رسانه سلامت و دانشکسب و کار سلامتی

کاربرد ایزوتیازولین

ایزوتیازولین چیست و کاربرد آن

در چند سال اخیر اهمیت ایزوتیازولین و ترکیبات حاوی آن رو به افزایش بوده است. این ماده که به عنوان یک آفت‌کش شیمیایی شناخته می‌شود، در ابتدا به‌عنوان محصولات دامپزشکی علیه کک و کنه در سگ‌ها عرضه می‌شد. اما به دلیل فعالیت ضد باکتریایی و قارچ کشی این ماده، نه‌تنها در برابر بسیاری از انگل‌های دامپزشکی و کشاورزی مؤثر است، بلکه در لوازم ‌آرایشی و بهداشتی و به‌عنوان افزودنی‌های شیمیایی برای مصارف حرفه‌ای و صنعتی نیز از آن استفاده می‌شود. علیرغم اثربخشی ایزوتیازولین به‌عنوان بیوسید، این ماده ممکن است تحریکات و آلرژی‌های پوستی و حتی خطرات اکوتوکسیکولوژیکی ایجاد کند.

Msds ایزوتیازولین | ایزوتیازولین | تولید کننده ایزوتیازولین

ایزوتیازولین چیست؟

ایزوتیازولین مایعی زرد رنگ و شفاف است که فرمول شیمیایی آن C3H3NOS می‌باشد. برای اولین بار این ماده در سال ۱۹۶۰ تولید شد. ساختار این ترکیب شیمیایی دارای یک حلقه هتروسیکل با خاصیت باکتریواستاتیک است، بنابراین این ماده به‌عنوان نوعی بیوسید به شمار می‌آید. البته این ماده به‌تنهایی استفاده نمی‌شود و معمولاً مشتقات آن مانند متیل ایزوتیازولین و متیل کلروایزوتیازولین نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند.

این ماده، سمیت کمی دارد و در آب حل می‌شود.  اگرچه سختی آب بر آن تأثیر نمی‌گذارد، اما درpH بالاتر از ۸، ناپایدار است. به‌طور کلی ایزوتیازولین یک نگهدارنده ایمن و مؤثر می‌باشد و در سطح بین‌المللی نیز به رسمیت شناخته‌شده است. این ماده، فاقد هرگونه فلز سنگین می‌‌باشد و با توجه به محتوای مختلف، می‌توان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد.

ویژگی‌های ایزوتیازولین

ایزوتیازولین می‌تواند پس از تماس با میکروب‌ها و باکتری‌ها، به‌سرعت رشد آن‌ها را مهار کند و این بازداری برگشت‌ناپذیر است. همچنین این ماده به‌راحتی می‌تواند منجر به مرگ سلول‌های میکروبی شود. اگرچه زمان واکنش این ماده طولانی است، اما اثربخشی تخریب آن مطلوب می‌باشد.

از ویژگی‌های این نگهدارنده می‌توان به عملکرد ایمن، سازگاری خوب، پایداری قوی، عوارض کم و هزینه کم اشاره کرد. همچنین این ماده با اکثر سورفکتانتپ‌های آنیونی، کاتیونی و غیریونی قابل اختلاط است. از طرف دیگر، ایزوتیازولین بر پایه آب می‌باشد و به‌راحتی با آب و ترکیبات آبی به‌خوبی حل می‌شود. این خاصیت باعث‌شده است که این ماده از رشد قارچ‌ها، میکروب‌های مضر، باکتری‌ها و مخمرها در محصولات پایه آبی جلوگیری کند.

کاربرد ایزوتیازولین

نگهدارنده ایزوتیازولین نقش مهمی در صنعت آفت‌کش‌ها دارد. زیرا آفت‌کش‌ها نیز باید استریل و ضدعفونی شوند. ایزوتیازولین با شکستن پیوند بین پروتئین‌های موجود در باکتری‌ها و جلبک‌ها، باکتری‌ها را از بین می‌برد. این ماده پس از تماس با میکروب‌ها، منجر به مرگ سلول‌های میکروبی می‌شود و در نتیجه می‌تواند به‌سرعت و به‌طور غیرقابل برگشتی رشد آن‌ها را مهار کند. از این ماده به‌طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می‌شود که چندین مورد از کاربردهای آن عبارتند از:

  • به‌عنوان نگه‌دارنده در صنعت آرایشی و بهداشتی
  • برای تولید داروهای ضدافسردگی در داروسازی
  • در تولید مواد شیمیایی زراعی
  • تصفیه آب و فاضلاب
  • تولید رنگ‌های امولسیونی
  • تولید لاک‌های چوبی و چسب‌ها و همچنین صنعت چرم‌سازی
  • تولید محصولات مراقبت شخصی مانند شامپو و مواد شوینده مانند پاک‌کننده‌های خانگی
  • در صنعت تراشکاری به‌منظور تولید آنتی باکتریال
  • ضدعفونی سیستم‌ها، برج‌های خنک‌کننده آب و مخازن ذخیره سوخت
  • در سیستم‌های استخراج روغن، نگهداری از چوب، تولید برخی از مصالح ساختمانی و به‌عنوان یک جایگزین فرمالین

مهمترین کاربردهای ایزوتیازولین

ایزوتیازولین یک ماده نگهدارنده ضد میکروبی است که معمولاً برای کنترل باکتری ها ، قارچ ها و جلبک ها استفاده می شود. این ماده بیشتر در محلول های حاوی آب کاربرد دارد ، زیرا این محلول ها محل پرورش باکتری ها هستند. امروزه  محصولات مختلفی در بازار وجود دارد که از ایزوتیازولین در محصولات خود استفاده میکنند مانند ضدافتاب، ضدعفونی کننده های دست ، شامپوها ، لوازم ارایشی ، لوسیون و …. هدف از استفاده ایزوتیازولین در این موارد مهار فعالیت میکروبی است که به طور بالقوه میتواند محصول را قبل از تاریخ انقضا آن خراب کند. برخی از آلودگی ها میکروبی میتواند باعث مشکلات جدی برای سلامت مصرف کننده شود ، طراحی محصولات که فعالیت میکروبی را مهار میکنند بهترین روش برای حفظ امنیت مصرف کنندگان میباشد.

کاربرد ایزوتیازولین در تصفیه آب

این محصول به دلیل شکستن پیوند بین باکتری ها و جلبک ها خاصیت ضد میکروبی دارد و در تصفیه ی آب می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. ترکیبی از مشتقات آن نظیر (Chloromethylisothiazolinones (CMIT) و (Methylisothiazolinones (MIT برای این منظور استفاده می شوند.

تولید ایزوتیازولین

یکی دیگر از روش های تولید و فروش ایزوتیازولین از طریق اسید آکریلییک می باشد. بسته شدن حلقه شامل تبدیل گروه تیول به یک گونه واکنش پذیر است .که توسط مرکز نیتروژن مورد حمله هسته ای قرار می گیرد. این به طور معمول شامل کلرزنی یا اکسیداسیون 3-سولفانیل پروپان آمید به دی سولفید مربوطه است. این شرایط واکنش همچنین حلقه ایزوتیازولیدین میانی را اکسید می کند تا محصول موردنظر به دست آید.

درصد مصرف ایزوتیازولین

این ماده و مشتقات آن از یک مکانیسم دو مرحله ای استفاده می کنند .که شامل مهار سریع (دقیقه ای) رشد و متابولیسم، و به دنبال آن آسیب غیرقابل برگشت سلول و در نتیجه از دست دادن سلول (ساعتی) است. سلول ها با اختلال در مسیرهای متابولیکی مربوط به آنزیم های دهیدروژناز مهار می شوند. عملکردهای مهم فیزیولوژیکی از جمله رشد، تنفس (مصرف اکسیژن) و تولید انرژی (سنتز) به سرعت در میکروب ها مهار می شوند. که باعث مرگ سلولی در نتیجه تخریب تیول های پروتئین و تولید رادیکال های آزاد است.

میزان کشتار ممکن است توسط مواد کمکی مختلف از جمله سورفاکتانت ها افزایش پیدا کند. این مکانیسم منحصر به فرد منجر به طیف وسیعی از فعالیت، سطح کم استفاده و دشواری در دستیابی به مقاومت شود.  این ماده در ایران در دو نوع ایزوتیازولین 14% و ایزوتیازولین 1.5% عرضه میگردد. جهت دریافت قیمت به روز و استعلام موجودی با ما در تماس باشید.

جمع‌بندی

نگهدارنده ایزوتیازولین دارای اثر بازدارندگی و کشنده قوی بر روی باکتری‌ها، قارچ‌ها و جلبک‌های می‌باشد. استفاده از این ماده مزایایی همچون عملکرد ایمن، سازگاری خوب، پایداری قوی و هزینه کم را به همراه دارد. این ماده به‌راحتی با کلر و اکثر سورفکتانت‌های آنیونی، کاتیونی و غیریونی قابل اختلاط است. هنگامی که دوز بالای آن استفاده شود، تأثیر قابل‌توجهی بر جداسازی لجن زیستی خواهد داشت. علاوه بر این، از آن به‌طور گسترده در زمینه نفت، کاغذسازی، آفت‌کش‌ها، روغن برش، چرم، جوهر، رنگ، چرم و سایر صنایع استفاده می‌شود.