قهوه گانودرما بخوریم یا نخوریم؟

قارچ گانودرما چیست؟ و قهوه گانودرما برای چه بیماری خوبه؟ از نقطه نظر طب سنتی، قارچ گانودرما اثر ضد سرطانی، ضد التهابی داشته و به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند. گفته می‌شود قارچ گانودرما لوسیدوم، که به نام‌های “ریشی” یا” لین‌ژی “نیز شناخته می‌شود، برای درمان بیماری‌هایی مانند فشار خون و کلسترول بالا، بی‌خوابی و بسیاری موارد دیگر کاربرد دارد. قهوه گانودرما از جمله محصولاتی‌ست که با توجه به فواید متعدد این قارچ وارد بازار شده و با استقبال قابل‌توجهی مواجه شده است.

قهوه گانودرما یک نوشیدنی پودری‌ست که حاوی عصاره گانودرما است. این نوع قهوه معمولاً توسط افرادی استفاده می‌شود که می‌خواهند خود را کاهش دهند و در عین حال انرژی بیشتری دریافت کنند. مخلوط نوشیدنی گانودرما همچنین ممکن است حاوی شکر، خامه غیر لبنی و سایر گیاهان باشد. در این مقاله قصد داریم به ادعاهای مطرح شده در مورد این نوشیدنی و عوارض احتمالی آن بپردازیم.

این نوشیدنی سالم با عصاره قارچ گانودرما و دانه‌های قهوه بوداده ساخته شده است. گانودرما لوسیدوم، در چین باستان با نام “قارچ جاودانگی” شناخته می‌شد. این قارچ روی چوب‌های پوسیده درختان رشد می‌کند و قلیایی‌ترین خوراکی روی زمین محسوب می‌شود. هزاران سال پیش، افراد ثروتمند معتقد بودند که قهوه قارچ گانودرما کلید جاودانگی است. فواید سلامتی گانودرما لوسیدوم توسط علم تایید شده است. این دارو ممکن است عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد، خستگی مزمن را از بین ببرد و در برابر سرطان محافظت کند. اکثر مردم آن را به عنوان یک ماده مقوی و محرک طبیعی مصرف می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که قهوه گانودرما می‌تواند اضطراب و افسردگی را نیز کاهش دهد.

علاوه بر عصاره قارچ گانودرما، این نوشیدنی حاوی قهوه فوری و سایر مواد طبیعی مانند استویا، بادیان یا نعناع است. دستور تهیه این قهوه از تولید کننده‌ای به تولید کننده دیگر متفاوت است. اساساً، قخوه گانودرما تمام به علاوه خواص درمانی قارچ را فراهم می‌کند. قهوه گانودرما به دلیل محتوای کم کافئین آن بعید است که باعث بی‌خوابی شود.

در واقع، نشان داده شده است که نوشیدن این نوع قهوه خواب را بهبود می‌بخشد و اضطراب را از بین می‌برد. علاوه بر این، نسبت به قهوه معمولی اسیدیته کمتری دارد و برای کسانی که مشکلات گوارشی مانند زخم معده یا روده تحریک‌پذیر دارند، ایده آل است. این نوشیدنی تقریباً نیمی از کافئین یک فنجان قهوه معمولی را دارد.

تاریخچه مصرف قارچ گانودرما

قارچ گانودرما لوسیدوم، یک قارچ شرقی، سابقه طولانی استفاده برای ارتقای سلامت و طول عمر در چین، ژاپن و سایر کشورهای آسیایی دارد. گانودرما یک قارچ بزرگ و تیره با ظاهری براق و بافت چوبی است. کلمه لاتین “لوسیدوم” به معنای “براق” یا “درخشنده” است و به ظاهر لاک زده سطح قارچ اشاره دارد. در زبان چینی، نام” لین‌ژی “نشان دهنده ترکیبی از قدرت معنوی و جوهر جاودانگی است و به عنوان “گیاهی معنوی” در نظر گرفته می‌شود که نماد موفقیت، رفاه، قدرت الهی و طول عمر است.

در میان قارچ‌های پرورشی، قارچ گانودرما لوسیدوم از این نظر منحصر به فرد است که ارزش دارویی به جای ارزش غذایی آن بسیار مهم است. انواع محصولات تجاری گانودرما لوسیدوم به اشکال مختلف مانند پودر، مکمل‌های غذایی و چای در دسترس هستند. این‌ها از قسمت‌های مختلف قارچ از جمله میسلیوم‌ها، هاگ‌ها و بدنه گیاه تولید می‌شوند. از جمله کاربردهای خاص و مزایای سلامتی قهوه قارچ گانودرما لوسیدوم می‌توان به کنترل سطح گلوکز خون، تعدیل سیستم ایمنی، محافظت از کبد، محلول باکتری‌ساز و غیره است.

فرهنگ غربی اغلب دیدگاه‌های متفاوتی در مورد استفاده از مکمل‌های گیاهی در طول سال‌ها داشته است. با این حال، برای فرهنگ‌های شرقی، تقریباً به عنوان یک روش زندگی در نظر گرفته می‌شود. با توجه به این‌که مردم آمریکای شمالی به دنبال جایگزین‌هایی برای بهبود سلامت فردیشان هستند، گانودرما و فواید گانودرما لوسیدوم مورد توجه و جذابیت قرار گرفته است.

چند نوع قهوه گانودرما داریم؟

به دلیل توزیع نامنظم قارچ گانودرما لوسیدوم در طبیعت و افزایش تقاضا برای آن به عنوان یک گیاه دارویی، تلاش‌هایی برای پرورش قارچ صورت گرفت. نژادهای مختلف گانودرما برای رشد و پرورش به شرایط متفاوتی نیاز دارند. علاوه بر این، در هر منطقه جغرافیایی، گونه‌های متفاوتی از این قارچ محبوب هستند. به عنوان مثال، در جنوب چین،گانودرما سیاه محبوب است، در حالی که گانودرمای قرمز در ژاپن طرفداران بیشتری دارد.

بعضی از گونه‌های این گیاه در شرایط گرم و مرطوب رشد می‌کنند و اکثر گونه‌های وحشی در مناطق نیمه گرمسیری مشرق زمین یافت می‌شوند. کشت مصنوعی قارچ گانودرما لوسیدوم با در بسترهایی مانند خاک اره، کنده‌های چوب و بقایای چوب پنبه صورت می‌گیرد. قهوه گانودرما دکتر بیز معمولاً در چهار نوع مختلف عرضه می‌شود:

عصاره قارچ گانودرما لوسیدوم ماده اصلی است که برای تولید انواع قهوه گانودرما استفاده می‌شود. این نوع قهوه بیشتر جهت مصارف دارویی و درمانی استفاده می‌شود و صرفاً به عنوان یک قهوه فوری و عادی مورد مصرف قرار نمی‌گیرد.

قهوه گانودرما بخوریم یا نخوریم

قهوه گانودرما سرشار از ویتامین C، کلسیم، آهن، فسفر و پتاسیم است که علاوه بر تامین انرژی و سیستم ایمنی بدن شما را نیز تقویت می‌کند. به دلیل سطوح بالای آنتی اکسیدانی که در این قارچ وجود دارد با پیری و استرس اکسیداتیو مبارزه می‌کند. برخی از مطالعات نشان داده که قهوه گانودرما نسبت به چای سبز و کاکائو آنتی اکسیدان بیشتری دارد.

در عصاره قهوه گانودرما، دوزهای زیادی از گلوتاتیون یافت می‌شود که به عنوان یک نوع آنتی اکسیدان نیز شناخته می‌شود. این ماده مغذی به سم‌زدایی کبد و کلیه ها کمک کرده و در عین حال توانایی بدن شما برای دفع سموم را بهبود می‌بخشد. افرادی که سطح گلوتاتیون پایینی دارند بیشتر در معرض مشکلات قلبی عروقی، بیماری‌های عصبی، خستگی مزمن و اختلالات ایمنی هستند.

قهوه گانودرما برای چه بیماری هایی مفید است

علاوه بر این، گلوتاتیون باعث افزایش طول عمر و کاهش پیری می‌شود. قهوه گانودرما همچنین حاوی ویتامین C است که خطر ابتلا به عفونت‌های ویروسی را کاهش می‌دهد. این قارچ همچنین عملکرد کبد و کلیه را بهبود می‌بخشد، علائم آسم را تسکین می‌دهد و مقاومت بدن را در برابر استرس افزایش می‌دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که قهوه گانودرما با متعادل کردن سطح قند خون، احتمال ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد. همچنین، تحقیقات نشان می‌دهد که نوشیدن قهوه می‌تواند اثرات مفیدی برای جلوگیری از خطر ابتلا به برخی بیماری‌های مزمن داشته باشد، از جمله:

آزمایش‌ها نشان داده که قارچ گانودرما لوسیدوم همراه با عصاره مرغ غنی از آنتی اکسیدان، عملکرد عضلات و ریکاوری بعد از آسیب دیدگی‌های ناشی از فعالیت‌های ورزشی را در موش افزایش می‌دهد. مطالعه دیگری که در سال 2018 منتشر شد حاکی از آن بود که گانودرما خستگی را در افراد مبتلا به آنسفالومیلیت میالژیک/سندرم خستگی مزمن (ME/CFS) کاهش می‌دهد. البته برای حمایت از این یافته‌های اولیه هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.

آیا قهوه گانودرما ضرر دارد؟

بسیاری از قهوه‌ها و چای‌ها بسیار اسیدی هستند که در آنها ممکن است کم‌آبی فشار خون بالا افزایش سطح استرس، افزایش تپش قلب قهوه‌ای تپش قلب و رفلکس معده را تجربه کنید. قهوه گانودرما هم از این قاده مستثنا نیست، اما به دلیل مقدار کم کافئین موجود در این نوع قهوه احتمال بروز این علائم کمتر خواهد بود.

عوارض قهوه گانودرما

اطلاعات کمی در مورد عوارض جانبی قهوه گانودرما وجود دارد. با این حال ممکن است تعدادی از این عوارض شامل این موارد باشند:

بهتر است قبل از گانودرما با پزشک خود صحبت کنید، به خصوص اگر از داروهای فشار خون، ضد انعقاد، ضد پلاکت یا سرطان استفاده می‌کنید.

از طرف دیگر، کافئین بیش از حد می‌تواند این عوارض را به همراه داشته باشد:

چند گزارش موردی هم از احتمال ابتلا به هپاتیت پس از استفاده از محصولات گانودرما لوسیدوم منتشر شده است.

فواید قهوه گانودرما

پشتیبانی از سلامت کبد: قهوه گانودرما همچنین نویدبخش حمایت کافی از کبد است. قارچ گانودرما لوسیدوم یک پاسخ ضد التهابی قوی دارد و به عنوان آداپتوژن شناخته می‌شود. اما آداپتوژن چیست؟ آداپتوژن‌ها گروه خاصی از گیاهان هستند که به بدن شما کمک می‌کنند تا با موقعیت‌های استرس‌زا مانند شرایط آب و هوایی شدید یا آسیب‌های فیزیکی یا فیزیولوژیکی سازگار شود.

باور کنید یا نه، گانودرما سازگاری عملکرد کبد را نیز بهبود می‌بخشد و همانطور که احتمالا می‌دانید، کبد مسئول دفع سموم و گردش خون سالم (و مواد مغذی حیاتی) در سراسر بدن است.

تسکین درد و بی‌حالی: مطالعات نشان داده‌اند که قارچ گانودرما به طور بالقوه به مبارزه با افسردگی، اضطراب و بی‌حالی عمومی کمک می‌کند. برای قرن‌ها پزشکان چینی از قارچ گانودرما برای درمان علائم نوراستنی استفاده می‌کردند. نوراستنی بیشتر در کشورهای آسیایی دیده می‌شود. علائم رایج این بیماری شامل خستگی، سوءهاضمه، میگرن، ضعف عصبی و سایر علائم هستند.

استرس عاطفی و افسردگی اغلب به عنوان علل مستقیم این بیماری محسوب می‌شوند و در یک مطالعه کنترل شده، قارچ گانودرما به طور قابل توجهی علائم بیماران را در مقایسه با گروه دارونما بهبود بخشید. مطالعه مشابهی برای بیماران سرطان سینه که احساس خستگی را گزارش کرده بودند و درمان مشابهی دریافت کردند، انجام شد.

بهبود سلامت پوست: مطالعات متعدد همچنین نشان داده است که قارچ گانودرما لوسیدوم ممکن است فواید خاصی برای مراقبت از پوست نیز داشته باشد. به عنوان مثال، برخی از مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که این قارچ می‌تواند از چین و چروک جلوگیری کرده و قرمزی ناشی از التهاب یا سایر مشکلات پوستی را کاهش دهد.

کاهش تحریک و التهاب: آداپتوژن موجود در قارچ گانودرما لوسیدوم تقویت کننده سیستم ایمنی موجود در این قارچ می‌تواند به بهبود التهاب پوست کمک کند و در نتیجه پوست کمتر تحریک شده و ملتهب می‌شود. از جمله محصولات مراقبت از پوست مبتنی بر قارچ گانودرما لوسیدوم که بازار عرضه شده‌اند شامل لوسیون‌ها، روغن‌ها و سرم‌های صورت هستند.

رطوبت و آب‌رسانی پوست: خاصیت قهوه گانودرما برای پوست نیز مورد بررسی قرار گرفته است. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد پلی ساکاریدهای موجود در قارچ گانودرما دارای خاصیت مرطوب کنندگی نیز هستند و به هیدراته کردن سلول‌های پوست خشک کمک می‌کنند.

پلی ساکاریدها قادرند چین و چروک و خطوط ریز پوست را کاهش دهند و همچنین رطوبت طبیعی از دست رفته پوست را پس از آسیب آفتاب تقویت و ترمیم کنند. گزارش‌های دیگر نشان می دهد که این ماده در کاهش زخم‌های ناشی از آکنه نیز موثر هستند.

چگونه قهوه گانودرما درست کنیم؟

افزودن عصاره قارچ واقعی به دم شده شما از نظر طعم و کیفیت غذایی بهتر از افزودن بسته های قارچ رژیمی از پیش ساخته شده به یک مخلوط قهوه فوری خواهد بود. در ادامه، به روش تهیه قهوه گانودرما خواهیم پرداخت:

  1. یک قاشق چای‌خوری پودر قارچ گانودرما و خدود یک لیتر آب در یک ظرف بریزید و روی حرارت قرار دهید تا وقتی به جوش بیاید.
  2. شعله را کم کنید و بگذارید محلول به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه عصاره‌گیری و جوشیده شود.
  3. داخل فرنچ پرس حدود ۵-۱۰ قاشق غذاخوری دانه قهوه بریزید. سپس مخلوط آب و پودر قارچ را به آن اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۴ دقیقه ترکیب به همین شکل باقی بماند.
  4. سپس ترکیب را دوباره به ظرف اولیه منتقل کنید و روی شعله متوسط حرارت دهید. می‌توانید کمی خامه و یا شیر هم به صورت اختیاری به ترکیب‌تان اضافه کنید.
  5. با کمک یک مخلوط کن مواد را با هم مخلوط کنید. بعد از این مرحله، قهوه گانودرما شما آماده است.

قهوه گانودرما را چگونه مصرف کنیم؟

قهوه گانودرما در مقایسه با یک فنجان قهوه استاندارد حدود 50 درصد کافئین کمتری دارد. این به این دلیل است که پودر قارچ فاقد کافئین است. زنان باردار یا شیرده، کودکان و افرادی که مشکلات قلبی زمینه‌ای دارند در معرض خطر بالایی از عوارض جانبی مصرف کافئین هستند.

نوشیدن روزانه تا 400 میلی‌گرم کافئین هیچ عارضه نامطلوبی ندارد، اما ممکن است این مورد برای افراد حساس به کافئین صادق نباشد. برای این افراد، حتی مصرف کمتر مقدار کافئین ممکن است اضطراب، افزایش ضربان قلب، درد شکم و سایر عوارض جانبی را به همراه داشته باشد.

کلام آخر

گفته می‌شود که قهوه گانودرما فواید متعددی برای حفظ سلامت بدن دارد. با این حال، این فواید هنوز به‌طور کامل از لحاظ علمی مورد تایید قرار نگرفته‌اند. تحقیقات اولیه روی قارچ گانودرما فواید احتمالی را برای درمان سرطان و سایر بیماری‌ها نشان می‌دهد. هنوز باید تحقیقات زیادی در مورد گانودرما لوسیدوم و اثرات سلامتی آن در آزمایشات بالینی در مقیاس بزرگ انجام شود.

با توجه به عوارض احتمالی مصرف قهوه گانودرما برای برخی افراد، بهتر از قبل از مصرف این قهوه ابتدا با یک فرد متخصص مشورت کنید تا مطمئن شوید که آیا مصرف قهوه گانودرما برای شما مناسب است یا خیر.

قهوه گانودرما، شامل پودر قهوه فوری و پودر قارچ گانودرما (قارچ ری شی یا جان افزا) است. بعضی شرکت ها ممکن است مواد دیگری از جمله شکر یا پودرهای گیاهی به آن اضافه کنند.
بعضی از طرفداران این نوشیدنی ادعا می کنند که قهوه ی حاوی قارچ گانودرما فواید بسیاری برای سلامتی دارد. همچنین بسیاری از کسانی که می خواهند وابستگی یا اعتیاد خود را به کافئین کاهش دهند، از این نوشیدنی استفاده می کنند. اما باید بدانید که این ادعاها صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و پشتوانه علمی درستی ندارند.

چرا مردم از قهوه حاوی قارچ گانودرما استفاده می کنند؟

طرفداران این نوشیدنی و البته فروشندگان آن، ادعا می کنند که قهوه گانودرما می تواند باعث بهبود سیستم ایمنی، کاهش وزن، افزایش انرژی و کاهش خستگی، بهبود حافظه، کاهش کلسترول خون، کاهش التهاب، کاهش استرس، کند کردن روند پیری و بهبود گردش خون شود. همچنین گانودرما به عنوان یک منبع سرشار از آنتی اکسیدان معرفی می شود.

فواید مصرف قهوه گانودرما

تا به امروز هیچ تحقیق جامعی پیرامون اثرات قهوه گانودرما بر سلامت افراد انجام نشده است. هر چند بعضی تحقیقات مقدماتی نشان داده اند که قارچ گانودرما (به تنهایی، بدون قهوه!) می تواند اثرات مفیدی بر سلامتی انسان داشته باشد.

به عنوان مثال، که در آن پیشنهاد داده شد که می توان از تزریق عصاره قارچ گانودرما به عنوان یک درمان کمکی برای تقویت سیستم ایمنی بیمار، در برابر برخی تومور ها استفاده کرد. البته این درمان به عنوان یک درمان اولیه سرطان مورد پذیرش قرار نگرفت.

همچنین بعضی تحقیقات نشان داده اند که مصرف قهوه به تنهایی می تواند مزایایی داشته باشد. قهوه می تواند باعث بهبود بیماری های مزمنی نظیر دیابت و پارکینسون شود. اما در عوض با افزایش فشار خون می تواند باعث ایجاد بیماری های قلبی عروقی گردد. تحقیقی نیز در سال ۲۰۱۵ به انجام رسید که در آن هیچ مدرکی دال بر تاثیر مثبت قارچ گانودرما بر کاهش ریسک بیماری قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یافت نشد.

عوارض احتمالی مصرف قهوه حاوی قارچ گانودرما

مصرف قارچ گانودرما می تواند عوارضی نظیر تهوع، خشکی گلو و خشکی بینی ایجاد کند. شما حتما باید قبل از مصرف قارچ گانودرما با پزشک خود مشورت کنید. مخصوصا اگر فشار خون بالا دارید یا از داروهای ضد انعقادی نظیر وارفارین استفاده می کنید.

همچنین مصرف زیاد قهوه می تواند باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، احساس تپش قلب به دلیل آریتمی ها، ناراحتی معده، اختلال خواب و اضطراب شود.

که افراد (مخصوصا کودکان) به دنبال مصرف قارچ گانودرما دچار مسمومیت شده اند. بنابراین پیشنهاد می شود که مصرف این قارچ باید با احتیاط و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

انجام شد نشان داد که قارچ گانودرما تاثیر بسیار اندکی در کاهش فشار خون و بهبود کلسترول LDL و نیز قند خون داشته است اما به دلیل وجود نتایج مثبت جانبدارانه در این تحقیق، نمی توان به آن اعتماد کرد.

همچنین بر روی اثر قارچ گانودرما بر قند خون انجام شد، نشان از کاهش قابل ملاحظه قند خون، ۲ ساعت پس از مصرف این قارچ داد. با این حال نتایج این تحقیق با بر اثرات قلبی عروقی قارچ گانودرما انجام شد متفاوت بود. تحقیق مروری سال ۲۰۱۵ یکی از کامل ترین مطالعات مروری بود که به بررسی ۵ مطالعه دیگر پرداخت.

این مطالعه بیان کرد که تحقیقاتی که تاکنون روی اثرات این قارچ انجام شده کامل نبوده و از کیفیت مناسبی بر خوردار نیستند. ۲ مورد از ۵ تحقیق، نتایج حاصل از پلاسبو را منتشر نکردند و بنابراین قابل استفاده نیستند. ۳ مورد باقی مانده نیز اعلام کردند که قارچ گانودرما درمان مناسبی برای فشار خون، قند خون و کلسترول خون نیست. درنهایت باید گفت که اطلاعات کاملی درباره استفاده درمانی از این گیاه در دست نیست و در بعضی موارد باعث ایجاد عوارض متنوعی نظیر تهوع، اسهال و یبوست شده است.

در برروی اثرات ضد دیابت قارچ گانودرما لوسیدوم انجام شد نشان داده شد که این قارچ حاوی پلی ساکاریداز، تری ترپنوئید، پروتئوگلیکان و پروتئین هایی است که اثرات ضد دیابتی دارند. این مواد نه تنها به کاهش قند خون کمک می کنند بلکه در تنظیم کلسترول، تری گلیسیریدها نیز موثر هستند که باعث کاهش عوارض دیابت نظیر آترواسکلروز عروق می شود. با این حال هنوز مشخص نیست که اثرات ضد دیابتی این قارچ ناشی از پلی ساکاریداز هاست یا پلی پپتیدازها و نیاز به تحقیقات بیشتری برای اثبات مکانیسم ضد دیابتی این قارچ نیاز است.

در بر روی اثرات ضد سرطان قارچ گانودرما تاکید شد اما این مقاله صراحتا ذکر کرد که در این زمینه نیاز به کارآزمایی های بالینی برروی انسان وجود دارد و نمی توان صرفا بر داده های آزمایشگاهی تکیه کرد.

تفاوت بسیاری میان “عصاره قارچ مورد استفاده در آزمایشگاه” با آن چیزی که در محصولات تجاری می بینید وجود دارد.

همیشه به یاد داشته باشید که داروهای گیاهی هیچ وقت به اندازه داروهای تایید شده ی علمی، زیر ذره بین پزشکان و داروسازان نبوده اند. علاوه بر این تفاوت بسیاری میان “عصاره قارچ مورد استفاده در آزمایشگاه” با آن چیزی که در محصولات تجاری می بینید وجود دارد. بسیاری از عوارض داروهای گیاهی به خوبی شناخته نشده اند. متاسفانه بسیاری از مردم فکر می کنند که داروهای گیاهی هیچ ضرری ندارند و می توان آن ها را به هر میزان که خواست مصرف کرد. موارد متعددی از ایجاد بیماری های کبدی، کلیوی، گوارشی و … به دنبال مصرف خودسرانه داروهای گیاهی گزارش شده اند.

خروج از نسخه موبایل