنسی لینگوال

هر کدام از این موارد مزایای خودشان را برای شما و یا فرزندتان خواهد داشت، با این‌حال مهم است که به توصیه ارتودنتیست خود گوش دهید.

بهترین زمان برای شما برای استفاده از بریس چه زمانی است؟

سوال بسیاری از افراد اینست که بهترین سن ارتودنسی در موقعیت آنها چه وقت است. زمانی که به ارتودنسی فکر می‌کنید، بلافاصله فردی را با دهانی پر از فلز متصور می‌شوید که این مساله در دنیای امروزه درست نیست. افراد در تمام سنین در حال دریافت مراقبت های ارتودنسی، به خصوص بریس ارتودنسی هستند. با این اوصاف، سوالی که پیش می‌آید آنست که بهترین زمان برای استفاده از بریس‌ها چه زمانی است؟ وقتی که سن کمتر است یا پس از توسعه کامل دندان‌ها و فک؟

  • سن شروع: با اینکه مهم نیست اولین مراجعه شما یا فرزندانتان به ارتودنتیست در چه سنی باشد، ولی توصیه می‌شود که فرزندتان پس از در آمدن دندان‌های دائمی به متخصص مراجعه نماید. این سن معمولا حوالی هفت سالگی است ولی هیچکس از دیدن ارتودنتیست، صرف نظر از سن منع نمی شود.
  • بدون محدودیت سنی: اگر بزرگسال هستید و می‌خواهید ارتودنتیست را ببینید، نگران سن‌تان نباشید. با اینکه تغییر وضعیت دندان هایتان شاید سخت تر باشد، اما هنوز هم با دستورالعمل های ارتودنسی درست می‌توان این کار را انجام داد. آمار به این شکل است که از هر 5 نفر، یک نفر بالای 18 سال دارد.
  • تغییر در هزینه: شاید فکر کنید که سن‌تان بر هزینه بریس هایتان تاثیر بگذارد. سن مساله اصلی نیست، بلکه مقدار وسایلی که به کار رفته تعیین کننده هزینه‌ها خواهد بود. بریس های بزرگسالان گران تر است و این متاثر از این حقیقت است که دندان‌ها و فک های بزرگسالان کاملا توسعه یافته و سخت تر قابل تصحیح حواهند بود.

مدت زمان مورد نیاز برای بریس تا کارایی خود را نشان دهند، چقدر خواهد بود؟

طول درمان ارتودنسی مورد نیاز برای شما یا فرزندتان به بریس نیاز دارید با توجه به فاکتورها و موقعیت های مختلفی تعیین می‌شوند. با این وجود میانگین مدت زمان مورد نیاز چیزی در حدود 2 سال خواهد بود.