در یک مسابقه تلویزیونی، حافظه شگفتش را به رخ کشید

نصرت الله نوح یکی از خبرنگاران مطرح رسانه های ایران بود که خاطرات حیرت انگیز خود از شرکت در یک مسابقه تلویزیونی را بیان کرد و او را «مرد خاطره» نامید.

او در یک مسابقه تلویزیونی خاطره شگفت انگیز خود را بیان کرد

آنچه در ادامه این مطلب می خوانید دومین گزارش از سلسله گزارش های بزرگ ترین و تاثیرگذارترین روزنامه نگاران کشور است که در بخش رسانه ای سلام دکتر منتشر شده است.

در این گزارش ها به طور مختصر به زندگی شخصی و حرفه ای بسیاری از روزنامه نگاران مشهور امروزی ایران می پردازیم.

رضا غیفکر دبیر گروه پیشکسوتان مطبوعات برای جمع بندی جزییات این گزارش ها توصیه کرد.

نصرت الله نوح با نام کامل نصرت الله نوحیان سمنانی روزنامه نگار و شاعر معاصر ایرانی بود. به دلیل لقب «نوح» در شعر، همه او را به نوح می شناسند.
نوحیان در سال 1310 در سمنان به دنیا آمد و در همان شهر تحصیل کرد. او در سال 1329 زادگاهش را ترک کرد و به تهران آمد و از آن پس فعالیت های ادبی، سیاسی و فرهنگی خود را آغاز کرد. نوهیان سپس وارد عرصه رسانه شد و کم کم خود را به عنوان روزنامه نگار مطرح کرد.

نصرت الله نوحیان از شاگردان محمدعلی افراشته، سردبیر و موسس روزنامه طنز «چلنجر» است. اشعار نوحیان نخستین بار در سال 1330 در سن 20 سالگی در همین نشریه منتشر شد و اشعار و نمایشنامه های فارسی محمدعلی افراشته را نیز دریافت و منتشر کرد. محمدعلی افراشته نوهیان را تشویق به سرودن شعر در سمنانی کرد. چون یکی از صفحات روزنامه اش شعر محلی بود و به نوهیان می گفت جای شعر محلی سمنانی در این صفحه خالی است.

خود نوحیان از سرودن اشعار به زبان محلی سمنان گفته است: پیش از من نویسندگان سمنانی وجود داشته اند، اما اشعار آنان نوشته نشده است، رباعیاتی از میرزا نعیمه به یادگار مانده است. من اولین نفری بودم که مجموعه شعر سمنانی را نوشتم و منتشر کردم.

می گوید چون سمنانی را همه نفهمیده اند همین رباعیات را به فارسی نوشته است.

یکی از اشعار بومی سمنانی است که شامل اشعار سمنانی «نان حکاتی» و «تذکره اشعار سمنانی» و بسیاری آثار دیگر در کارنامه است.

نصرت الله نوح در دهه 40 و 50 در تحریریه کیهان کار کرد و حدود 20 سال با این انتشارات همکاری کرد. او همچنین با روزنامه ها و مجلات زیادی مانند «چلنجر» و «افراشته» همکاری کرد و آثار متعددی نوشت. او مهمترین اثر خود را «خاطرات» دانست که در چندین چاپ منتشر شد.

بیشتر بخوانید:

* نامه جعلی چارلی چاپلین را نوشتم!

مردم ایران به یاد دارند

مرحوم نوهیان به دلیل شرکت در برنامه تلویزیونی «مرد خاطره» در حین کار در کیهان، لقب «مرد خاطره‌ساز» را به خود اختصاص داد و اتفاق خنده‌داری افتاد که در آن به همه سؤالات گمشده پاسخ داد. هیچ سوالی را بی پاسخ نگذارید بدین ترتیب او به عنوان مرد حافظه ایرانی شناسایی و انتخاب شد. به گفته رضا قویفکر مرحوم نوحیان قبلا با هدیه برنده شدن در برنامه خانه ای در جاده شهباز خریده بود!

دوست غار اخوان ثالث

رضا غیفکر، روزنامه‌نگار پزشکی در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد، درباره نصرت‌الله نوح می‌گوید: وقتی در سال 1354 از دانشگاه علوم اجتماعی به روزنامه کیهان آمدم، نصرت‌الله نوحیان سمنانی عاشق تحریریه کیهان بود. سمت او در دفتر تحریریه خدمات عمومی است. یعنی ناظر حوزه های متعددی برای گفتن آن حوزه ها دارند، اما در کنار او نویسنده، محقق، شاعر، طنزپرداز و یکی از همکاران غار مهدی اخوان ثالث است که دوستان زیادی در بین اهالی کتاب دارد. کتاب. از همه مهمتر او را به عنوان یک مرد حافظه ایرانی می شناسند.

در دهه 50 «نصرت الله نوح» گوگل ما بود

استدلال قوی این است: در روزگار ما که اینترنت و گوگل برای جستجوی کلمه “s” یا “z” وجود نداشتند. بنابراین، از انتهای ویرایش، همانطور که نوح نوشت، فریاد زدیم و نوح به سرعت پاسخ داد. همه در تحریریه یک سوال دارند.

روزنامه نگار در زندان

نصرت الله نوهیان شعرهای طنز انتقادی اجتماعی می سرود و این روحیه انتقادی زمانی او را آزار می دهد و در زمان پهلوی دستگیر می شود. او در شعر «گرگ زخمی» که در سال 1333 پس از کودتای 28 مرداد منتشر شد، به انتقاد از جامعه و حکومت وقت پرداخت که در نتیجه کتابش مصادره و پلیس کتابش را مصادره کرد. از فروشگاه و روانه زندان شد.

مرحوم نوحیان یکی از افرادی بود که از روزنامه کیهان حذف شد. او می‌گوید: «وقتی در کیهان بیرون می‌رفتم، روزنامه‌ای وجود نداشت که بتوانم در آن کار کنم و گهگاه چیزهایی به مجلات می‌دادم.

دختر و پسرش در آمریکا زندگی می کنند و او مرتباً برای دیدن فرزندانش به آمریکا سفر می کند. او در سال 1348 به طور نامحدود در آنجا ادامه داد و مدتی به فعالیت های انتشاراتی خود ادامه داد. او همچنین بیش از 20 سال حافظ را در آمریکا برای فارسی زبانان تدریس می کرد.

نصرت الله نوحیان سمنانی، شاعر، روزنامه نگار و طنزپرداز صبح روز دوشنبه (20 مرداد) در سن 89 سالگی درگذشت و دومین مجموعه شعر او «دنیای رنگ ها» در سال 1342 منتشر شد. همچنین مجموعه شعر « پسر رنج، «معبد آتش سرد» و «نانین حکاتی» از دیگر آثار منتشر شده هستند. کتاب های «بررسی طنز در ادبیات و مطبوعات فارسی» و «خاطرات: از بزرگ علوی تا رحمان هاتفی» نیز در آثار این روزنامه نگار به چشم می خورد.

انتهای پیام/

خروج از نسخه موبایل