پرزدهی یکی از مشکلات شناخته شدهای است که خریداران هنگام خرید فرش دستباف ، فرش ماشینی تازه با آن روبهرو میشوند. البته این موضوع تنها برای فرشهای ماشینی صدق نمیکند؛ بلکه این مشکل برای نیز رخ میدهد. پرز دادن فرش یک امر کاملاً طبیعی است و دلایل مختلفی دارد. لذا شما باید علت پرز دادن فرش را شناسایی کنید و با استفاده از تکنیکهای خانگی آن را از بین ببرید. به همین منظور در این مقاله دلیل ایجاد پرز فرش و راههای برطرف کردن آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ بنابراین اگر میخواهید اطلاعات کافی درباره پرز فرش داشته باشید از شما دعوت میکنیم که در ادامه با سایت آریاس همراه باشید.
چه عواملی باعث پرز دادن فرش میشود؟
پرزدهی یکی از مشکلات رایج مربوط به فرش است که مشتریان پس از خرید فرش با آن روبهرو میشوند. این مشکل اغلب در رخ میدهد چرا که بافت این فرشها بهصورت ماشینی انجام میشود و احتمال جدا شدن الیاف آنها وجود دارد؛ بنابراین برای جلوگیری از افزایش پرزدهی فرش باید عوامل و دلیل پرز دادن فرش را بشناسید. این دلایل عبارتاند از:
جنس و الیاف فرش
جنس و الیاف فرش بهعنوان یکی از مهمترین دلایل ایجاد پرز فرش به شمار میرود. فرشهایی که از جنس آکریلیک بافته میشوند دوام بیشتری دارند اما در مقایسه با سایر فرشها میزان پرزدهی بالاتری خواهند داشت.
بافت فرش
معمولاً فرشهایی که بافت منسجمی نداشته باشند دچار پرزدهی میشوند. اجزای فرشهایی که کیفیت بافت پایینی دارند به مرور زمان شل میشوند و باعث پرزدهی فرش خواهند شد.
شستشوی بیش از حد فرش
شستشوی بیش از حد فرش نیز در لیست مهمترین علت پرز دادن فرش قرار میگیرد. برخی از افراد تصور میکنند که فرشهای ماشینی استحکام زیادی دارند و شستشوی زیاد هیچگونه آسیبی به آنها وارد نمیکند؛ اما با این کار باعث میشوند که الیاف فرش دچار آسیبدیدگی شده و فرش دچار پرزدهی شود.
استفاده نادرست از آب و روغن برای بافت فرش
الیاف فرش نقش مهمی در کیفیت فرش دارند بنابراین هنگام آمادهسازی الیاف باید به اندازه کافی آب و روغن به آن اضافه شود. اغلب فرشهایی که دچار پرزدهی میشوند بدون شک الیاف با آب و روغن کافی ندارند. افزودن روغن باعث افزایش کیفیت و انعطافپذیری الیاف فرش شده و انسجام فرش را افزایش میدهد. البته دقت داشته باشید که وجود بیش از اندازه آب و روغن نیز در پرزدهی تأثیر میگذارد.
رطوبت بالای محیط
رطوبت بالای محیط نیز میتواند دلیل ایجاد پرز فرش باشد. فرش جزو وسایلی است که میانه خوبی با رطوبت ندارد؛ بنابراین اگر فرشهای خود را در یک محیط مرطوب پهن کنید به مرور زمان باعث شل شدن بافت فرش شده و در نهایت شرایط لازم برای پرزدهی آن را فراهم میکند.
عوامل تأثیرگذار در پرزدهی فرش
در قسمت قبلی دلیل ایجاد پرز فرش را به شما معرفی کردیم. در این میان پرزدهی فرش دارای یک سری عوامل خاص است که هم برای فرشهای دستباف و هم برای فرشهای ماشینی صدق میکند. با شناخت بیشتر این علتها، شما میتوانید در انتخاب فرش بهتر عمل کنید و فرشهایی با پرزدهی کمتر خریداری کنید. بهطور کلی عوامل تأثیرگذار در پرزدهی فرش عبارتاند از:
تراکم و تعداد شانه فرش
تعداد شانه و تراکم فرش نیز از جمله دلایل پرز دادن فرش به شمار میرود. هر چقدر تراکم و شانه فرش کمتر باشد، میزان پرزدهی آن افزایش خواهد یافت. البته عوامل دیگری همچون کیفیت نخ و جنس الیاف نیز در این زمینه دخیل هستند.
پاخوری فرش
پاخوری فرش یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در پرزدهی فرش است. زمانی که رفت و آمد روی فرش بیش از اندازه باشد، باعث خراب شدن خواب فرش شده و پرزدهی آن را افزایش میدهد.
رنگ فرش
رنگ فرش نیز رابطه مستقیمی با پرزدهی فرش دارد. اگر فرش دارای رنگ روشن باشد میزان پرزدهی آن بیشتر خواهد بود. در طرف مقابل اگر فرش شما دارای رنگ تیره باشد، پرزدهی آن کمتر خواهد بود. پس اگر میخواهید فرشهایی خریداری کنید که پرزدهی کمتری داشته باشد، بهتر است فرشهای با رنگ تیره را در اولویت قرار دهید.
الیاف فرش
از دیگر عوامل تأثیرگذار در پرزدهی فرش میتوان به جنس الیاف فرش اشاره کرد. در واقع هر چقدر جنس الیاف فرش مرغوبتر باشد، میزان پرزدهی فرش کمتر خواهد بود. پس بهتر است هنگام خرید فرش به این نکته نیز توجه کنید. حال که دلیل ایجاد پرز فرش و عوامل تأثیرگذار در پرزدهی را شناختید این سوال پیش میآید که چگونه پرز فرش را برطرف کنیم. برای این کار راهکارهای مختلفی وجود دارد و شما با توجه به سلیقه خود میتوانید این روشها را انتخاب کنید؛ اما بهطور کلی بهترین روشهای از بین بردن پرز فرش عبارتاند از:
۱– جارو زدن
اولین و بهترین روش از بین بردن پرز فرش، جارو کردن فرش است. برای این کار شما هیچگونه محدودیتی نخواهید داشت. چرا که میتوانید هم از جارو دستی و هم از جاروبرقی استفاده کنید. نکته قابل توجهی که در رابطه با جارو دستی وجود دارد این است که جارو را نمناک کنید تا پرزها را بهطور کامل جمع کند. هنگام استفاده از جاروبرقی نیز بهتر است که با سرعت کم این کار را انجام دهید تا پرزهای بیشتری از بین برود.
۲– استفاده از شامپو فرش
یکی دیگر از راههای از بین بردن پرز فرش، استفاده از شامپو فرش است. این کار باید بلافاصله پس از خرید فرش انجام شود. با این کار میتوانید پرزهای موجود روی فرش را از بین ببرید و با خیال راحت از آن استفاده نمایید. برای این کار لازم است مقدار کافی از شامپو را به یک دستمال تمیز آغشته کنید و روی فرش بکشید. سپس با استفاده از دستمال مرطوب فرش را تمیز کنید تا هیچ اثری از شامپو فرش باقی نماند.
۳– استفاده از کیسه حمام
شما با استفاده از کیسه حمام نیز میتوانید پرزهای فرش را از بین ببرید. برای این کار کافی است کیسه حمام را خیس کنید و سپس به سمت خواب فرش بکشید. دقت داشته باشید که این کار باید به دفعات زیاد انجام شود تا پرزها بهطور کامل از بین بروند.
۴– استفاده از شانه مخصوص فرش
شانههای مخصوص فرش نیز یکی دیگر از محصولاتی هستند که به از بین بردن پرز فرش کمک میکنند. شانه فرش را در جهت خواب فرش استفاده کنید تا پرزها یکی یکی جمع شوند. این کار را تا زمانی ادامه دهید که دیگر پرزی روی فرش باقی نمانده باشد.
۵– دستمال مرطوب
آسانترین روش برای از بین بردن پرزهای فرش، استفاده از یک دستمال مرطوب است. برای این کار یک دستمال تمیز بردارید و آن را خیس کنید. سپس دستمال مرطوب شده را در جهت فرش بکشید تا پرزها جمعآوری شوند.
۶– استفاده از فرچه
برای از بین بردن پرزهای فرش میتوانید استفاده از فرچه را نیز در دستور کار خود قرار دهید. ابتدا فرچه را مرطوب کنید و سپس آن را در جهت خواب فرش بکشید. این کار به شما کمک میکند که بتوانید پرزهای فرش را بهراحتی از بین ببرید.
۷– چسب کاغذی
استفاده از چسب کاغذی یکی دیگر از راهکارهای ایدهآل برای از بین بردن پرز فرش است. طی این روش شما باید چسب کاغذی را به قسمتهای مختلف فرش بچسبانید تا پرزها را به سمت خودش جذب کند. با این کار میتوانید مقدار زیادی از پرزهای موجود روی فرش را از بین ببرید.
۸– استفاده از دستگاه پرز گیر
یکی از بهترین و مطمئنترین روشها برای از بین بردن پرزهای فرش، کمک گرفتن از دستگاه پرز گیر است. این دستگاه قدرت بسیار زیادی دارد و به شما این امکان را میدهد که بتوانید پرزهای موجود روی فرش ابریشم دستباف را بهطور کامل از بین ببرید.
آیا پرز دادن فرش نشانه بیکیفیتی فرش است؟
معمولاً اغلب فرشهای ماشینی نو دچار پرزدهی میشوند و این موضوع کاملاً طبیعی است؛ بنابراین جای هیچگونه نگرانی نیست چرا که با انجام یک سری راهکارها میتوانید پرز فرش را از بین ببرید. در حالت کلی پرزدهی فرش نشاندهنده بیکیفیتی فرش نیست؛ اما اگر میزان پرزدهی بیش از اندازه معمول باشد و پس از گذشت یک ماه استفاده از تکنیکهای گفته شده تغییری نکند باید بگوییم که الیاف آن بیکیفیت است.
سوالات متداول
۱– پرز فرش چیست؟
پرز به نخها و الیافهای نازکی گفته میشود که هنگام راه رفتن روی فرش یا نشستن روی آن به لباس یا پاهای شما میچسبد.
۲- آیا فقط فرشهای ماشینی دچار پرزدهی میشوند؟
پرزدهی فرش تنها متعلق به فرشهای ماشینی نیست؛ چرا که این مشکل در فرشهای دستباف نیز مشاهده میشود؛ اما به دلیل این که فرشهای ماشینی استحکام کمتری نسبت به فرشهای دستباف دارند بیشتر دچار پرزدهی میشوند.
۳- آیا پرزدهی فوقتی که یا دستبافت تازهای خریداری میشود، ممکن است تا چند ماه اول پرزدهی آن قابل مشاهده باشد. پرزدهی فرش علاوه بر ایجاد کلافگی برای خانمهای خانه، میتواند علت بروز بیماریهای تنفسی و حساسیت باشد. در بعضی موارد، با دانستن علت پرزدهی، میتوانید به راحتی مشکل را برطرف کنید. اما در بعضی موارد، عامل اصلی پرزدهی جنس نخ، الیاف و کیفیت فرش است و قابل رفع کردن نیست. با همکاری ما، میتوانید با درک این تفاوت، راه حل مناسب برای پرزدهی فرش خود پیدا کنید.
در این مقاله به علتهای پرزدهی فرش ماشینی و روشهای رفع آن پرداخته خواهد شد. وقتی پرزدهی فرش به شدت ادامه دارد، این مشکل به یک جزئی از اسیبهای فرش تبدیل میشود و نگرانکننده خواهد بود. در این حالت، سؤالاتی مثل «علت پرزدهی فرش من چیست؟» یا «چطور میتوانم پرزهای فرش ماشینی را از بین ببرم؟» ممکن است در ذهن شما شکل گرفته باشد. در برخی موارد، با دانستن علت پرزدهی، میتوانید به راحتی مشکل را برطرف کنید. اما در بعضی موارد، عامل اصلی پرزدهی جنس نخ، الیاف و کیفیت فرش است و قابل رفع کردن نیست. با همکاری ما، میتوانید با درک این تفاوت، راه حل مناسب برای پرزدهی فرش خود پیدا کنید.
حرف آخر
پرز دادن فرش در برخی از فرشهای ماشینی بسیار رایج است، اما روشهایی برای رفع این مشکل نیز وجود دارد. بهترین راهکار این است که قبل از خرید فرش ماشینی، با شناخت عوامل پرزدهی، انتخاب بهتری داشته باشید. برای جلوگیری از پرزدادن فرش، باید به عواملی نظیر استفاده از بهترین نوع الیاف، استفاده از تراکم و شانه مناسب فرش و سایر عوامل مهم توجه کنید. با انتخاب مناسب، میتوانید از دردسرهای پرزدادن فرش در آینده جلوگیری کنید. از این رو به شما پیشنهاد می شود که برای آگاهی و انتخاب مناسب فرش، مقاله را مطالعه نمایید.