نتایج تحقیق نشان می دهد که دو عامل ، رنگ و نور ، عواملی هستند که باعث بهبود کیفیت فضایی می شوند و هماهنگی این دو عامل با سایر معماری های بیمارستان ، تأثیر معنی داری در کاهش استرس و بهزیستی ذهنی کودکان دارد.
به گزارش سلام دکتر ، در بین فضاهای معماری ، طراحی هر فضایی مانند مراکز پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار نیست. فضاهای درمانی نیز از جمله فضاهایی است که بر حالات روحی کودکان تأثیر می گذارد. طراحی ضعیف این محیط ها می تواند اختلالات رفتاری و اضطرابی آنها را تشدید کند. محققان تأثیر رنگ و نور را در کاهش استرس کودکان و تسریع در بهبود آنها در فضاهای درمانی بررسی کرده اند.
مطالعهای که ندا بهوندی ، کارشناس ارشد معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد هارند و سیده مرضیه تاباییان ، دکترای معماری در دانشگاه آزاد اسلامی انجام داده است ، اظهار داشت: “این مطالعه از نظر کیفی و پدیدارشناختی ، اولین کسی بود که اطلاعاتی را در این زمینه گردآوری کرد. “این اطلاعات به طور خاص در زمینه راه حل های پیشنهادی برای مشکلات موجود در مراکز بهداشت کودک جمع آوری شده است.”
براساس آنچه در این مقاله بیان شد ، ابزار این تحقیق گفتگو بود و اطلاعات بدست آمده از نظر کیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه مورد بررسی در این مطالعه بیمارستان امید اصفهان بود. كودكان زير 12 سال و والدين آنها و تمايل به شركت در مصاحبه از معيارهاي ورود به مطالعه بودند.
محققان گفتند: “در این مطالعه نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد و درنهایت 20 کودک شامل 12 دختر و هشت پسر و 20 والدین در این مطالعه شرکت کردند.” “در این تحقیق داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری شده و در مجموع دو نوع مصاحبه انجام شده است ، یکی در قالب سؤالات و پاسخ های والدین و دیگری در قالب مصاحبه های بصری کودکان.”
محققان قبل از شروع گفتگو با کودکان ، سعی کردند یک جلسه را صرفاً برای آشنایی با کودکان و جلب اعتمادشان اختصاص دهند. به دنبال اطمینان و آسایش کودکان ، از اتاقهای روباز ، لابی ، راهرو ، پذیرش و بیمارستان چند مرکز پزشکی کودکان به آنها عکس داده شد. از بچه ها خواسته شد تا در مورد تصاویر ، افكار و احساسات خود را بیان كنند و بگویند در كدام یك از بیمارستان هایی كه دوست دارند در مقایسه با بیمارستانی كه در حال حاضر در آن حضور دارند ، در آن شركت كنند.
محققان سپس با والدین فرزندان مصاحبه کرده و از آنها درمورد محیط بیمارستان و واکنش کودکان در هنگام ورود به بیمارستان سؤالاتی پرسیدند و والدین به مشکلات زیادی اشاره کردند.
یافته های این مطالعه نشان می دهد که بیمارستان امید اصفهان برای تأمین نیازهای روانی کودکان طراحی نشده است و به گفته والدین ، دارای مشکلاتی همچون راهروهای سرد و فازی و فضای خشک و غیره است. همچنین کودکان در این بیمارستان بستری می شوند و با دیدن تصاویر واقعی از سایر مراکز درمانی کودکان بیشتر به عواملی مانند استفاده از رنگ روی نما و وجود دهلیز و رنگ و همچنین نور کافی در اتاق های بیمارستان علاقه مند هستند.
در بخشی گفته شده است: “استفاده صحیح از نور و رنگ در بیمارستان ها ، به ویژه در بیمارستان های کودکان ، عامل بسیار مهمی در بهبود بیماران است.” با ایجاد یک محیط راحت و راحت با استفاده از نور و رنگ ، طراح به طور مستقیم و غیرمستقیم بر وضعیت روحی ، روانی و جسمی بیمار تأثیر می گذارد ، ضمن اینکه استرس را کاهش می دهد سرعت روند بهبودی او را تغییر می دهد. “کارآیی و اثربخشی کارکنان بیمارستان و همچنین بهزیستی روانی همراهان بیمار نیز تحت تأثیر این طرح قرار دارد.”
نویسندگان این مقاله می گویند: “برای دستیابی به نتایج مطلوب در طراحی گرافیک محیطی بیمارستان ، لازم است به نکاتی که در انتخاب نور و رنگ نشان داده شده است توجه کنیم ؛ از جمله جهت گیری ساختمان که از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند یک اولویت مهم محسوب شود. “جهت یابی ساختمان مستقیماً بر طراحی پنجره ها ، کیفیت نور و نور روز و نمای بصری در خارج تأثیر می گذارد.”
به گفته محققان ، نور و رنگ باید به گونه ای انتخاب شود که چهره کودک رنگ واقعی خود را نشان دهد و در تشخیص پزشکان و پرستاران دخالت نداشته باشد ، و همچنین درک همه ناظران. رنگ سطح باید دارای نور کم باشد زیرا ممکن است مشکلاتی را برای بیماران کم بینایی ایجاد کند.
در این مقاله آمده است: “هماهنگی و تضاد انتخاب رنگ در بیمارستان کودکان بسیار مهم است.” کنتراست رنگ شدید باعث سردرد و حدت بینایی می شود و باعث ایجاد استرس در کودکان می شود. “طراحی یک محیط صمیمی و دوستانه در بخش بیمارستان کودکان بسیار ضروری است که می توان با رنگ های پر جنب و جوش و پنجره های رنگارنگ اما خنثی انجام داد تا صلح ، ترس و استرس کودکان مختل نشود.”
این مطالعه در جلد 10 مجله مطالعات معلولیت منتشر شده است.
انتهای پیام