دکتر ارتوپد خوب در تهران در درمان درد در قسمتهای پا و مچ پا، دست و مچ، زانو، آرنج و شانهها، گردن، لگن و کمر تخصص دارند. البته متخصص ارتوپد ممکن است در شاخه خاصی از پزشکی ارتوپدی فوقتخصص داشته باشد. برخی از فوق تخصصهای ارتوپدی عبارتند از:
- دست و اندام فوقانی
- پا و مچ پا
- انکولوژی اسکلتی عضلانی (تومور)
- ارتوپدی کودکان
- پزشکی ورزشی
- جراح ستون فقرات
- جراح تروما
- جراح تعویض مفصل
متخصص ارتوپد چه وظایفی دارد؟
دکتر ارتوپد حاذق در تهران آسیبهای ناشی از ورزش یا فعالیت بدنی، پیری، و موارد دیگر را تشخیص داده و درمان میکنند. دکتر ارتوپد وظایف زیر را بر عهده دارند:
درد را مدیریت میکنند
انواع شرایط اسکلتی و عضلانی وجود دارد که میتواند باعث ناراحتی و یا درد شود. پزشکان ارتوپد میتوانند به کاهش یا از بین بردن درد ناشی از این آسیبها کمک کنند.
دامنه حرکت را بهبود بخشند
درد، سفتی و تورم مفاصل میتواند باعث کاهش دامنه حرکتی شما شود. وقتی این اتفاق میافتد، انجام کارهای روزمره از جمله دوش گرفتن، نظافت، خم شدن و کارهای دیگر ممکن است دشوار شوند. متخصص ارتوپد از طریق فیزیوتراپی یا سایر روشهای درمانی به شما کمک میکند تا دامنه حرکتی شما به حالت طبیعی برسد. گاهی اوقات برای رفع این مشکل عمل جراحی لازم است.
درمان و جلوگیری از صدمات
شکستگی استخوان، شکستگی فشاری، شکستگی استرس، دررفتگی، آسیبهای عضلانی و یا پارگی تاندون از بیماریهایی است که پزشکان ارتوپد معمولاً آنها را درمان میکنند. دکتر ارتوپد همچنین میتواند برای جلوگیری از آسیبهای بعدی، یک برنامه درمانی و پیشگیری تهیه کنند.
رایج ترین عمل های ارتوپدی
- آرتروسکوپی با استفاده از آرتروسکوپ و برای درمان مشکلاتی که داخل مفصل ایجاد می شود.
- ترمیم بافت نرم برای پارگی تاندون و رباط
- تعویض مفصل تعویض مفصل آسیب دیده با پروتز
- بازبینی جراحی مفصل تعویض ایمپلنت قبلی با جدید
- ترمیم شکستگی استخوان زمانی که جای قسمت های شکسته ی استخوان عوض شود، با استفاده از صفحات فلزی، پیچ یا گیره این عمل به صورت داخلی انجام می شود.
- دبریدمان برداشتن بافت های نرم یا استخوان آسیب دیده
- جوش دادن استخوان این کار ازطریق پیوند استخوان انجام می شود.
- فیوژن نخاع پیوند مهره های ستون فقرات
- استئوتومی به منظور اصلاح بدشکلی استخوان
قبل از مراجعه به متخصص ارتوپدی درد چه اقداماتی را باید انجام دهیم؟
شما میتوانید با چند روش ساده در خانه، درد مفاصل و استخوانها را برای مدت کوتاهی تسکین دهید.
- با استفاده از آتل مفصل را ثابت کنید اما از ثابت ماندن مفصل برای مدت طولانی خودداری کنید، زیرا در نهایت میتواند سفت شود و عملکرد خود را از دست بدهد.
- به ناحیه آسیبدیده استراحت دهید، از انجام هرگونه فعالیتی که باعث درد شما میشود خودداری کنید.
- برای کاهش درد، از کمپرس سرد استفاده کنید. استفاده از یخ روی مفاصل دردناک شما میتواند درد و التهاب را تسکین دهد.
- برای اسپاسم عضلات اطراف مفاصل، سعی کنید از پد گرمکننده استفاده کنید.
عمل جراحی تعویض مفصل زانو
آیا میدانستید که طی سال گذشته بیش از نیم میلیون عمل تعویض مفصل زانو در ایالت متحده انجام شده است؟ بنا به گفته ی آکادمی جراحان ارتوپد آمریکا، تعویض مفصل زانو یکی از موفق ترین عمل های پزشکی است که در پزشکی مدرن انجام می شود.
زانو نه تنها بزرگترین مفصل بدن است بلکه دراثر فعالیت و ورزش های روزانه فرسودگی زیادی را نیز تحمل می کند. غضروف زانو مانند «جذب کننده ی شوک» عمل می کند تا از مفصل محافظت کند. بروز آسیب در این ناحیه می تواند منجر به دردی شود که راه رفتن را دشوار یا حتی غیرممکن سازد.
چرا به تعویض مفصل زانو احتیاج پیدا می شود؟
آکادمی جراحان ارتوپد آمریکا می گوید شایع ترین دلیل تعویض مفصل زانو آرتروز است. انواع مختلفی از آرتروز روی مفصل زانو اثر می گذارد:
- استئوآرتریت: معمولا بعد از 50 سالگی و دراثر فرسودگی مفصل اتفاق می افتد. با این که معمولا در افراد مسن دیده می شود، ممکن است برای افراد جوان هم اتفاق بیفتد.
- آرتریت روماتوئید: زمانی که عضوی در اطراف مفصل دچار ورم می شود و به تدریج در غضروف مشکل ایجاد می کند.
- آرتریت پس از ضایعه: معمولا بعد از بروز هرگونه آسیب تضعیف کننده به زانو اتفاق می افتد.
اگر بدشکلی، مانند خمیدگی زانو، در استخوان وجود داشته باشد یا روش های درمان غیر از جراحی تاثیری در از بین رفتن درد نداشته باشد، باز هم به تعویض مفصل زانو احتیاج است.
حین تعویض مفصل زانو چه اتفاقی می افتد؟
تعویض مفصل زانو یک جراحی حساس است که هر روز توسط جراحان متخصص ارتوپد انجام می شود. با این حال، قصد داریم مرور کوتاهی بر روش انجام آن داشته باشیم. عمل تعویض مفصل زانو (که به آن آرتروسکوپی زانو هم گفته می شود) چهار مرحله دارد:
- آمادهسازی استخوان و برداشتن غضروف آسیب دیده. به علاوه، ممکن است قسمتی از استخوان زیرین هم برداشته شود.
- به جای غضروف و استخوان ایمپلنت فلزی می گذاریم.
- ترمیم سطح استخوان کشکک. این مرحله بستگی به وضعیت بیمار دارد و ممکن است بعضی از متخصصان ارتوپد این کار را انجام ندهند.
- تعبیه ی فاصله انداز پزشکی که معمولا از پلاستیک پیشرفته تهیه شده است. بدین ترتیب سطح نرمی ایجاد می شود که به مفصل اجازه ی حرکت می دهد.
منبع : سایت همدرد اول