بارها از متخصصین زنان پرسیده می شود که آیا امکان مراجعه به دندانپزشک در دوران بارداری وجود دارد یا خیر. خدمات دندانپزشکی مخصوص زنان باردار بر اساس شعار «پیشگیری بهتر از درمان» است. به زنان توصیه می شود قبل از تصمیم به بارداری معاینه دندانپزشکی انجام دهند. هر گونه دندان پوسیده، کانال ریشه ناقص، عفونت ریشه، دندان نهفته، زخم دهان و غیره در این معاینه دندانپزشکی بررسی و درمان می شود. عوامل متعددی وجود دارد که بروز مشکلات دهان و دندان را در دوران بارداری افزایش می دهد، از جمله:
التهاب لثه در دوران بارداری
تغییرات هورمونی در بدن زنان در دوران بارداری می تواند باعث التهاب و تورم لثه شود. اگر این مشکل به درستی درمان نشود، می تواند منجر به بیماری پریودنتال، عفونت شدید لثه و آبسۀ لثه شود.
تغییر رژیم غذایی
عوامل هورمونی و عاطفی می توانند باعث تغییر در رژیم غذایی فرد در دوران بارداری شوند. در واقع، بسیاری از زنان قند بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه می کنند و این می تواند پوسیدگی دندان را افزایش دهد.
ویار بارداری
افزایش تهوع و استفراغ در دوران بارداری می تواند باعث التهاب لثه به دلیل قرار گرفتن در معرض اسید معده و از بین رفتن مواد معدنی مینا شود.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
زنان باردار گاهی اوقات نسبت به بوی خمیر دندان حساس میشوند و از مسواک زدن خودداری میکنند. همچنین به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان با مشکلات دندانی مواجه می شوند.
آیا در دوران بارداری میتوان ارتودنسی انجام داد؟
آیا دندان درد در دوران بارداری را باید تحمل کرد؟
درد باعث تولید کاتکول آمین های التهابی می شود که هورمون های سیستم عصبی سمپاتیک که در پاسخ به استرس و حالت های هوشیاری ترشح می شوند، سطوح بالای این کاتکول آمین ها برای زنان باردار مضر است.
علاوه بر عفونتی که باعث بیماری می شود، می تواند به سلامت زن باردار و جنینش آسیب برساند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، درمان دندان برای زنان باردار آسان شده است.
آیا استفاده از بی حسی موضعی در زنان باردار مجاز است؟
بیهوشی عمومی دندان مدت زمان مشخصی برای زن باردار و جنین او ندارد. البته گاهی اوقات خانم های باردار به دلیل داروهای بیهوشی دچار مشکلات فشار خون می شوند که با استفاده از داروهای بی حس کننده مخصوص می توان از بروز این مشکل جلوگیری کرد.
آیا عکسبرداری با اشعه ایکس دندان در دوران بارداری مجاز است؟
مطالعات نشان داده است که اشعه ایکس آسیب بسیار کمی به دندان وارد می کند. امروزه با ظهور تکنولوژی جدید و فناوری رادیویی میزان مصرف بسیار کمتر شده است. اما در نهایت این اشعه خطرناک است و بیمار تا زمانی که به آن نیاز نداشته باشد نباید در معرض آن قرار گیرد.
در مورد زنان باردار، به دلیل وجود جنین در حال رشد، این حساسیت بسیار بیشتر است.این به آن معنا نیست که هرگز نباید از یک زن باردار عکس اشعه ایکس گرفته شود. در صورت نیاز اساسی می توان در مراحل مختلف بارداری رادیوگرافی انجام داد. بعد از هفته پانزدهم بارداری، خطر تشعشع برای جنین کم است. البته استفاده از رادیوگرافی دیجیتال یا پوشش سربی این خطر را کاهش می دهد.
عصب کشی دندان در دوران بارداری
در واقع، عصب کشی را می توان در تمام دوران بارداری برای زنان با بارداری طبیعی انجام داد. بهتر است این کار را در سه ماهه دوم بارداری انجام دهید و از تکنیک های جدیدتری مانند روتاری و اپکس فایندر استفاده کنید.
آیا کشیدن دندان در دوران بارداری مجاز است؟
کشیدن دندان در سه ماهۀ دوم بارداری انجام شود. اما اگر مادر بارداری شرایط اورژانسی داشته باشد و بخواهد دندانی را بیرون بیاورد، اینکه هفته چندم بارداری هست مهم نیست. برای حفظ سلامت مادر و جنین مهم است که در اسرع وقت عفونت یا دندان های آسیب دیده را خارج کنید و به دلیل ترس از اثرات منفی بر روی مادر و جنین نباید چرک و عفونت در دهان مادر باقی بماند.
آیا تجویز دارو پس از درمان دندان پزشکی در بارداری مجاز است؟
استفاده از داروهای ضد التهاب، مسکن و آنتی بیوتیک در دوران بارداری طبق استانداردهایی که پزشک حتما رعایت خواهد کرد مجاز است. بار دیگر تاکید می کنیم که در دوران بارداری نباید از اقدامات دندانپزشکی ترسید. استفاده طولانی مدت از مسکن ها، درد شدید و عفونت دهان خطرات را برای شما و فرزند آینده تان افزایش می دهد.
البته بهتر است تا پایان بارداری از انجام کارهای غیرضروری دندانپزشکی و زیبایی مانند سفید کردن دندان یا ارتودنسی خودداری کنید.
چه خدمات دندانپزشکی را در دوران بارداری می توان انجام داد؟
ترجیح بر این است که خدمات سادهای مانند ترمیم پوسیدگیها و جرمگیری دندان در این دوره و درمان های پیچیده بعد از بارداری انجام شود. اما زمانی که مادر عفونت دندان و لثه شدید دارد باید این موارد را درمان نماییم.
زیرا این درد و عفونت بدون شک مشکلات جدی تری را برای شما و جنین به همراه خواهد داشت. البته با پیشرفت تکنولوژی دندانپزشکی، می توان مراقبت های اورژانسی مورد نیاز مادر را ارائه کرد.
حتی میتوان خدمات رادیوگرافی و آزمایشات لازم (با استفاده از محافظ سربی که بدون آسیب رساندن به مادر و جنین استفاده می شود) انجام می شود.
بنابراین در صورت بروز دندان درد در دوران بارداری توصیه میشود برای درمان به دندانپزشک مراجعه کرده و منتظر زایمان نمانید. احتمال درد شدید در پایان بارداری دور از انتظار نیست که درمان آن را دشوارتر می کند.