امروزه خوراکی های مفید یا خوراکی های کاربردی به عنوان راه حلی برای حفظ سلامت تغذیه ای مطرح می شود که تولید آنها روز به روز در حال افزایش است.
به گزارش سلام دکتر، امروزه غذاهای مفید یا غذاهای کاربردی به عنوان راه حلی برای حفظ سلامت تغذیه ای مطرح شده و تولید آنها روز به روز در حال افزایش است. فناوری غذای سالم در دهه 1980 در ژاپن معرفی شد و سپس به کشورهای دیگر گسترش یافت. هدف اصلی و اصلی تولید و ترویج مصرف غذاهای سالم، پیشگیری و کنترل بیماریها بهویژه بیماریهای مزمن مرتبط با تغذیه از جمله دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و انواع سرطان است که با هشدار و گسترش روند، تحمیل هزینه های سنگین به کشورها.
بر اساس اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در تولید غذاهای سالم، ترکیبات مفید و مفید برای سلامتی به غذا اضافه می شود و یا مواد مضر برای سلامتی از آنها حذف یا کاهش می یابد. در نتیجه محصولی به دست می آید که به عنوان یک غذای سالم در دسترس مصرف کننده قرار می گیرد. غذاهای حاوی چربی های گیاهی برای کاهش کلسترول خون و محصولات غذایی غنی شده با پروبیوتیک ها از جمله سوپر فودها مفید هستند.
رایج ترین مواد مورد استفاده در این غذاها پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها هستند.
پروبیوتیک ها; معمولاً مخلوطی از یک یا چند میکروارگانیسم است که وقتی به غذا اضافه می شود، می تواند به تحریک رشد میکروب های مفید روده یا کاهش میکروب های بیماری زا در روده کمک کند. در بین لبنیات، افزودن پروبیوتیک به ماست رایجتر است، اما باید توجه داشت که ماستهای کمچرب غنیشده با پروبیوتیک سالمتر از ماستهای پرچرب هستند. ماست پرچرب به دلیل وجود چربی حیوانی باعث افزایش کلسترول بد خون و همچنین اضافه وزن و چاقی می شود.
این ترکیبات توانستند علائم عدم تحمل لاکتوز شیر را کاهش دهند. همچنین با تقویت سطح ایمنی بدن، افزایش مقاومت آن در برابر بیماری ها، کاهش سمیت و جهش زایی ترکیبات دفعی در دستگاه گوارش و مجاری ادراری. یکی از مهمترین اثرات استفاده از این ترکیبات کاهش قابل توجه کلسترول خون است. به طوری که دو تا چهار هفته مصرف روزانه لبنیات تخمیری مانند ماست تاثیر بسزایی خواهد داشت.
پروبیوتیک ها; آنها همچنین تودهای از میکروبهای فعال و زنده هستند که با قرار گرفتن در دستگاه گوارش، جمعیت میکروبی مفید ساکن در رودهها بهویژه روده بزرگ را تقویت، رشد و یا فعال میکنند و در نهایت سلامت این سیستم و سایر سیستمهای بدن را حفظ میکنند. آنها همچنین سرعت و کارایی جذب مواد معدنی به ویژه کلسیم و منیزیم را از دستگاه گوارش به میزان قابل توجهی افزایش داده و خطر ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 را کاهش می دهند.
کفیر چیزی شبیه دوغ است که نوعی نوشیدنی پروبیوتیکی بر پایه شیر تخمیر شده است. این نوشیدنی ماندگاری طولانی، طعم و خواص بی نظیری دارد. به طوری که اثرات ضد جهش زایی، سرطان زایی و ویروسی و قارچی آن به اثبات رسیده است.
رنگدانه ها; ترکیباتی وجود دارد که میوه ها، سبزیجات و حتی گوشت رنگ خود را مدیون آنها هستند. بتاکاروتن که در هویج و کدو تنبل یافت می شود و لیکوپن که در گوجه فرنگی به وفور یافت می شود دو رنگدانه بسیار مهمی هستند که در تولید برخی نوشیدنی ها و حتی شیر مورد استفاده قرار می گیرند. آنها حتی برای غنی سازی برخی از تنقلات کودکان مانند تنقلات و چیپس استفاده می شوند. این رنگدانه ها آنتی اکسیدان قوی هستند. به طوری که اثر محافظتی لیکوپن (رنگدانه قرمز گوجه فرنگی) بر سلامت پروستات به اثبات رسیده است.
اسیدهای چرب غیر اشباع؛ این چربی ها عمدتاً ساختار چربی های گیاهی و جانوران آبزی را تشکیل می دهند. دمای ذوب این نوع چربی ها کمتر از نوع اشباع است و بیشتر با سلامت رگ های خونی به ویژه عروق کرونا مرتبط هستند. معروف ترین این چربی ها امگا 3 و امگا 6 هستند. برخی چربی ها مانند روغن زیتون، روغن هسته انگور و روغن موجود در ماهی سالمون و ماهی تن، سرشار از این اسیدهای چرب هستند. این ترکیبات خطر کلی بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهند و استفاده منظم از آنها نقش بسزایی در سلامت عروق کرونا دارد و همچنین در حفظ شادابی، قدرت ذهنی و بینایی مهم است.
الیاف گیاهی؛ در واقع کربوهیدرات های دیواره سلولی گیاهی هستند. برخی از الیاف محلول و برخی دیگر نامحلول هستند. فیبرهای محلول شامل سبوس گندم، ذرت و پوست میوه است. این ترکیبات با تقویت سلامت دستگاه گوارش، خطر ابتلا به برخی از بدخیمی های این سیستم از جمله سرطان کولورکتال را کاهش می دهند. فیبر نامحلول در حبوبات و مرکبات وجود دارد که می تواند در کاهش بروز بیماری های قلبی عروقی و برخی سرطان ها موثر باشد. امروزه از این مواد برای غنی سازی انواع نان، بیسکویت و پاستا استفاده می شود.
مواد معدنی و ویتامین ها؛ مهمترین مواد معدنی موجود در غذاهای سالم کلسیم، منیزیم و پتاسیم هستند. امروزه از لبنیات کم چرب، غذاهای آماده، نوشیدنی ها و تخم مرغ غنی شده به عنوان پایه ای برای مصرف این مواد معدنی استفاده می شود. این عوامل در پیشگیری از پوکی استخوان و حفظ عملکرد طبیعی سیستم اسکلتی عضلانی نقش اساسی دارند. مهمترین افزودنیهای ویتامین در صنایع غذایی، ویتامینهای گروه B و ویتامین C هستند. امروزه افزودن این ویتامینها به عنوان غنیسازی در آبمیوهها، آرد، ماکارونی و لبنیات مطرح است.
انتهای پیام
.